Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Psychiater

Prvé psychologické laboratórium vzniklo v roku 1879 na Lipskej univerzite v Nemecku a založil ho Wilhelm Wundt. O niekoľko rokov jeho študent Stanley Hall založil prvé psychologické laboratórium v USA na Univerzite Johna Hopkinsa. Na konci 19. storočia sa psychológii venovali už viacerí prestížni myslitelia, napr. William James alebo John Dewey. V roku 1896 vznikla prvá psychologická klinika. Toto priekopnícke obdobie brilantne využil vo svojej historickej detektívnej dráme Psychiater spisovateľ Caleb Carr.

Už od jej vzniku sa so psychológiou spájali veľké očakávania. Ľudské uvažovanie, cítenie, ale aj poruchy správania všetkého druhu vzbudzovali vždy veľký záujem mysliteľov, umelcov, no aj politikov a rôznych šarlatánov. Spisovateľ Caleb Carr umiestnil dej svojho románu do roku 1896, teda do doby, keď sa už psychológia považovala vo vedeckých kruhoch za solídny odbor, no zároveň o nej ešte nevedela dosť laická verejnosť ani verejní funkcionári vrátane polície, a preto vzbudzovala v istých skupinách obyvateľstva minimálne obavy alebo aj posmešné reakcie. Román vyšiel pôvodne už v roku 1994 a dočkal sa mimoriadneho čitateľského úspechu. Nasledovali ešte dve pokračovania: The Angel of Darkness a Surrender. Prvé dve knihy sa dočkali aj kvalitnej seriálovej adaptácie.

Vo vydavateľstve OneHotBook nájdeme celú sekciu vynikajúcich detektívnych príbehov a pre priaznivcov tohto žánru je Psychiatr vítaným obohatením. Kombinácia prepracovaných historických reálií, originálnych postáv so svojským správaním a pátrania po brutálnom vrahovi prinášajú napínavé počúvanie bez slabých miest, a to počas celej dĺžky 20 hodín. Interpret Martin Písařík vo svojom výkone bohato využil dlhoročné skúsenosti divadelného herca a práce v dabingu, pretože zvládnuť narozprávať také odlišné postavy s ich rôznorodými povahami a emocionálnymi prejavmi, ako sa objavujú v Psychiatrovi, je skutočne obdivuhodné. Nevyhnutne k tomu prispel aj režisér Hynek Pekárek.

Samotný dej románu spočíva v objavení sa sériového vraha mladých chlapcov v New Yorku, ktorý telá mrzačí hrozným spôsobom. Šéf vtedajšej polície Theodore Roosvelt (áno, skutočne ide o neskoršieho prezidenta USA) zostaví tajný tím s cieľom nájdenia vraha. Členmi tímu sú Dr. Laszlo Kreizler, reportér John Moore a prvá žena pôsobiaca v polícii Sara Howardová. Pátranie sa zo začiatku uberá viacerými smermi, prelína sa s viacerými spoločenskými vrstvami od dna spoločnosti po jej elitu, pričom každá zápletka je typická svojou nejasnosťou a napínavosťou. Dôležitým aspektom pátrania po vrahovi je využitie nových metód skúmania, konkrétne využitie odtlačkov prstov a vytvárania psychologického profilu páchateľa. Nie každý novátorským prístupom dôveruje, ale ich efektivita je nesporná. Caleb Carr si dal záležať nielen na napínavom deji, ale aj psychológii postáv. Každý charakter má svoj originálny príbeh, dostáva sa do mimoriadnych záťažových situácií a musí sa vyrovnať s vlastnými démonmi.

Počas celého trvania audioknihy dostáva poslucháč pravidelné a intenzívne dávky napätia. Atmosféra New Yorku konca 19. storočia je vykreslená intenzívne: stretávame sa tu s prostitúciou malých chlapcov, kriminálnym podsvetím prepojeným na vplyvných ľudí, pozoruhodné sú aj zvláštnosti architektúry spojené s využívaním mobility, napr. pohyb po strechách budov. Na silnom poslucháčskom zážitku má zásadný podiel hlas Martina Písaříka a režiséra Hynka Pekárka. Audiokniha Psychiatr by určite nemala ujsť pozornosti priaznivcov kvalitnej detektívky, ale aj historických románov, vzhľadom na okolnosti a kontext obdobia, v akom sa odohráva.

Foto: OneHotBook

Caleb Carr: Psychiatr

Preklad: Petra Diestlerová

Interpret: Martin Písařík

Réžia: Hynek Pekárek

Dĺžka nahrávky: 20 hodín 16 minút

OneHotBook, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.