Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Šialené ruské koleso

Vladimír Sorokin - nepriehliadnuteľná osobnosť súčasnej ruskej literatúry - je už aj nášmu čitateľovi dostatočne známy. V slovenčine vyšiel celý rad jeho diel (Opričníkov deň, Ľad, Srdcia štyroch, Metelica) a pán spisovateľ stihol navštíviť Slovensko aj osobne. Zatiaľ posledným Sorokinovým románom je antiutópia Telúrsko. Krásne vydanie zabezpečilo Artforum a tradične odzbrojujúco špičkový prekladateľský výkon predviedol Ján Štrasser, ktorý sa tentoraz doslova prekonal.

A veruže sa aj bolo na čom prekladateľsky vyšantiť. Telúrsko je totiž text originálny, komplikovaný, mnohovrstevnatý a formálne i obsahovo provokatívny. Román tvorí päťdesiat samostatných, navzájom nesúvisiacich kapitol zachytávajúcich európsko-ruskú budúcnosť kdesi okolo roku 2054. Každá kapitola je vymiesená z iného textového cesta a popisuje určitý element z bizarnej mozaiky novovzniknutého svetového zriadenia. Z toho starého nezostal kameň na kameni. Európou sa prehnali dve vojny s vahábistickými islamistickými radikálmi, výsledkom čoho je vytvorenie akýchsi prapodivných „stredoveko-futuristických“ štátnych útvarov, riadených nejakou čudnou zmesou demokratickej diktatúry. Ruský obor sa rozpadol na niekoľko republík obohnaných Veľkým ruským múrom, pričom v každej republike panuje iné historické obdobie s načisto pokrivenými formami vládnutia. (Pravoslávni komunisti sú len malou kvapkou čudáctva v tomto vyšinutom predobraze budúcnosti.) Dokonalé šťastie poskytuje droga zatĺkaná v podobe telúrových klincov priamo do hlavy. Ona vládne všetkému, ona má totálnu moc. Pre ňu hodno život obetovať.

Sorokin dokáže neopakovateľným spôsobom skĺbiť najprotichodnejšie politické ideológie so svetom fantastiky a imaginácie. Výsledným obrazom je absurdná groteskná koláž parodujúca najrozmanitejšie formy svetových vlád a vládcov. Autor do čitateľa neprestajne hustí jeden megaoriginálny nápad za druhým, až je miestami problém ten kakofonický textový koktail vstrebať a spracovať. Čokoľvek sa hodí, u Sorokina je prosto všetko možné. Umne kombinuje prvky akčného sci-fi, fantasy, rozprávky, dramatického žánru s náznakmi reflexívnejších filozofickejšie ladených pasáží, a nevyhýba sa ani pikantnostiam v podobe viac či menej zvrhlej pornografie. Nechýba veľká dávka nadsázky, irónie a humoru. Celok však napodiv nepôsobí nijako samoúčelne či nechutne exhibionisticky. Všetko je funkčné. I napriek zložitosti textu sa román číta vcelku ľahko a rýchlo, určite aj vďaka bravúrnemu prekladu. Telúrsko tak prináša osobitý parodický a tragikomický pohľad na ľudské dejiny. Zároveň však prináša znepokojivé vízie budúcnosti, v ktorej staré formy totality dostávajú nové netušené rozmery. Prudko nákazlivá telúrová závislosť prináša jeden z najoriginálnejších čitateľských tripov súčasnosti. Od účinkov sa odvyká len veľmi ťažko.


Vladimir Sorokin

Telúrsko

Artforum 2014

prelad: Ján Štrasser

Zobraziť diskusiu (0)

Telúrsko

Telúrsko

Vladimir Sorokin

Kniha Vladimíra Sorokina (1955), enfant terrible postsovietskej postmodernej post-prózy s názvom Telúrsko sa dá dnes, v ére rasPutinizácie – čítať iba so sympatiami. Skutočnosť však opäť predbehla akúkoľvek fikciu, hoci v tomto prípade má v Sorokinovi vážneho konkurenta.

Kúpiť za 11,05 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.