Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rozprávkové spolunažívanie s mačkami

Mačky sú záhadné stvorenia, ktoré žijú akoby len samé pre seba. No pri bližšom spolužití s nimi zistíme jemné nuansy ich správania. Na ich spoznávanie nie je nikdy neskoro, ak sa však začne už od detstva, vytvára sa silný vzťah nielen k samotným mačacím spoločníkom, ale aj k prírode ako takej. Práve pre deti je určená pôvabná kniha Štyria mačkatieri plná zasväteného pozorovania týchto tvorov a krásnych ilustrácií.

Tvorba Alexandry Pavelkovej je bohatá a zasahuje rozmanité odrody fantastiky. Autorka dlhodobo patrí na vrchol fantasy tvorby na Slovensku – z posledných diel spomeňme Medzi nami (Artis Omnis 2016) alebo Údolie ľalií (Slovart 2015). Nemôžeme minúť ani jej mimoriadne záslužnú činnosť v oblasti publicistiky (pracuje aj ako šéfredaktorka portálu fandom.sk) a kniha Štyria mačkatieri je jej príspevok k tvorbe pre deti. Téma spolunažívania mačiek a ľudí určite nie je náhodná, Alexandra Pavelková sa angažuje aj v pomoci opusteným zvieratám. Štyria mačkatier sú aj vizuálne atraktívne dielo, ilustráciami sa o to postarala Ľudmila Žoldáková.

Čítanie knihy značne predurčuje vek čitateľa, deti určite zaujmú dobrodružstvá mačiek a každodenné prekvapenia, aké im prináša svet, dospelí nájdu v texte veľa situácií, aké poznajú zo svojho života. Ide o kompromisy, hľadanie riešení a snaha priniesť iným pocit bezpečia a istoty, že nie sú sami so svojimi starosťami. Štyria mačkatieri sú v prvom rade knihou pre deti, z toho vyplýva zrozumiteľný a jednoduchý štýl písania, zábavný a aj imaginatívny, pretože dej sa odohráva v rôznom počasí, viacerých ročných obdobiach, v interiéri rodinného domu, no aj v záhrade alebo na parkovisku.

V priebehu času sa v dome Veľkých objavujú rôzne mačiatka, tie rastú so značne pestrými spôsobmi spolunažívajú s ostatnými, navštevujú zverolekára, sú svedkami rekonštrukcie domácnosti, no aj odchodu niektorých obyvateľov a príchodu nových. V mačacom svete má všetko svoj význam a ak niečo vyvolá otázku, tak sa rýchlo nájde odpoveď. Mačkatieri málokedy dokážu nasýtiť svoju zvedavosť a brušká. Tak trochu anarchistický prístup mačiek má však aj určité zákonitosti, či už ide o otlačenie labiek do betónu, očakávanie pravidelnej stravy od ľudí alebo hoci aj osvojenie si nového domova.

Práve v pasážach venovaných spolunažívaniu zvierat a ľudí sa prejavuje silný humanistický prvok: starostlivosť o opustené tvory, zodpovednosť ľudí za stav, do akého sa nemé bytosti dostali a následná pomoc tvoria významné posolstvo knihy. Je potrebné tiež oceniť, že ak sa v texte objavia dospelí, tak vzájomne spolupracujú, ich prítomnosť znamená nájdenie východiska z problému. Mimochodom, problémy sú tu vždy len dočasné situácie po ktorých nasleduje zvyčajne hra. Odpútajte sa od bežných starostí a prostredníctvom čítania svojim deťom alebo sebe pre radosť zistíte, že aj mačky majú tých svojich každodenných problémov celkom dosť.

Alexandra Pavelková: Štyria mačkatieri

Ilustrácie: Ľudmila Žoldáková

Slovart 2019

176 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Štyria mačkatieri

Štyria mačkatieri

Alexandra Pavelková

Detská kniha prvej dámy slovenskej fantastiky Alexandry Pavelkovej, ktorá je známa aj vďaka svojej pomoci opusteným zvieratám. Jedného dňa sa život v dome so záhradou navždy zmení. V ten deň totiž majitelia domu zachránia opustené mačiatka a zoberú ich k sebe. Postarať sa o ne však nie je jednoduché, pretože dvaja malí kocúrikovia sú veľmi chorí. Osirelé mačiatka aj staršie mačky, ktoré už v dome žili, budú musieť preliezť veľa prekážok a vylízať mnoho misiek, kým sa z nich stane nerozlučná partia. Kniha plná dobrodružstiev a zlodružstiev poteší nielen predškolákov a mladších školákov, ale dozaista zaujme aj ich rodičov. Jeden z hrdinov knihy kocúrik Žabko má svoj profil na facebooku, kde sa rád podelí o svoje postrehy zo života mačiek a ľudí.

Kúpiť za 10,76 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.