Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rozprávanie s Janou Bodnárovou

Poézia a príbehy, písanie pre film, kniha Koža, jej zrod, najúspornejší román, zodpovednosť v umení, muži a ženy, zákon o zákaze písať autobiografie, Koža by mohla mať pokračovanie, zmenšovanie písma škodí knihám, Aspekt a vydávanie kníh, Anasoft litera a slovenská literatúra, čo nám dnes chýba a čo čítame.

S Janou Bodnárovou sa rozprávali Juraj Kováčik a Dušan Šuster


Knihy spomenuté v relácii




Zobraziť diskusiu (0)

Koža

Koža

Jana Bodnárová

Najnovšia kniha Jany Bodnárovej prináša zasa čímsi iné, a predsa u tejto autorky dôverne známe prozaické gesto. Jeho originalita sa odvíja tak od témy, ako aj od jej poeticko-reflexívneho stvárnenia.

Kúpiť za 9,81 €

Terče

Terče

Jana Bodnárová

Básnická zbierka.

Kúpiť za 6,30 €

Jana Bodnárová

Jana Bodnárová

Náhrdelník/Obojok

Jana Bodnárová (1950), jedna z našich najpozoruhodnejších prozaičiek, prichádza na predvianočný trh s novým románom vo fragmentoch Náhrdelník/Obojok. Dej románu rámcujú roky druhej svetovej vojny v mestečku na severe Slovenska (obyvatelia Liptovského Mikuláša sa v ňom zrejme „nájdu“) a súčasnosť.

Kúpiť za 9,41 €

V panoramatickom kine

V panoramatickom kine

Juraj Kováčik

Poviedky o láske a smrti sa odohrávajú v rôznych časoch a krajinách Európy. Tento pestrý kaleidoskop postáv a prostredí autor podáva až s filmovou plastickosťou. Jednotlivé obrazy sú spojené do celku postupne sa vynárajúcimi súvislosťami, ústiacimi do prekvapivých a občas až fatálnych následkov.

Kúpiť za 10,76 €

Básnické dielo

Básnické dielo

Štefan Žáray

Básnické dielo prináša súbor všetkých dosiaľ publikovaných zbierok Štefana Strážaya (1940) doplnený o knižne nevydané básne z časopisov a doslovy a predhovory. So Strážayom sa už od počiatku spája presný, ale úsporný - miestami až minimalistický - pohľad na medziľudské vzťahy, často s ľahkým nádychom smútku a dezilúzie.

Kúpiť za 11,04 €

Elegie z Duina/Sonety Orfeovi

Elegie z Duina/Sonety Orfeovi

Rainer Maria Rilke

Rilkovo vrcholné dílo Elegie z Duina začalo vznikat počátkem roku 1912. Autor se tehdy na pozvání Marie Thurn-Taxisové uchýlil na zámek Duino nedaleko Terstu.

Kúpiť za 6,18 €

Jeseň

Jeseň

Ali Smith

Finalistka prestížnej Man Bookerovej ceny sa prvýkrát predstaví v slovenčine. Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období.

Kúpiť za 10,20 €

Zima

Zima

Ali Smith

Držiteľka mnohých ocenení, škótska spisovateľka Ali Smith pokračuje v tetralógii ročných období. Zima je nespútaný román plný nehy, spravodlivého hnevu a štedrosti.

Kúpiť za 10,20 €

The Years

The Years

Annie Ernaux

Considered by many to be the iconic French memoirist's defining work, THE YEARS is a narrative of the period 1941 to 2006 told through the lens of memory, impressions past and present, cultural habits, language, photos, books, songs, radio, television, advertising and news headlines. Annie Ernaux invents a form that is subjective and impersonal, private and collective, and a new genre - the collective autobiography - in order to capture the passing of time.

Kúpiť za 17,95 €

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Sám na pustom ostrove uprostred oceánu... Je vôbec možné zostať nažive medzi divokými šelmami, nebezpečnými morskými tvormi a kanibalmi?

Kúpiť za 4,80 €

Ostrov

Ostrov

Peter Balko

Čo majú spoločné záhadné úmrtia spisovateľov, cintorín písacích strojov, ukradnuté rukopisy a tajomný symbol O? Strhujúci nový román autora bestselleru Vtedy v Lošonci je o písaní a sile fantázie.

Kúpiť za 10,80 €

Kšeft

Kšeft

Viťo Staviarsky

Najnovšia knižka Víťa Staviarskeho Kšeft pozostáva z troch častí, ktoré spája prostredie jarmočného obchodu. V prvej časti Kšeft autor šťavnatým a vtipným spôsobom opisuje svoje zážitky z obchodných ciest.

Kúpiť za 13,41 €

Elementárne častice

Elementárne častice

Michel Houellebecq

Nevlastní bratia Michel a Bruno majú spoločnú matku, ale inak nič viac. Michel je výskumník, idealista, prísny zástanca determinizmu, ktorý je neschopný milovať, nahrádza život prácou, jedlom z Monoprix a sedatívami.

