Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Satanské tango

Satanské tango je pôsobivý príbehový tanec medzi ľudskou malosťou a pominuteľnosťou času. Dej sleduje osobnú tragédiu niekoľkých jedincov čakajúcich na svojho Mesiáša. V takmer vyľudnenej dedine rastie ich odovzdanosť vidine svetlej budúcnosti. Ťažoba osudov je nadľahčovaná kafkovsko-beckettovskými znakmi, je mnohokrát úsmevná, ale zanecháva nepríjemnú horkú pachuť. Dlhoočakávaný slovenský preklad tejto Krasznahorkaiovej výnimočnej prvotiny (originál vyšiel v roku 1985), podobne ako nemenej známy román Melanchólia vzdoru, prináša opäť vydavateľstvo Brak.

Aká znepokojivá a trúchlivá kataklizma ľudských osudov. Postupne sa vynára z bledej hmly a naberá čoraz ostrejšie kontúry, až sa napokon svojou apokalyptickou hmatateľnosťou zabára do blatistého poľa.

Tragédia zabudnutej zeme
Tam, kdesi v opustenej a zabudnutej osade bez názvu, kde po vysťahovaní za lepším životom zostalo len pár obyvateľov. Práve tam sa deje úzkostná pliaga a hotové dopustenie. Holota biedy ide ruka v ruke s pachtením po peniazoch, ktoré sú pre zostalých zúfalcov pustatiny jediným východiskom z otrhanej reality a mizérie. Prísľub svetlej budúcnosti vidí táto hŕstka ľudí v svetáckom navrátilcovi, ktorému neváhajú zveriť svoj existenčný kapitál a podujať sa na experiment. Čakajúc na svojho bystrého vykupiteľa, obyvatelia si krátia chvíle v krčme a spriadajú sieť intríg, aby sa ich zaslepená nádej beztak utopila v smole.

Atmosférické tango
Krasznahorkai na začiatku každej kapitoly navodzuje silnú atmosféru. Úvahové vstupy a opisné vnárania sa do jednotlivých úsekov sú veľmi obrazotvorné a sugestívne. S každou prečítanou stranou vzrastá naakumulované napätie, ktoré sa v zadúšajúcom tanci zadrapuje do kože. Z knihy doslova sála nastolená fatalita, pôsobí a pretrváva, podobne ako statická pomalosť scén v rovnomennej sedemhodinovej sfilmovanej snímke Bélu Tarra.

Údel zaslepenosti
Zneužívanie chudoby a bezvýchodiskovosti poukazuje na psychologickú manipuláciu postáv. V existenciálnej rovine má ich oddanosť až trpko-smiešny a absurdný charakter. Takýto ukážkový mesiášsky model (nikto vám nevie dať viac, ako vám ja dokážem sľúbiť) je do očí bijúci a čoraz viac prítomný v rétorike súčasných populistických politikov. Bezbrehé balamutenie mozgov pri živenom strachu je vždy veľmi nebezpečným nástrojom moci. Odkaz tohto diela preto možno považovať za jednoznačne nadčasový a v kombinácii s hladkým a prirodzeným prekladom Tímey Beck tak Satanské tango ponúka skutočne intenzívny zážitok aj súčasnému čitateľovi.


László Krasznahorkai: Satanské tango

Preklad: Tímea Beck

Brak, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Satanské tango

Satanské tango

Krasznahorkai László

Na odľahlej rovine sužovanej vetrom a neustálym dažďom žije bezútešne posledných niekoľko členov upadajúceho hospodárstva a bezmocne čakajú na zázrak, ktorý by im prinavrátil stratenú budúcnosť. Medzitým spriadajú intrigy, navzájom sa špehujú, podvádzajú, okrádajú.

Kúpiť za 17,96 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.