Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rovník

Hutný román Rovník portugalského spisovateľa a novinára Miguela Sousu Tavaresa sa začína ako klasický mestský salónny román. Hlavná postava Luís Bernardo, salónny mladý portugalský casanova, vlastniaci zdedené veľké majetky, si užíva bezstarostný život mestského liberálneho intelektuála. Všetko však zmení jeden jeho článok v novinách, ktorý si všimne dokonca samotný portugalský kráľ.

Portugalsko, bývalá námorná a koloniálna veľmoc, na začiatku 20. storočia už len slabý odlesk svojej niekdajšej slávy a moci, má veľké problémy s dvomi maličkými ostrovmi a so svojimi kolóniami pri brehoch Afriky – Svätý Tomáš a Princov ostrov. Práve vďaka svojmu článku v novinách sa Luís Bernardo nechtiac dostáva do vysokej politiky, na kráľovu mušku, dostáva od neho ponuku, ktorá sa neodmieta. A stáva sa guvernérom na ostrovoch Svätý Tomáš a Princov ostrov.

A tým odchodom sa končí Sousov pokus o oddychový mestský román a začína sa veľké vyrovnávanie sa s portugalskou koloniálnou minulosťou vrátane otrokárskeho systému. Sousa na 400 stranách zavalí čitateľa množstvom faktografických, historických a geografických informácií, niekedy doslova na hrane únosnosti textu. To vyvažuje nesmierne farbistým, exotickým a zaujímavým opisom nám vzdialených reálií, Tavares je úžasný rozprávač, vlhkosť, dusno a pot sa čitateľovi rýchlo dostanú do podvedomia.

Autor precízne rozpracoval i hlavnú postavu Luísa Bernarda, z ľahkovážneho liberála a casanovu sa stáva guvernér so srdcom a s empatiou, ktorý vidí utrpenie okolo seba a nie je mu to ľahostajné. Tavares hlavnú postavu okorenil i osudovou láskou, šťavu vzťahu dodávajú odvážne (vzhľadom na obdobie vzniku textu) sexuálne scény.

Tavares zachytil atmosféru Portugalska na začiatku 20. storočia, silne konzervatívneho, avšak upadajúceho štátu, ktorý sa nevie vyrovnať so svojou temnou minulosťou. Čo sa týka témy otroctva, kniha pripomína Conradovo Srdce temnoty, je však menej temná, alebo Ducha kráľa Leopolda, no je menej brutálna a bolestná. Predsa len, boli to dva malé bezvýznamné ostrovy.

Práve toto „menej“ je však Tavaresovou pridanou hodnotou. Vytvoril román, ktorý sa zdá ako salónny mestský román, ale nie je ním. Je to krásne napísaný román pre náročného čitateľa o vyrovnávaní sa s koloniálnou minulosťou Portugalska, o napätí medzi zatuchnutým politickým konzervativizmom a mladým naivným liberalizmom a o zakázanej láske. A okrem toho sa ozaj dobre číta. Aj vďaka citlivému prekladu.


Miguel Sousa Tavares: Rovník

Preklad: Anton Pasienka

Portugalský inštitút, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Rovník

Rovník

Tavares Sousa Miguel

Píše sa rok tisícdeväťstopäť. Hlavný hrdina príbehu odchádza z Lisabonu na ostrovy Svätého Tomáša a Princov ostrov ako nový guvernér s poverením zmeniť pomery v portugalskej kolónii na rovníku, kde ešte celé storočie po zrušení otroctva robotníci na plantážach pracujú a žijú v otrockých podmienkach.

Kúpiť za 17,92 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.