Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Raději zešílet v divočině

V hluku nášho sveta si neuvedomujeme, že existujú aj radikálne odlišné spôsoby životných štýlov, ktoré nemusíme za celý život ani stretnúť. Aleš Palán nás v audioknihe Raději zešílet v divočině oboznamuje práve s takýmto druhom života: samotármi žijúcimi na Šumave. Náročné podmienky v prírode, neprítomnosť iných ľudí, autentické osudy a neraz aj nezvyčajná spiritualita. Svet samotárov je zvláštne exotický, ukazuje, aké prekvapenia ukrýva krajina, aj keď sme si mysleli, že ju už poznáme.

Existujú rôzne druhy samoty, autor sa preto rozhodol urobiť pre svoj zámer určitý filter: zameral sa na ľudí žijúcich na samote 10 a viac rokov a zároveň vyňal určité skupiny, napr. vdovy alebo mladé rodiny, ktoré žijú mimo stereotypu hlavnej spoločnosti. V tomto prípade si vybral oblasť Šumavy, no zaoberá sa životom samotárov aj v iných častiach Čiech a venuje im vo svojej tvorbe pozornosť. Ak má kniha prednosť v sprievodných fotografiách Jana Šibíka, tak audiokniha nás zas sugestívne vtiahne do rozhovorov s mimoriadne zaujímavými osobnosťami prostredníctvom vynikajúco vybraných hlasov interpretov.


Šumavskí samotári prežili naozaj jedinečné životy, niektorí do samoty odišli naraz, iní vyrástli v prostredí, ktoré ich do nej doviedlo prirodzene. Niektorí sú úplne vyrovnaní so svojím životom, nájdu sa takí, ktorí by si ešte priali žiť s nejakým partnerom. Určité vlastnosti ich spájajú: sú vyrovnaní, podľa samého autora majú charizmu, vedia rozprávať (hoci obsah historiek je niekedy naozaj neuveriteľný), každý je autentický, mali problémy zaradiť sa do existujúcich spoločenských konvencií (rodina, pravidelné zamestnanie, stabilné bývanie), no na druhej strane nie je asi vhodné prehlásiť, že ide o istý typ osobnosti, ktorý má predispozície žiť na samote. Zhoda panuje aj v tom, že prežiť v podmienkach lesov je mimoriadne náročne, hlavne v zime. Rôzonorodosť živobytia ukazuje tiež značnú variabilitu: od istého spôsobu podnikania, cez brigády, dôchodok až po nejasnú situáciu ohľadom príjmov.


Rozhovory sa oplatí počúvať pozorne a to z niekoľkých dôvodov. Sú to osudy nielen jednotlivcov, ale celých skupín obyvateľstva, ktoré formovali vo výsledku podobu života samotárov. Dozvedáme sa tiež, že ich samota nie je absolútna ani celoživotná, hoci si vypočujeme aj príbeh muža žijúceho na samote už desaťročia. Stiahnutie sa do prírody, dôležitosť osobnej slobody, do určitej miery únik pred negatívnymi javmi vo vonkajšom svete a aj prítomnosť snov o budúcnosti – každý z opýtaných vedel veľmi presne pomenovať dôvody svojho životného štýlu, takáto úprimnosť v súčasnosti vôbec nie je bežná, hoci na druhej strane nie je jasná ani ich hodnovernosť. Ďalší dôvod na pozorné počúvanie je vynikajúci zmysel pre detaily. Denný kontakt s prírodou viedol k pozorovaniu okolia, akého mestský človek asi už ani nie je schopný.


Dôležitým aspektom audioknihy je, že výborne pracuje aj s odmlčaním medzi otázkami. Dáva nám to príležitosť nielen vstrebať, čo už bolo vypočuté, ale aj pochopiť, že niektoré témy sú pre samotárov stále živé a možno prinášajú aj bolestivé spomienky alebo prianie, aby sa udalosti odohrali inak. Každý rozhovor je rozdelený do viacerý častí a ich dĺžka vhodne vystihuje časové možnosti počúvania. Osobitnú pozornosť si ale zasluhujú pasáže o spiritualite. Všetci samotári sú veriaci, hoci každý rôznym spôsobom. Niekedy je to religiozita založená na kresťanstve alebo judaizme, inokedy ide o mystiku spojenú s lesmi, s užívaním psychotropných látok alebo je to osobná spiritualita založená na zážitkoch z ticha a prírody. Raději zešílet v divočině je naozaj originálne dielo a ak hľadáte v žánri non fiction niečo, čím sa chcete prekvapiť, určite si nenechajte túto audioknihu ujsť.



Aleš Palán: Raději zešílet v divočině

Interpreti: Igor Bareš, Norbert Lichý, Jana Stryková, David Novotný, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Vilma Cibulková, Stanislav Šárský

Tympanum 2019

Zobraziť diskusiu (0)

Raději zešílet v divočině

Raději zešílet v divočině

Aleš Palán

Rozhovory s šumavskými samotáři v podání osmi předních hereckých osobností přináší pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme. Někteří si postavili v lese chýši, jiní žijí v maringotkách, případně na horských samotách. Jeden přespává přímo pod stromy. K některým se dá dojet autem, k dalším se musí pěšky. Šumavští poustevníci, samotáři, jejichž názory a životy se nepodobají vůbec ničemu, co znáte. O setkáních s nimi je tato kniha. Osm rozhovorů s lidmi žijícími dlouhodobě mimo civilizaci přináší pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme. Setkáváme se zde s divokými zvířaty, krutými zimami, dokonce i s přízraky. Někteří samotáři jsou vysloveně racionální (zejména obě zpovídané ženy), jiní vyprávějí svůj život trochu jako mýtus. I ten má svou výpovědní hodnotu, jen jinou než výčet ověřených faktů. Způsob, jakým novodobí poustevníci v krajině přebývají, se ostatně dost možná mýtem brzy stane. Pokud se jím už nestal. Smyslem knihy Raději zešílet v divočině není katalogizace podivínů ani alternativní průvodce po největším českém pohoří. Je jím ponor do tajuplných zákoutí krajiny a lidské duše. Do dlouhodobé samoty a odloučenosti, do paralelního světa, který přesto tomu našemu klade velmi znepokojující otázky. Rozhovory s šumavskými samotáři vedl spisovatel a publicista Aleš Palán (Magnesia Litera, Cena Českého literárního fondu).

Kúpiť za 15,58 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.