Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Satamaranga

V románovej fikcii je možné, aby existovala krajina ovládaná skorumpovanými politikmi, políciou slúžiacou vládnej moci a oligarchami diktujúcimi svoje rozkazy prostredníctvom nastrčených bábok. Ľuďom v tejto krajine jedného dňa dôjde trpezlivosť a vezmú spravodlivosť do vlastných rúk, čím spustia vlnu cunami neočakávaných dôsledkov konania. A spoločnosťou sa začne šíriť zvláštny informačný vírus s názvom Satamaranga.

Richard Brenkuš je autor, ktorého meno je pomerne známe vo fandome medzi čitateľmi science-fiction. Úspešne sa prezentoval v súťaži Martinus Cena Fantázie, získal cenu Fantasy Award a tiež cenu ScifiKozmos. Neskôr na seba upozornil románom Sabotáž na okraji vesmíru (Artis Omnis, 2016) a úplne nový román Satamaranga je temnou špekulatívnou fikciou z blízkej budúcnosti, pričom zrod tohto nového sveta nám je až nepríjemne dôverne známy. Kniha Satamaranga nie je v pravom zmysle slova román, nemá súvislý dej ani ústredné hlavné postavy, kompozíciou skôr pripomína Svetovú vojnu Z.

Autor v niekoľkých epizódach s rôznymi hlavnými postavami predkladá vývoj spoločenského usporiadania, ktoré sa otriaslo vo svojich základoch a umožnilo vznik úplne novej formy politického zriadenia. Spoločenská zmena ako kontrolovaný chaos zahŕňa veľa vzostupov a pádov, násilia ako formy prevzatia moci a nového geopolitického usporiadania sveta. Každá postava má vlastnú pravdu a pokúša sa ju v rámci svojich možností presadiť, pričom sú na to využívané rôzne nástroje, od diplomacie až po týranie. Vznikne celé sociálne hnutie s cieľom zvrhnúť toxickú vládu, je to niečo úplne nové, no zároveň známe: decentralizované, zamaskované, s volebným systémom založeným na stratifikačnom softvéri a nie až takým inovatívnym zastrašovaním nepohodlných hlasov.

Dej sa začína frustráciou manželského páru, ktorý vinou kolabujúceho a nefunkčného zdravotníctva v bližšie neurčitej krajine prišiel o svojho syna. Ich bolesť sa zmení na potrebu pomsty vykonanej na skrz-naskrz skorumpovanej politickej elite plnej zlodejov, klamárov odvádzajúcich pozornosť od skutočnej povahy režimu, ktorý vytvorili. Prostredníctvom temných zákutí internetu sa odkaz manželov postupne premení na veľmi reálnu spoločenskú akciu, ktorá nemá ďaleko od terorizmu a spôsobí obrovské spoločenské zmeny, opísané v nasledujúcich epizódach.

Literárny štýl Richarda Brenkuša je minimalistický, no zručný a účinný. Používa veľmi krátke vety, úderné ako skrutky vystreľované z dronov, slová sú plné satiry namierenej proti mocným tohto sveta, ktorí sa vo svojej bohorovnosti postupne oddelili od reality. Autorovi stačí malý priestor na vykreslenie bezútešného stavu spoločnosti, aby sa vzápätí venoval temným cestám nápravy tejto situácie. Satamaranga sa vzpiera žánrovému zaradeniu, obsahuje prvky sci-fi, antiutópie, špionážneho románu, trileru, pričom je tento mix nesmierne pútavý a skutočne sa dobre číta. V oblasti špekulatívnej fikcie alebo fantastiky si dovolíme tvrdiť, že ide o najlepšiu knihu tohto roka.


Richard Brenkuš: Satamaranga

Artis Omnis, 2020

192 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Satamaranga

Satamaranga

Brenkuš Richard

Keď zdrvení rodičia zistia, kto môže za smrť ich malého syna, pomsta nenechá na seba dlho čakať. Spustí sa reťazová reakcia a nič už nie je ako predtým.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.