Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Príťažlivosť detektívnych príbehov

Je všeobecne známy fakt, že detektívky patria dlhodobo medzi najobľúbenejšie literárne žánre. Ľudí neustále láka napätie, čo najdlhšie odkladanie odkrytia identity vraha, viac alebo menej úspešné hádanie, kto je zodpovedný za zločiny. Svoju atraktivitu si držia detektívky aj v podobe audiokníh, predstavíme si hneď dve: prvotinu Hora Duchů a, naopak, jeden diel z obľúbenej série s komisárom Wallanderom s názvom Ruka/Wallanderův svět.

Aj v súčasnej dobe, keď sa zdá, že svet sa stále zmenšuje, sa dokážeme stretnúť s exotickými lokáciami, kde sa odohrávajú zlovestné drámy. Tasmánsky spisovateľ Kyle Perry priznáva, že vo svojej prvotine Hora Duchů využil nadobudnuté skúsenosti z oblasti liečby alkoholových a drogových závislostí. Zároveň šikovne skombinoval ľudové povery s obrovským vplyvom sociálnych médií do mimoriadne napínavého príbehu. Tento román v podobe audioknihy narozprával Aleš Procházka v réžii Michala Bureša.

Hora Duchů je Piknik na Hanging Rock pre 21. storočie. V obidvoch dielach zmizne skupina mladých dievčat a pátranie po nich neprináša výsledky, zato vplyv zmiznutia na komunitu je zásadný. Počas výletu zmiznú štyri stredoškoláčky a ľuďom to okamžite pripomenie legendu o Hladnom dedkovi, desivej postave spájanej s horami, v ktorých došlo k zmiznutiu. Detektív Con Badenhorst sa vo svojom vyšetrovaní musí konfrontovať s neustálym tlakom od rodín dievčat, policajných kolegov, o ktorých zistí, že sú zapletení do obchodu s drogami a, možno najviac, čelí manipulatívnej kamarátke dievčat. Tá totiž disponuje značným mediálnym vplyvom prostredníctvom sociálnych médií a pre získanie pozornosti neváha využívať akékoľvek polopravdy alebo otvorené klamstvá. Situácia sa čoraz viac vyhrocuje a nedôveryhodných rozprávačov je akosi príliš veľa.

Počas celých 14 hodín audioknihy si takmer vôbec neuvedomujeme, ako rýchlo plynie dej. Postavy sú opísané tak podrobne, že je zrejmé, že autor dôkladne pozná prostredie, v akom sa pohybujú. O poslucháčsky zážitok sa postaral Aleš Procházka, ktorému bez váhania veríme celé spektrum emócií postáv: od tínedžerskej naivity, túžbe po pozornosti, ale aj istej zákernosti cez nedôverčivosť vyšetrovateľa, výbušnosť a citovú angažovanosť členov rodín. K udržaniu napätia prispieva aj striedanie rozprávačov v jednotlivých kapitolách a takmer filmová hudba vyvolávajúca pocit, že sa stane niečo temné. Výber Hory Duchů určite neoľutuje nikto, kto má rád nezvyčajné príbehy s ponurou atmosférou a vyústením vhodným na zamyslenie.

Medzi priaznivcami detektívok sa nájde málokto, kto by nepoznal meno Kurt Wallander. Jeho autorom bol švédsky spisovateľ Henning Mankell (1948 – 2015), ktorý sa preslávil práve vytvorením postavy s depresívnymi sklonmi, pozitívnym vzťahom k alkoholu, ufrflaného detektíva s výbornou pozorovacou schopnosťou a so spájaním súvislostí. Významná pridaná hodnota Wallanderových príbehov spočíva aj v ich prepojení na spoločenské problémy, ale tie netvoria jadro príhod, v ňom sa vždy nachádza zločin. Vydavateľstvo OneHotBook už prinieslo v sérii Wallander desať titulov a poslednou vydanou je novela Ruka s esejou Wallanderův svět. Intepreti Jiří Vyorálek a Jiří Hromada v réžii Michala Bureša sprostredkovali presne takú atmosféru, akú poslucháči očakávajú: napätie a kladenie si otázky, čo bude ďalej?

Dej sa začína komisárovou snahou nájsť si nové bývanie. Prijme ponuku vydať sa na obhliadku rodinného domu a počas nej objaví najprv ruku vyčnievajúcu zo zeme a neskôr celú kostru. Kto bol tento človek? Ako dlho ležal takto pochovaný? Zomrel prirodzenou smrťou alebo násilnou? Wallander sa ujíma vyšetrovania a poslucháč sa postupne ponára do jeho mysle, takej precíznej, keď príde na odhaľovanie pravdy, a takej kolabujúcej vo vzťahu k blízkym ľuďom.


Ak by poslucháč počul Ruku ako svoj úplne prvý kontakt s detektívom, tak mu mimoriadne prospeje esej Wallanderův svět. Tá je vhodný doplnok k celej sérii, pretože Mankell tu vysvetľuje okolnosti vzniku jednotlivých románov, výskyt postáv aj vzťahy medzi nimi. Vždy poteší, keď autor odhalí niektoré okolnosti spojené s tvorbou, a v tomto prípade ide o celkom podrobný prehľad. Pre priaznivcov inteligentných detektívok je to opäť príjemná príležitosť vypočuť si dobrý príbeh v pútavej interpretácii.

Foto: OneHotBook

Kyle Perry: Hora Duchů
Interpret: Aleš Procházka
Réžia: Michal Bureš
Preklad: Irena Steinerová
Dĺžka nahrávky: 14 hodín 23 minút
OneHotBook, 2022


Henning Mankell: Ruka/Wallanderův svět
Interpreti: Jiří Vyorálek, Jiří Hromada
Réžia: Michal Bureš
Dĺžka nahrávky: 4 hodiny 36 minút
Preklad: Helena Stiessová
OneHotBook, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.