Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Silo

Veľkým problémom akejkoľvek diktatúry sú ľudia, ktorí si kladú otázky, či je možné žiť aj inak ako doteraz. Nemusia nevyhnutne chcieť okamžite zmenu režimu, skôr len tak uvažujú o iných scenároch vývoja. Obzvlášť, ak majú indície o nekalých praktikách najvyššej úrovne spoločenského zriadenia. Nepohodlných ľudí je potrebné sa zbaviť a v románe Silo sa hneď na začiatku stretneme s takýmto prípadom. Spoločnosť je potrebné od rebela očistiť a toto čistenie znamená odsúdenie na istú smrť.

Sonda do totality
Americký spisovateľ Hugh Howey prekvapil nečakaným úspechom svojho románu Silo, ktorý pôvodne vznikal od roku 2011 ako poviedky vydávané svojpomocne prostredníctvom Kindle Direct Publishing. Rast popularity podnietil autora k napísaniu pokračovaní s názvami Shift a Dust, pričom prvý román sa dočkal v roku 2023 aj kvalitného seriálového spracovania pre Apple TV. V neurčitej vzdialenej budúcnosti je povrch Zeme úplne spálený a neobývateľný, čo spôsobila neznáma katastrofa. Ľudia žijú v obrovských podzemných stavbách v spoločenskom usporiadaní založenom na presne stanovených pravidlách. Tie spočívajú aj v zákaze spochybňovania vládnucej moci, a ak sa niekto dopustí zločinu rozširovania svojich myšlienok presahujúcich tento rámec, musí byť odstránený popravou nazývanou „čistenie“.

Čistenie je veľká spoločenská udalosť ohlasovaná všade, kde sa dá, ľudia kvôli nej putujú na poschodia s priezorom a pohľadom na vonkajšie prostredie. Odsúdený človek musí vystúpiť na zemský povrch, očistiť kamery snímajúce okolie sila a následne sa vydá k najbližšiemu kopcu, kde počas výstupu zomiera na nedostatok kyslíka alebo silnú intoxikáciu organizmu. Lenže ľudí kladúcich si znepokojivé otázky je čoraz viac a rovnako stúpa aj počet mŕtvych priamo v priestoroch podzemia. Pred predstaviteľmi moci sa otvára niekoľko významných problémov: ako si moc udržať, nájsť vysvetlenie na zdanlivo náhodné úmrtia a, predovšetkým, zabrániť najhoršiemu možnému scenáru vývoja: vzbure.

Elity s tajomstvom
Na vrchole mocenskej pyramídy sa nachádzajú tri osoby: starosta, šerif a riaditeľ IT. Ich vplyv je rozdelený tak, že úrad starostu dohliada na dodržiavanie pravidiel, šerif so zástupcom majú monopol na násilie a riešenie problémov medzi ľuďmi a riaditeľ IT disponuje informáciami. Téza, že poznanie je moc, je tu naplnená do dôsledkov, pretože je to práve IT, ktoré je hermeticky oddelené od ostatných poschodí a prístup doň je možný len cez špeciálnu recepciu.

Na serveroch sila sú ukryté údaje s potenciálne výbušným obsahom a cieľom riaditeľa je izolovať ich tak, aby takmer všetci žili v nevedomosti. Lenže tajomstvá čakajú na odhalenie a aj z úlomkov získaných informácií sa dajú vyvodiť smrteľne nebezpečné závery. Ich pomenovanie sa končí čistením. Viac z deja nie je vhodné uvádzať, je však isté, že Howey zručne dávkuje napätie a rýchle posuny v deji v prvých kapitolách ukazujú, akú potenciálne nestabilnú situáciu môžu vyvolať ambície jedného z troch mocenských pilierov sila.

Dilemy uzavretého sveta
Pre každý totalitný režim je problematická nasledujúca situácia: dlho sa nedeje nič a odrazu všetko naraz. Nepokoj obyvateľov sa stupňuje tak pozvoľna, že si to vládcovia vôbec nemusia všimnúť: niekde chýbajú náhradné diely do dôležitých strojov, inde sa nevhodne šetrí na kľúčovom materiáli, nedostatok pracovníkov preťažuje tých zostávajúcich. Na inom mieste si analyticky zdatný človek pospája súvislosti, podstúpi riziko a podelí sa s okolím so svojimi zisteniami. Malé vlny sa šíria a v uzavretom podzemnom svete riziká ohrozenia prichádzajú z viacerých strán. Howey má cit na časovanie udalostí tak, aby v čitateľoch vyvolával neustále zvedavosť na ďalší vývoj. Svoje postavy podrobuje tvrdým skúškam a nie je zaručené, že v nich uspejú, robia aj nesprávne rozhodnutia s dramatickými následkami.

Pre čitateľov je navyše neustále otvorená otázka minulosti, čo sa stalo na Zemi, že bolo potrebné osídlenie premiestniť pod povrch, a aká je vlastne minulosť samotného sila? Nemožnosť dopátrať sa relevantných odpovedí frustruje všetkých zúčastnených, obzvlášť kvôli neustálej prítomnosti hroznej smrti čistením. Charaktery opísané autorom sú pomerne rôznorodé a v priebehu strán zisťujeme, že aj za zdanlivo zlým správaním je racionalita zameraná na prežitie spoločnosti. Čo spraviť s neposlušnými jednotlivcami, ak existuje silná potreba konformity a kontinuity celku?

Zdá sa, že najviac by Silo mohlo zaujať priaznivcov apokalyptickej literatúry, ale určite by bolo prínosným čítaním aj pre všetkých, ktorých zaujímajú dynamické procesy v malých izolovaných komunitách. Na prvom mieste je to však výborný príbeh s rozmanitými postavami a viacerými neočakávanými zvratmi.


Hugh Howey: Silo

Preklad: Michal Jedinák

Lindeni, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Silo

Silo

Howey Hugh

Toto je príbeh o ľudstve, ktoré sa snaží prežiť, o ľudstve na hrane. Svet, ako ho poznáme, sa stal neobývateľným, ľudia žijú v obrovských podzemných silách a na zem sa môžu dívať len cez kamery a veľké obrazovky. Rozhovory o živote na povrchu sú zakázané, ale vždy sa nájdu ľudia, ktorí o ňom snívajú, túžia dostať sa von. Títo ľudia sú však pre silo nebezpeční, pretože svojím optimizmom dokážu nakaziť aj iných. Za trest dostanú presne to, čo chcú: Môžu vyjsť von. Rovnaký osud postihne aj posledného šerifa. Na jeho miesto nečakane povýšia Juliette, mechaničku zo strojovne z najhlbších poschodí sila. Jules veľmi nedbá na zvyky, aké by mala ako šerifka dodržiavať, a postupne odhaľuje náznaky sprisahania, ktoré môžu ohroziť krehkú rovnováhu panujúcu v sile.

Kúpiť za 25,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.