Kúpiť za 12,59 €

Jazver

Jazver

Eva Luka

Žena v poézii Evy Luky je iracionálna, raz vyčkávajúca, pasívna, a inokedy spod kontroly sa vymaňujúca bytosť. Opúšťa odcudzený, nespoľahlivý, civilizovaný svet, v ktorom sa ľudské stalo neľudským.

Kúpiť za 6,65 €

Posledná k. & k. barónka

Posledná k. & k. barónka

Silvester Lavrík

Dokuromán, životný príbeh Margity Czóbelovej, ženy, ktorú maľoval Nándor Katona a kreslil Elemér Köszeghy. Ona sama maľovala a videla maľovať mystického impresionistu Ladislava Mednyánszkeho. Pre londýnske vydavateľstvá ilustrovala detektívky a dobrodružné romány. V sedemdesiatych rokoch tvorila angažované plagáty oslavujúce vyslanie sovietskeho Sputnika do Vesmíru.

Kúpiť za 12,59 €

Červená tráva

Červená tráva

Boris Vian

Autor patrí k najzaujímavejším a najčítanejším francúzskym autorom 20. storočia. Román Červená tráva u nás zatiaľ nevyšiel a Vian ako originálny dedič jarryovskej patafyziky a surrealistov v ňom vytvára pomocou fantázie, poézie a humoru svojbytný a pre čitateľa príťažlivý románový svet, ktorý nepriamo odkazuje na súčasnú spoločnosť a poslednú fázu euroamerickej civilizácie. Uťahuje si od náboženského a spoločenského pokrytectva a chameleónstva cez výchovu, ktorá citovo mrzačí a po sebecké až sadistické postoje k blížnym, od presvedčenia, že všetko sa dá kúpiť, cez bezuzdnú chamtivosť až po duševnú a citovú vyprázdnenosť a duchovné umŕtvenie.

Kúpiť za 13,49 €

Fytopaleontológia

Fytopaleontológia

Peter Šulej

Román je zavŕšením trilógie História – Spolu – Fytopaleontológia. Má tri dejové, priestorové a časové roviny, ktoré sa v závere románu stretnú a zavŕšia nielen samotný prozaický text, ale aj celú trilógiu.

Kúpiť za 11,61 €

Šváb

Šváb

Ian McEwan

„Když se Jim Sams – chytrý, ale v žádném případě nějak zvlášť důmyslný tvor – jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakousi nestvůrnou obludu…“ Odkazem na Kafkovu Proměnu rozehrává anglický prozaik krátký příběh o tom, jak snadno může svět politiky zbloudit, podlehne-li okouzlení vlastním „posláním“, snaze vyřešit složitý svět pomocí jednoduchých klišé a touze konat „vůli lidu“. Jim Sams chce na své misi v premiérském těle sloužit lidu s přesvědčením, že sám nejlépe ví, co je pro lid dobré.

Kúpiť za 10,95 €

Podobný obsah

Literární podcast TL;DR!: Maloměšťácká tragikomedie Radky Třeštíkové a skutečné hrůzy války na Ukrajině

Správy

Literární podcast TL;DR!: Maloměšťácká tragikomedie Radky Třeštíkové a skutečné hrůzy války na Ukrajině

V novém díle literárního podcastu TL;DR se věnujeme poslednímu románu Radky Třeštíkové a tomu, co má společného s Honoré de Balzacem. Prostor dostane také válečný román Serhije Žadana. Účinkují: Jan Bělíček a Eva Klíčová, podcast připravuje A2larm.

Hořet v péči o druhé

Správy

Hořet v péči o druhé

Simona Bagarová pracuje už několik let se svojí neziskovkou MILA na zlepšení poměrů v domech pro seniory. Minulý rok vydala v nakladatelství Archa unikátní knihu rozhovorů s pečovateli. Nedávno se kniha Hořím dotiskovala a vznikla i její audio-podoba. Je to kniha v mnoha ohledech pozoruhodná. Ale především – má motivovat pečovatele k lepší péči a vést stát a další zaměstnavatele pečovatelů k větší péči o ně.

Proč nás tak fascinuje Shakespeare?

Správy

Proč nás tak fascinuje Shakespeare?

Vzdor svému názvu není Hamnet příběhem Shakespearova syna, ale spíše jeho ženy Agnes. Čím nás tak fascinuje Shakespearova osobnost, že o něm a jeho rodině vznikají stále další a další knihy a filmy? A jak se tuto látku povedlo zpracovat Maggie O'Farrellové? A na co se můžou čeští čtenáři těšit do budoucna? Poslechněte si rozhovor mezi redaktorkami českého překladu Hankou Zahradníkovou a Anežkou Dudkovou.