Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Revival

Posadnutosť a závislosť má rôznorodé podoby, nie je podmienená spoločenskou vrstvou ani vekom. Stephen King v románe Revival ukazuje, aké extrémy dokáže dosiahnuť človek bez viery sústredený len na jeden cieľ: odhaliť tajomstvo smrti.

Stephen King je plodný autor so stabilnou základňou čitateľov. Preslávil sa predovšetkým horormi, napísal však aj viacero realistických kníh, nemenej napínavých a desivých. Drvivá väčšina románu Revival zdanlivo patrí práve medzi realistické diela, záver ale nikoho nenechá pochybovať o Kingových schopnostiach vytvoriť atmosféru napätia a hrôzy. S odvolaním na mytológiu stvorenú H. P. Lovecraftom buduje King vlastnú verziu nepochopiteľnej skutočnosti ukrývajúcej sa za našou realitou. Citát z Lovecraft otvára knihu a predovšetkým ku koncu sa k nemu viažu viaceré zlovestné okolnosti.


V románe si King zvolil sledovanie takmer celého života svojho hrdinu Jamieho Mortona. Jamie je typická kingovská postava: z chlapca prežívajúceho pohodové detstvo sa dospievaním stane outsider s problémami s drogami. V mladom veku sa stretol s reverendom Charliem Jacobsom a v rôznych míľnikoch života mu reverend opäť kríži cestu. Reverend Jacobs považuje za základ života elektrinu a to do takej miery, že sa stáva posadnutý odhaliť jej hlbšiu povahu. Svojimi experimentami pomohol viacerým ľuďom: prostredníctvom elektrických impulzov do mozgu zvládal také zásahy do nervovej sústavy, že zmenil fyziologické dopady, napr. liečil hluchotu, drogové závislosti, imobilitu a iné. Jamie mu postupne spadne do pasce a pomáha Jacobsovi uskutočniť hrozný plán.


Prostredníctvom postavy reverenda Jacobsa King tematizuje viaceré tragické okamihy osudu. V kontexte amerického kresťanského života sú známi kazatelia putujúci a šíriaci evanjelium v stanoch, na verejných zhromaždeniach a v komunitných aktivitách majú pomerne významný vplyv. King cez Jacobsa polemizuje s povrchným vnímaním viery a cez „príšernú kázeň“ odhaľuje všetky slabé miesta viery konfrontovanej s bolestnou skúškou. Čo je ešte hnev a čo už rúhanie? Ako sa majú počas pohoršlivej kázne zachovať veriaci zvlášť ak toto správanie pochádza od cirkevnej autority?


Čitateľ sleduje osudy postáv v rozpätí desaťročí a vidí, ako v určitých okamihoch cítia smútok za miznúcim životom. Chýba im domov, stratená rodina, mŕtvi priatelia, všetky udalosti bez šance na návrat. Vyrovnávanie sa so starnutím a smrťou sa objavuje vo viacerých Kingových knihách z posledného obdobia. V románe tak zaznieva aj silný nostalgický tón, ktorý dokazuje aj viacero viet so silnými emóciami: „Domov je tam, kde chcú, aby si zostal.“


Kniha Revival určite nesklame Kingových oddaných čitateľov a navyše rozširuje imaginárny svet vytvorený klasickým dielom H. P. Lovecrafta. Napriek všetkým hrôzam, ktoré zažijú postavy, je posolstvo knihy pomerne humanistické a Kingovi hrdinovia vedia, že čas vymeraný narodením a smrťou by mali stráviť čo najviac v okruhu najbližších, lebo koniec môže prísť príliš nečakane.



Stephen King: Revival
Preklad: Marína Gálisová
Ikar 2016
456 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Revival

Revival

Stephen King

Sú sily, ktorým neunikneme. James Morton mal šesť rokov, keď k nim do farnosti prišiel mladý sympatický reverend Charles Jacobs. Priviedol si krásnu manželku, malého synčeka a deti vo farnosti zabával milými elektrickými vynálezmi. Tragédia však reverenda pripravila o milovanú rodinu a jeho zármutok sa zmenil na vzburu proti Bohu. Po kázni, v ktorej verejne odvrhol svoju vieru, musel z fary odísť. Odvtedy prešlo veľa rokov. James Morton je dospelý, živí ho rocková hudba a zabíja ho závislosť od heroínu. Je na dne, keď sa opäť stretne s Charlesom Jacobsom – a objaví tajomný, nebezpečný svet, o akom dosiaľ netušil. Reverend je totiž posadnutý predstavou všemocnej božskej elektriny, jeho vynálezy však vedia rovnako pomôcť, ako drasticky uškodiť. Muž, ktorý kedysi slúžil dobru, dnes kladie na oltár svojej novej modly celý život – aj životy iných ľudí. James Morton sa nechtiac stáva jeho spoločníkom. Z anglického originálu Revival (Galery Books, An Imprint of Simon & Schuster, Inc., New York 2014) preložila Marína Gálisová.

Kúpiť za 14,16 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.