Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Riedka polievka Anasoft litera 2017

"Divné sa mi to zdá tento rok, Vilikovský ani Balla nič nenapísali a ani Rakús, ale zato 227 kníh, vo finále sú aj akési čudné, porota isto z vody musela variť a výsledkom je riedka polievka, v ktorej plávajú zhodou okolností aj niekoľkí moji kamaráti, ahojte, neberte to osobne". Píše Martin Ciel.

Bindzárova kniha Mlčky a krátko je beletrizovaná biografia šachistu, opisná, ťažkopádna a redundantne vystavaná, Zuzana Cigánová sa do finále dostane asi vždy, vie talentovane rozbiť literárny jazyk v dialógoch a priblížiť ho referenčnej reči, ale ako predchádzajúce jej knihy aj Aksál je vo výsledku gýč. Barbora, boch a katarzia Ivany Gibovej je veľmi dobrá kniha, aj keď Bordeline sa mi páčila viac, ale je veľmi dobrá, je tu plno ozvláštnení, hra s formou, miestami stratégie a riešenia štruktúry textu parádne, aj graficky, i keď nielen. No radosť čítať originálnu/inovatívnu knihu, kde nie je len prvý plán a dosť. Konvália je zatiaľ najlepšie, čo napísala Denisa Fulmeková, opäť v istom zmysle biografia, takže napísané obyčajne, realisticky, bez experimentov samozrejme, i keď dôležitý pohľad na problém, ktorý sa týka minulosti nás všetkých. Michal Havran je jeden z tých, ktorí vedia pracovať s textom a štýlom a aj sa s ním pohrať, ale vie to v eseji či žurnalistike, v románe Analfabet mu to vôbec nefunguje, keď niečo komentuje, je to v poriadku, keď má niečo vymyslieť, je to len povrch vecí. Novoročný výstup na Jaseninu Jakuba Juhása som ešte čítať nestihol, ale určite si prečítam, vyzerá to dobre. Jozef Karika vie vymyslieť dobré témy, viď Na smrť či to o ružomberských gangoch, ale podobne ako v Trhline spracúva tie témy hrozne, žáner mu tam generuje nejaké riešenia a tie opisuje, nič naviac nepridáva, no Dan Brown píše ešte blbšie, ale Clancy lepšie, len taký mainstream akýsi, aj keď podľa poroty zjavne kvalitný „vyšší populár“, hnusné slovné spojenie. Silvester Lavrík si zahral Nedeľné šachy s Tisom, pekne napísal, prácu s archívmi a zdrojmi si dal, aj s dobovou atmosférou cez jazyk, ale opäť ako u mnohých dokumentárno- historický základ zväzuje štýl a tlmí potenciálnu originalitu textu. Rinaldova cesta Víťa Staviarskeho je podobná ako jeho predchádzajúce, kvalitná a dobre napísaná, jednoducho, prehľadne, realisticky, tak ako Staviarsky píše, nie horšie ani lepšie, kto má jeho knihy rád, kúpi sa aj túto a bude rád. A Víťo Staviarsky už raz Anasoft vyhral. Som Paula Ondreja Štefánika je nuda, i keď je to talentovaný a dobrý pozorovateľ, vie pracovať s metaforou a aj zaexperimentovať by vedel, ambiciózne Bezprsté mesto bolo dobré, i keď tiež miestami podobne otravné , zdĺhavé a nejaké také literárne detské.

Takže podľa môjho názoru a logiky môjho vesmíru musí vyhrať Ivana Gibová, jediná tento rok výnimočná, i keď ešte ten mne neznámy Novoročný výstup na Jaseninu môže zamiešať karty a Štefánik-Paula, to sa kadekomu páči, to bude asi tiež favorit.


(Najzábavnejšie bolo, keď sme sa o vyššieuvedených knihách v krčme bavili, tak mi tam voľakto vyčítal, že prečo ich porovnávam s Dostojevským, Kafkom, Bolaňom, no dobre, tí sú už mŕtvi, so Samuelssonom, Larsmom, Ishigurom, Austerom, Chabonom, Sorokinom, Ulickou, Tučkovou... Nuž preto, lebo aj oni píšu knihy. Aké iné komparatívne kritérium by mohlo byť?)


Martin Ciel

20. marec 2017

Zobraziť diskusiu (0)

Mlčky a krátko

Mlčky a krátko

Juraj Bindzár

Tragické panoptikum skrivodlivo krátkeho života pezinského rodáka a prvého československého medzinárodného šachového veľmajstra Richarda Rétiho, nie je štúdiou o genialite tohto originálneho šachového novátora, nie sú to analýzy jeho majstrovských partií.Nič také. Autor rozpráva bolestný príbeh jedného nenaplneného životného sna i toho bizarného, ani nie trojročného Rétiho manželstva s krásnou o dvadsať rokov mladšou Rognedou Sergejevnou Gorodeckou, moskovskou poetkou a herečkou.

