Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prerozprávané grécke mýty

Po vydaní naratívne výnimočných románov Kirké a Spev o Achillovi od Madeline Millerovej prináša vydavateľstvo Tatran čitateľom obľubujúcim mytológiu knihu Mýty. Jej autor, Stephen Fry, sa preslávil ako komediálny herec, románopisec alebo aj ako rozprávač audiokníh (hlavne kompletného Harryho Pottera). Svojím vlastným spôsobom sa rozhodol prerozprávať príbehy nám známe ako grécky mýty.

Fry vie presne, ako ľudí zaujať. Jeho štýl písania sa sčasti podobá na humor Douglasa Adamsa, sčasti na skeče Monty Python, hoci nemá až taký absurdný rozmer. Text srší vtipom, iróniou, kultúrnymi odkazmi a vidieť, že Fry si písanie nadmieru užíval. Na Mýty voľne nadväzuje kniha Hrdinovia, v ktorej prerozprával príbehy o slávnych gréckych hrdinoch.

Prečo majú ľudia stále záujem o antické mýty? Jedným z dôvodov je ich univerzálnosť: zodpovedajú konštantám ľudského správania, bohovia majú všetky negatívne aj pozitívne vlastnosti, no ich večný život im zaručuje nekonečný boj, eóny trvajúce intrigy a nikdy sa nekončiace hry s ľudskými životmi. A toto všetko oslovuje už desiatky generácií nielen čitateľov, ale aj tvorcov. Veď diel vychádzajúcich z antickej mytológie je nespočetné kvantum a obľúbené sú aj jej interpretácie do súčasnej podoby. Prerozprávané tragédie alebo komédie majú svoje jadro často práve v antických mýtoch, nehovoriac o rôznych slovných zvratoch a zaužívaných slovných spojeniach.

Akí sú bohovia antických bájí? Fry si o nich myslí svoje a netají sa tým: podľa neho sú vášniví, zábavní, veľmi ľudskí, a preto aj márniví, snažiaci sa pôsobiť vznešene, vyvolávať úctu. Keďže majú svojimi zrkadlovými obrazmi do činenia s ľuďmi, tak sa im ich ciele nie vždy daria a z tohto dôvodu sa prejavujú aj ako tyrani; neváhajú uplatňovať svoju moc a dosahovať vlastné zámery aj násilím. „... tento mätúci, krutý, zázračný, nestály, nádherný, šialený a nespravodlivý svet mohol stvoriť iba niekto krutý, zázračný, nestály, nádherný, šialený a nespravodlivý.

V knihe nájdeme celé spektrum bájí, hlavnými postavami sú bohovia aj netvory, počiatočný Chaos aj prvá a druhá generácia božských stvorení. Už u nich sa objavuje vzájomné vyjednávanie, kliatby, zámer vraždiť, takže ich konanie je napriek mytologickému veku veľmi ľahko zrozumiteľné. Menný zoznam všetkých bytostí je skutočne masívny a na konci knihy ho nájdeme aj v abecednom usporiadaní. Výrazne to uľahčuje orientáciu, ktorú čitateľ občas môže pri toľkých menách stratiť. Významnú informačnú hodnotu majú poznámky pod čiarou, vďaka ktorým naplno porozumieme kultúrnym, geografickým, lingvistickým a ďalším odkazom, pričom viaceré prinesú prekvapenie, ako úzko môže byť prepojená antika so súčasnosťou. Celkovo je kniha určená každému, kto má rád príbehy a nebráni sa suchému a niekedy až prvoplánovému humoru. Odmenou bude nielen znalosť gréckych mýtov, ale aj pochopenie ich prepojenosti s naším svetom. Sú k nám aj napriek priepasti času oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

Stephen Fry: Mýty

Preklad: Jana Pernišová

Tatran, 2020

332 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Mýty

Mýty

Fry Stephen

Nik nemiluje búrlivejšie, neháda sa vášnivejšie, netúži dychtivejšie, nesníva odvážnejšie a nepodvádza prefíkanejšie ako grécki bohovia a bohyne. V mnohých ohľadoch sú ešte ľudskejší než my ‒ celé nebesia, zem s božským Olympom, moria aj podsvetie sú scénou pre ich hrdinské činy, ale aj dobrodružstvá, lásky, samopaš, výčiny, hádky, akty pomsty, žiarlivosti či závisti.

Kúpiť za 17,91 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.