Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rozvláčna dáma

Zdá sa jednoduché písať o miestach, ktoré dôverne poznáme, ak to však niekto skúsi, čoskoro zistí, do akej zamotanej úlohy sa pustil. Skvostne to dokázala Rozvláčna dáma, pseudonym, pod ktorým písala svoje špecifické texty Maeve Brennan. Zachytiť panoptikum postáv, situácií tak normálnych, až sú prehliadané, jemné odtiene spoločenského života, na to je potrebné citlivé oko pozorovateľky, akou Brennan nepochybne bola.

Po prečítaní esejí v knihe Rozvláčna dáma, Príbehy z New Yorku, dostanete silné nutkanie vydať sa v stopách spisovateľky a novinárky Maeve Brennan a navštíviť hotely, v ktorých bývala, reštaurácie a bary, z ktorých pozorovala dianie okolo, obchody, kde nakupovala knihy a ďalšie miesta, v akých sa pohybovala a trávila v nich čas. So životom Maeve Brennan (1917 – 1993) ako jednej z mimoriadnych žien, „prebúdzačiek“, sme sa mali príležitosť zoznámiť v knihe Jej vlastný život od Kate Bolick a udalosti jej života opisuje v záverečnej eseji knihy Rozvláčna dáma Aňa Ostrihoňová, ktorá ju aj preložila.


Čo robí texty o New Yorku také výnimočné, že si zasluhujú našu pozornosť? Sú štylisticky vybrúsené, presné, od každodennosti dokážu preskočiť k téme morálky, pamäti, solidarity, pominuteľnosti alebo identity. Ak by sme zamenili názvy budov a ulíc za tie, v ktorých žijeme, zistili by sme, že postrehy írskej spisovateľky žijúcej v New Yorku sa týkajú širšieho údelu človeka ako len prchavých okamihov počas obeda alebo nákupu, ktoré sú neraz zdrojom úvah. Maeve Brennan uverejňovala svoje prózy v časopise New Yorker pod pseudonymom Rozvláčna dáma a vždy sa venujú konkrétnej udalosti z každodenného života autorky, priestoru, v ktorom trávila svoj čas (zvyčajne reštaurácia, bar alebo hotel) alebo človeku, ktorého pozorovala alebo s ním chvíľu komunikovala.


Viaceré eseje v Rozvláčnej dáme pripomínajú miniatúry Waltera Benjamina. Spoločná im je estetika priestoru, vnímanie ruín, resp. už neexistujúcich budov a ich prítomnosť v pamäti pozorovateľa, ale hoci aj úvahy o móde, jej pominuteľnosti, schopnosti prejsť z bežnej situácie k širšiemu záveru presahujúcom do filozofie alebo sociológie. Je pozoruhodné ako sa pozorovania niektorých ľudí dokážu podobať výsledkom výskumov sociálnych vied; citlivosť pre sociálne interakcie a schopnosť dekódovať ich význam je pre Rozvláčnu dámu typická. A to všetko vyjadruje prirodzeným jazykom, bez zaseknutia a zbytočného slova. Názorne si jej zručnosť môžete prečítať v texte Ludvík Vaculík na medziknihami.sk


Maeve Brennan: Rozvláčna dáma. Príbehy z New Yorku

Preklad: Aňa Ostrihoňová

Inaque 2018

208 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Rozvláčna dáma

Rozvláčna dáma

Maeve Brennan

Spomedzi množstva novinárov a reportérov, ktorí v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch písali pre časopis New Yorker, je najvýraznejšou Írka Maeve Brennan. Od roku 1954 do roku 1981 písala do rubriky Šum mesta pod pseudonymom Rozvláčna dáma. Jej nezabudnuteľné momentky zo života malých reštaurácií, lacných hotelov a preplnených ulíc okolo Times Square a vo Village predstavujú nadčasovú, trpkosladkú poctu mestu, ktoré nazývala najľahostajnejším, najambicióznejším, najzmätenejším, najkomickejším, najsmutnejším a najchladnejším a zároveň najľudskejším z miest. Momentky z New Yorku niekedy pripomínajú maľby Edwarda Hoppera. Maeve Brennan v nich zachytáva svetlo, ktoré dopadá na scénu pri stole v reštaurácii, hotelovej lobby či v metre a osvetľuje ju.

Kúpiť za 12,59 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.