Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Samota

Románový debut anglického spisovateľa Andrewa Michaela Hurleyho Samota patrí medzi tie knihy, ktoré zanechajú silný dojem, aj keď zdanlivo nie je úplne zrejmý jeho dôvod. Pretože ten sa nachádza v hlbších vrstvách príbehu a predovšetkým v budovaní atmosféry plnej náznakov, symboliky a prepracovanej psychológie postáv. Knihu otvárajú pochmúrne citácie z evanjelia podľa Matúša a verš W. B. Yeatsa o démonoch a príchode zla a predznamenávajú nasledujúce udalosti.

Samota je geograficky situovaná ako pruh anglického pobrežia s rýchlo sa striedajúcim prílivom a odlivom, miesto mnohých utopených rybárov a nešťastných plavcov. „Bylo to takové safari lidského ponížení. Ukázka, jak vypadá svět bez Boha.“ Po príchode nového kňaza do malej farnosti sa veriaci rozhodnú podniknúť výlet so slávením Veľkej noci na morskom pobreží vnímanom ako nebezpečné miesto. Panuje tiež presvedčenie, že jedine tam môže byť vyliečený zo svojho mentálneho handicapu muž Hanny. Nový kňaz je mladý, nepozná zaužívané zvyklosti, čo sa niektorým členom komunity vôbec nepozdáva a neustále ho usmerňujú a prirovnávajú jeho postupy k predchádzajúcemu kňazovi. Čas trávený na Samote postupne získava rôzne temné odtiene, nevľúdna príroda a odťažití ľudia v sebe ukrývajú nejedno tajomstvo.


Viaceré výjavy v deji pôsobia zlovestne: neurčité hrozby zo strany obyvateľov, nájdenie obesenej figuríny pripomínajúcej ukrižovaného Krista, utrpenie zvierat, náznaky, že so smrťou predchádzajúceho kňaza vo farnosti nebolo všetko v poriadku, to všetko a aj ďalšie udalosti vytvárajú stiesnenú atmosféru a vzbudzujú očakávania nejakej nadprirodzenej sily striehnucej v pozadí. Majstrovstvo Samoty je v tom, že nemáme istotu, či sa niečo mimo tohto sveta naozaj udialo alebo je to len sugescia spôsobená náboženskými predstavami, mimoriadne nevľúdnymi ľuďmi a životnými podmienkami v akých žijú. Hurley osciluje medzi realizmom a hororom a vôbec sa nedá jednoznačne uzavrieť, ktorý žáner dominuje. Aj preto bude Samota skôr vyhovovať tým čitateľom, ktorí uprednostňujú práve žánrovú nejednoznačnosť.


Popri naturalizme, s akým je vykreslená nehostinná prímorská príroda plná náročného terénu, hmly a dažďa sa čoskoro v deji objavia aj prvky gotického románu a hororu (opisy pekla či zatratených duší sú naozaj mrazivé). Hurley pozoruhodne komponuje román cez symboliku Veľkej noci (stupňujúce utrpenie, smrť, vzkriesenie, resp. katarzia cez vrátenie do života, každodennosť nasledujúca po zázraku) a kombinuje kresťanstvo a prvky folklóru až paganizmu. Svoj význam má aj časové umiestnenie príbehu: nevyskytujú sa v ňom žiadne technológie (s výnimkou auta), čo umožňuje silnejšiu koncentráciu na medziľudské vzťahy a krehké duševné vnútro človeka. Odporúčam tiež pozrieť si príjemný trailer na knihu, v ktorom autor rozpráva o širších súvislostiach, ktorého doviedli k napísaniu románu a tiež je v ňom niekoľko ukážok čítaných v anglickom jazyku.



Andrew Michael Hurley: Samota
Preklad: Ladislav Nagy
Argo 2018
336 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Samota

Samota

Andrew Michael Hurley

Samota je zlověstná a nebezpečná: místo na pobřeží Irského moře, které nese pečeť dávných dob a během staletí si vyžádalo desítky, ba stovky životů – zvířat i lidí. Písčiny na pobřeží jsou zrádné, příliv nenadálý, počasí věčně nevlídné. Právě do těchto končin v severní části hrabství Lancanshire přijíždí na jedny Velikonoce někdy v sedmdesátých letech minulého století vypravěč, jeho mentálně postižený bratr Hanny a skupinka věřících z jedné katolické farnosti na předměstí Londýna. Do kraje, z něhož pochází vypravěčova matka, jezdila skupinka pravidelně již s minulým knězem; po jeho smrti se sem vydávají znovu s knězem novým, a to v naději, že návštěva věkovité kaple v nehostinném kraji napomůže zázraku a Hanny se uzdraví. Poutníci však v kraji rozhodně nejsou vítáni – jsou svědky událostí, jejichž význam se jim ozřejmí až mnohem později. Samota je úžasný gotický thriller, skvěle vyprávěný a plný napětí. Jako takový dá vzpomenout na klasiky žánru typu Maturinova Poutníka Melmotha nebo nejlepší prózy Daphne du Maurierové. Vítěz Costa Book Award a British Book Industry Award pro nejlepší debut roku 2015. THE SUNDAY TIMES TOP 10 BESTSELLER. WINNER OF THE 2015 COSTA FIRST NOVEL AWARD. THE BRITISH BOOK AWARDS BOOK OF THE YEAR 2016. "Naprosto skvělé čtení." - Stephen King "Hrůzy tohoto románu jsou neomezené... Jak ohavnosti, tak i zázraky." - New York Times

Kúpiť za 14,76 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.