Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Severská mytológia

Severské mýty sú významným inšpiračným zdrojom od stredného prúdu až po perifériu kultúry. Čerpajú z nich megafilmy hollwoodskej produkcie, komiksy, fantastika v celej svojej bohatej variabilite, ale jej adaptácie nájdeme aj v realistickej próze. Pre poslucháčov niektorých druhov metalu je ich znalosť prakticky povinná. V ucelenej, zrozumiteľnej a miestami aj celkom vtipnej podobe nám severskú mytológiu v rovnomennej knihe najnovšie predkladá Neil Gaiman.

Sám Gaiman neváha vo vlastnej tvorbe starodávne mýty pretvárať do modernej podoby. Geniálne sa mu to podarilo v románe Americkí bohovia (Slovart 2013) a Anansiho chlapci (Slovart 2014). Naplno v oboch využil potenciál stretu súčasného sveta rýchlosti, chaosu, povrchnosti, konzumu, médií so starodávnymi bohmi trvajúcimi na tradícii, dodržiavaní rituálov a žijúcich z príbehov trvajúcich miléniá. Poetický a svojsky prepracovaný mýtus sa dá nájsť aj v knihe Oceán na konci ulice (2014). Neil Gaiman je vynikajúci rozprávač, avšak nevyhýba sa mu ani kritika – existujú celé skupiny čitateľov deliace sa podľa období tvorby, ktorú uprednostňujú a ostatné nemajú radi. Gaiman má oddaných priaznivcov nielen ako autor kanonického komiksového diela Sandman a iných komiksov, románov ako Nikdykde , Koralína, Záhrobná kniha, Hviezdny prach a ďalších, ale aj ako poviedkár a tvorca antológií aj non-fiction.

„Uvažovali ste niekedy o tom, odkiaľ sa berie poézia? Odkiaľ máme piesne, čo spievame, a ságy, čo si rozprávame? Pýtali ste sa niekedy, prečo si niektorí ľudia vedia vysnívať veľkolepé, múdre, nádherné sny a odovzdať ich svetu v podobe poézie, aby sa spievali a recitovali, kým neprestane slnko vychádzať a zapadať a mesiac dorastať a ubúdať? Hútali ste niekedy, prečo niektorí ľudia vedia tvoriť nádherné piesne a príbehy, zatiaľ čo iní nie? Odpoveď na túto otázku je dlhá a nikoho nešetrí. Obsahuje vraždu, podfuk, klamstvá a hlúposti, zvádzanie a prenasledovanie. Počúvajte.“

Vlastnosťou každej mytológie je snaha o vysvetlenie zrodu a konca sveta, predstava o posmrtnom živote, odmenách a trestoch, o rozložení dobra a zla a o štruktúre celého univerza. V Severskej mytológii vesmír deviatich svetov udržiava pokope strom Yggdrasil, panteón obývajú Asovia a Vanovia a okrem nich nájdeme v knihe aj ďalšie bytosti: obrov, trollov, trpaslíkov, elfov a aj rôzne kreatúry: abecedný zoznam na konci knihy je veľmi užitočný, pretože opisuje aj základné vzťahy medzi postavami. Takmer všetci aspoň príležitostne intrigujú, klamú, uzatvárajú spojenectvá, manželstvá, vedú vojny až kým nenastane koniec sveta Ragnarök. A potom sa všetko začne odznovu.


Ako píše Gaiman hneď v úvode, veľa príbehov o severských bohoch sa stratilo a pohltil ich čas, ostali len torzá, napr. mená bohov bez udalostí s nimi spojených. Väčšina zachovaných mýtov sa sústreďuje na bohov Odina, Thora a Lokiho. Každý z nich má legendu o vlastnom pôvode, každý disponuje jedinečnými vlastnosťami, napríklad Odin získal hlbokú múdrosť, pre ktorú obetoval jedno oko. Thor je zas najsilnejší a vlastní kladivo Mjöllnir, Hromobijec, ktoré vie meniť veľkosť, nikdy neminie a vždy sa vráti, Lokiho ľstivosť netromfne nikto. Bohovia sa líšia v intenzite využívania sily, múdrosti, prešibanosti a ďalšími tak ľudskými charakteristikami.

Gaiman postupoval tak, že si dôkladne naštudoval pôvodné znenie mýtu, prerozprával ho a využil určitú autorskú slobodu. Severská mytológia sa určite oplatí prečítať každému priaznivcovi fantastiky, pretože sú na nej vystavané kvantá kníh popredných, aj menej známych autorov. Poskytuje však aj naozaj príjemný čitateľský zážitok a pri jej čítaní sa ľahko môžete pristihnúť, ako uvažujete nad tým, akí ľudskí sú vlastne všetci starovekí bohovia.


Neil Gaiman: Severská mytológia

Preklad: Patrick Frank

Slovart 2018

240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Severská mytológia

Severská mytológia

Neil Gaiman

Neil Gaiman sa pri písaní už dlho inšpiruje dávnymi príbehmi a mýtmi. Pri tejto knihe však obrátil pozornosť priamo na ich zdroj a bravúrne spracoval veľké ságy ďalekého severu. Verne opisuje panteón hlavných nordických bohov: Odina, najvyššieho z najvyšších, jeho syna Thora, neuveriteľne silného, no nie najmúdrejšieho, a Lokiho, syna obra, Odinovho pokrvného brata, švindliara a neprekonateľného manipulátora. Gaiman všetky dávne príbehy spracoval do románu a ten sa začína zrodom deviatich bájnych svetov, opisuje dobrodružstvá bohov, trpaslíkov i obrov a končí sa súmrakom bohov, ktorý je zároveň zrodom nového času a ľudstva. Severskí bohovia majú v Gaimanovom podaní desivo bojovnú povahu, radi podvádzajú druhých, a aj sa dajú podviesť, ich kroky často vedie čistá vášeň. Vďaka svižnému a vtipnému rozprávačskému štýlu naberajú známe príbehy nový, svieži dych.

Kúpiť za 11,01 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.