Kúpiť za 9,81 €

Aksál

Aksál

Cigánová Zuza

Zuzana Cigánová, naša etablovaná autorka, prichádza s novým dielom, ale večnou témou – láskou. Lenže táto je poriadne naruby.

Kúpiť za 7,89 €

Barbora, boch a katarzia

Barbora, boch a katarzia

Ivana Gibová

„Ako sa stať dobrým človekom, keď sa narodíš do sveta, kde boch, deti aj štetky rozprávajú rovnakým jazykom?“ Romanticko-eklekticko-pankáčsky príbeh o tom, ako Barbora hľadá peknotu, počúva operné árie a chce zažiť katarziu, ako Barborina babka kŕmi vtáčiky, ako Sylvia žije v zdanlivej morálnej špine a má veľké srdiečko a bielu pečeň, ako sú tu aj iní ľudia a láska a ešte asi boch?

Kúpiť za 8,91 €

Konvália

Konvália

Denisa Fulmeková

Príbeh zakázanej lásky Rudolfa Dilonga. Židovské dievča Vali Reiszová sa počas holokaustu stala matkou dieťaťa františkánskeho mnícha a exponovaného slovenského básnika.

Kúpiť za 10,76 €

Analfabet

Analfabet

Michal Havran

Ako súvisia sklady kníh s heroínom, prečo sa v Bratislave objavili potomkovia balkánskych kúzelníkov a operátori magických zrkadiel? Hrdinovia románu sa dostanú zo starého cintorína po stopách jazyka a zločinu do Petrohradu, aby sa mohli pozrieť z diaľky na Strednú Európu.

Kúpiť za 11,61 €

Novoročný výstup na Jaseninu

Novoročný výstup na Jaseninu

Jakub Juhás

Miestopisná kartografia zamlčaných príbehov z hladovej doliny na juhu Slovenska, duchovný a biologický rozklad, nehybnosť, nezáujem a ničotná zemitosť vypozorovaná a vypočutá z posedov a rozhľadní počas neskorej jesene a počiatočnej zimy.

Kúpiť za 5,31 €

Nedeľné šachy s Tisom

Nedeľné šachy s Tisom

Silvester Lavrík

Rozprávačkou príbehu bohatého na dobové reálie a smiech cez slzy je Icíkova Anička, vystrkovská hviezdička. Ani nie Židovka, len Icíkova, teda dcéra bánovského komunistu, čo sa kamarátil s krivonosými.

Kúpiť za 13,25 €

Som Paula

Som Paula

Ondrej Štefánik

Román zo súčasnosti, aký by sme v dnešnej literatúre ťažko hľadali. Popisuje rozklad nášho sveta, jeho prirodzených a životne dôležitých štruktúr, ľudského poriadku a zmysluplného bytia vo svete.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Finálová päťka Anasoft litera 2023

Správy

Finálová päťka Anasoft litera 2023

18. ročník slovenskej literárnej ceny za najlepšiu pôvodnú prózu v priamom prenose Rádia DEVÍN vyhlásil tohtoročné finalistky a finalistu. Zo širšieho výberu porota do finále posunula prózy Jany Bodnárovej, Jakuba Juhása, Dominiky Moravčíkovej, Veroniky Šikulovej a Sone Urikovej.

Desiatka Anasoft litera 2023

Správy

Desiatka Anasoft litera 2023

Literárna cena Anasoft litera v utorok 7. marca v popoludňajšom vysielaní Rádia DEVÍN vyhlásila desať nominovaných kníh na prestížne ocenenie. Okrem diel etablovaných spisovateliek a spisovateľov sú medzi nimi aj silné prozaické debuty. Rukami odbornej poroty prešlo 123 hodnotených kníh. Po dlhých diskusiách z nich vybrala týchto desať titulov v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

Pod slnkom Turína

Recenzie

Pod slnkom Turína

Prišla tesne pred Vianocami. Vďaka obálke, na ktorej sa vyníma anjelská tvár štíhlej dievčiny s prenikavým pohľadom, sa medzi ostatnými obálkami profilovala na prvý impulz ako milostný román. Dobrakovovej kniha Pod slnkom Turína (Marenčin PT, 2021) však určite pod nejednou jedličkou spôsobila zmätok. Nie svojím nenápadným, patetickým žánrovým vizuálom, ale literárnym obsahom, kde nechýbajú jej tradičné schémy charakterových patológií, vzťahových deviácií a plné cynizmu.