Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sci-fi o rôznych druhoch sapiens

Čítať sci-fi román Raya Naylera o inteligentných chobotniciach, ktorý v roku 2023 získal cenu Locus za najlepší debut, je intelektuálne dobrodružstvo. O tom, či je to aj rovnako veľké literárne dobrodružstvo, by sa síce dalo polemizovať, faktom však je, že Hora v mori prináša do súčasného sci-fi svieži závan posthumanistického uvažovania v jeho rôznych podobách.

Román v troch dejových líniách vykresľuje svet blízkej budúcnosti, v ktorom majú skutočná umelá inteligencia, novodobé otroctvo a vykorisťovanie rôznych biotopov svoje stále miesto. Nayler sa pritom pri vykreslení týchto fenoménov drží pri zemi, takpovediac v „realistických“ medziach: napriek tomu, že ide o výzvy s globálnym dosahom, aj v tomto fiktívnom svete sa jednotlivec zdá ako príliš nevýrazný oponent konania nadnárodných korporátov.

Súostrovie, na ktorom morská biologička Ha Nguyenová skúma vysoko inteligentný druh chobotníc, tak vlastní nadnárodná technologická spoločnosť. Hoci je to v záujme ochrany unikátneho biotopu, čoskoro sa ukáže, že aj táto spoločnosť má postranné úmysly. Súostrovie navyše predstavuje chránené a kontrolovateľné miesto, na ktorom trávi svoj čas vo vyhnanstve Evrim – prvý skutočný android – a spoločnosť mu robia robotickí tibetskí mnísi, ktorí dohliadajú na bezpečný presun novovyliahnutých korytnačiek z pláže do mora.

V rovnakom čase sa Tichým oceánom plaví Eiko, ktorý sa stal otrokom na rybárskej lodi riadenej umelou inteligenciou, a tatársky heker Rustem sa presúva z miesta na miesto, pričom plní jedinečnú zákazku od tajomného zadávateľa – nájsť cestu do jadra istej nepomenovanej neurálnej siete.

Hoci teda všetky tri spomenuté globálne fenomény majú svoje tematické zastúpenie v tej či onej dejovej línii, nie sú témou hlavnou: tou je problematika vedomia. Hora v mori síce neopúšťa teritórium spoločenskej kritiky, no primárne sa venuje otázke toho, kedy a kde vzniká vedomie, aké kritériá považujeme pri určovaní neľudského druhu života za inteligentný a ako porozumieť takémuto druhu, pokiaľ má kvôli svojej fyziológii zásadne odlišnú skúsenosť so svetom než my.

Zatiaľ čo tieto úvahy predstavujú tú „science“ zložku Naylerovho románu a autor im necháva priestor v informačne hutných monológoch postáv a úryvkoch z fiktívnych vedeckých publikácií na začiatku každej kapitoly, časť „fiction“ ich pomerne zdarne aplikuje v praxi a pýta sa: môžeme chobotnice považovať za seberovný druh, ak komunikujú, vytvárajú spoločenstvá, kultúru a našli dokonca prostriedok na dlhodobé uchovanie svojho poznania? Je Evrim „len“ robotom? Je človekom, ak sú jeho reakcie a myšlienkové pochody na nerozoznanie od ľudských, alebo predstavuje ďalší evolučný stupeň človeka, pretože nás intelektuálne prekonáva? A je človek skutočne viac než telo, viac než obchodovateľný objekt, ak hodnota ľudskej posádky na rybárskej lodi nesmie prekročiť hodnotu úlovku, aby bola zisková?

Ray Nayler ukazuje, že tvárou v tvár technologickému pokroku a inteligentným živočíšnym druhom ľudstvo stráca svoju deklarovanú dominanciu. Otázka, čo nás robí ľuďmi, prestáva byť validnou, pretože byť človekom prestáva byť privilégiom. V čase silnejúceho apelu na to, aby človek bral ohľad aj na svoje okolie, Nayler naznačuje, čím sa vo svete „po človeku“, po zmene perspektívy, musíme zaoberať akútnejšie: snahou porozumieť si navzájom a vytvoriť prostredie, v ktorom rôzne formy (vedomého či nevedomého) života môžu koexistovať.

Hora v mori je práve takýmto – hádam až utopistickým – volaním po prehodnotení, resp. po prijatí nového uvažovania o postavení človeka v globálnom ekosystéme. Napriek intelektuálne bohatému obsahu by však nezaškodilo venovať viac pozornosti aj literárnej forme. Trom dejovým líniám, ktoré by boli schopné existovať aj ako samostatné texty, chýba výraznejšie prepojenie a v snahe odovzdať svoje posolstvo pôsobia niektoré postavy plytko a vysvetľujúce teoretické časti románu (rôzne monológy a state) sú občas príliš hutné a strácajú dynamiku.

Čitateľ môže mať na základe anotácie navyše pocit, že ho čaká literárne dobrodružstvo podobné filmu Arrival či Lemovmu legendárnemu Solarisu; k uspokojivému naplneniu potenciálu, ktorý „science“ a „fiction“ zložky tohto románu majú, však dôjde iba čiastočne. Pokiaľ teda čitateľ hľadá pohlcujúci literárny zážitok, nemusí nájsť presne to, čo hľadal. Ak však túži po intelektuálnej výzve, ktorú vo svojej špecifickej extrapolovanej forme dokáže priniesť len sci-fi, určite si čítanie užije.


Ray Nayler: Hora v mori

Preklad: Michal Jedinák

Lindeni, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Hora v mori

Hora v mori

Nayler Ray

Keď ľudstvo objaví inteligentný svet chobotníc s vlastným jazykom a kultúrou, odpáli globálny boj o ovládnutie budúcnosti. Morská biologička Ha Nguyenová dostane ponuku vycestovať na odľahlé súostrovie, kde objavili vysoko inteligentný a nebezpečný druh chobotnice.

Kúpiť za 22,71 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.