Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prečo som takmer na jeden dych prečítala Madisonské mosty, ale nedočítala Tisíc poľných ciest

Madisonské mosty. Romantická klasika deväťdesiatych rokov. Meryl Streep a Clint Eastwood. Film som nevidela ani raz, no po knihe som zatúžila v jeden nedávny pokojný večer. Prekvapilo ma to. Lásku vidím takmer vo všetkom, ale v romantických súzneniach, kde sa vzájomná prepojenosť vyznačuje veľmi intenzívnym citom na hrane vysloviteľnosti a hlbokou trýzňou, najmenej. V onen pokojný večer som to však cítila inak a knihu prečítala skoro na jeden „hlt“. Jej voľné pokračovanie s názvom Tisíc poľných ciest som však už dočítať nedokázala.

Robert Kincaid a Francesca Johnsonová
Muž, ktorý je fotografom a na svojej ceste hľadá jeden z ikonických miestnych mostov. Žena, ktorá hľadá niekoho, komu by mohla ukázať seba, svoje vnútro, túžby a vášne. Niekoho, s kým by sa dokázala prepojiť. Telom a dušou. Dávno predtým, ako stretla Roberta Kincaida a jeho starý nákladiak. Práve absencia pocitu zmyselnosti a dlhoročnej citovej otupenosti Francescy Johnsonovej spôsobili, že ich rozhovory a vzájomná príťažlivosť získali nálepku veľkolepej romance.

Útla knižka vzletných emócií a jedinečného úvodu
V týchto riadkoch nemožno hľadať zložitosť sveta ani očarujúce vety, také tie, ktoré sa vám vryjú do pamäti a vy sa k nim rokmi radi vraciate. Ide o jednoduchý príbeh, ktorý sa ľahko číta, a človek si v ňom rovnako jednoducho nájde zaľúbenie. Nesmie však od toho (asi) čakať nič viac než dosýtenie základných emocionálnych potrieb a vízií, že láska je všemohúca: v jednom momente iracionálna, poddajná, živelná, búra všetky presvedčenia a pocity, ktoré človek doteraz vo svojom živote cítil. V tom druhom je, naopak, prudko racionálna a vážna, vlažná a kolísavá.

Tisíc poľných ciest
Čítanie voľného pokračovania Madisonských mostov s názvom Tisíc poľných ciest som ukončila na strane 123. Cítila som odklon od „slávnej staršej sestry“ a príbeh mi už nedával zmysel. Chýbalo mi čosi ako chytľavý nápad a schopnosť napojiť sa na ten pôvodný. Dokonca ani časti, kde sa opisujú osudy dvoch hlavných hrdinov roky po ich osudovom stretnutí, neboli pre mňa dostačujúcim „motorom“, aby som v čítaní pokračovala ďalej.

Madisonské mosty sú príbehom nedeľných dopoludní, pri čaji či káve, s pocitom a túžbou nechať sa očariť možnosťami lásky: tou hypnotickou mágiou, ktorú poskytuje zväčša len písané slovo.


Robert James Walker: Madisonské mosty; Tisíc poľných ciest

Lindeni, 2021

Preklad: Otakar Kořínek

Zobraziť diskusiu (0)

Madisonské mosty

Madisonské mosty

Waller Robert James

Svetový bestseller Madisonské mosty, podľa ktorého bol natočený rovnomenný obľúbený film, zachytáva nečakané ľúbostné vzplanutie medzi fotografom Robertom Kincaidom a Francescou Johnsonovou, ženou v domácnosti a manželkou miestneho farmára, ktoré vytrhne jej život zo zabehaných koľají.

Kúpiť za 12,34 €

Tisíc poľných ciest

Tisíc poľných ciest

Waller Robert James

Po desiatich rokoch od prvého vydania románu Madisonské mosty Robert James Waller prišiel s dojímavým zakončením príbehu lásky potulného fotografa a manželky farmára z Iowy. Robert Kincaid spomína na svoj osamelý život, ktorý strávil väčšinou na cestách, a na svoju nezabudnuteľnú lásku Francescu Johnsonovú.

Kúpiť za 14,39 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.