Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sme malí a veľkí v jednom

Smilova kniha o veľkosti nie je extrémne veľká. Vlastne je to príznačné – dôležitosť vecí okolo nás nie je priamoúmerná ich veľkostí. Aj pre ľudské poznanie je nakoniec dôležitejšie „zostúpiť“ k maličkostiam a objaviť oku neviditeľné.

O veľkosti, ktorá nie je metaforou
Veľkosť podľa Václava Smila nie je metaforou. Kanadský profesor s českými koreňmi a autor bestselleru Ako naozaj funguje svet má naozaj na mysli fyzikálnu veľkosť vecí, ktorú možno merať v jednotkách dĺžky, objemu či hmotnosti. Napriek tomuto najzákladnejšiemu významu veľkosti sa postupne dostáva k zaujímavým, prekvapujúcim a navyše praktickým kontextom.

Niečo naznačuje už jazyková konceptualizácia veľkosti. V starej gréčtine, latinčine, ale vlastne aj v češtine či slovenčine slovo veľkosť odkazuje na horný koniec veľkostného spektra. V iných jazykoch vrátane angličtiny, ruštiny a poľštiny prevláda neutrálne slovo zodpovedajúce rozmeru. Aj takýto lingvistický rozdiel môže vplývať na naše vnímanie veľkosti.

„V ľudskej predstavivosti veľké očividne zosobňovalo dôležitosť a grandióznosť.“ Veľké v nás vyvoláva úžas a bázeň. Takmer všetky najslávnejšie a najnavštevovanejšie stavby sa vyznačujú značnou veľkosťou (od Parthenónu, Panteónu až po Katedrálu Panny Márie vo Florencii).

Svet modernej doby je omámený veľkosťou. Ľudia si postupne namiesto menších áut obľúbili SUV-čka, kupujú väčšie chladničky i televízory a stavajú väčšie domy. Nárast veľkosti nemá často žiadny súvis s potrebami, stáva sa symbolom postavenia a okázalej spotreby.

Pri poznávaní sveta doslova „lietame“ medzi extrémami. Dostali sme sa do nekonečných diaľav vesmírnych galaxií (počítaných v miliardách svetelných rokov). Na druhej strane výkonné mikroskopy (napríklad skenujúce elektronické) pracujú v rozlíšení iba 0,01 nanometra – vďaka tomu dnes „vidíme“ špirálovú molekulu DNA.

Základný kurz ergonómie
Po úvode, ktorého informácie sú pre väčšinu ľudí zrejmé, prichádzajú zaujímavejšie pohľady na vec. Na rad prichádza akýsi základný kurz ergonómie, teda vedy zaoberajúcej sa vzťahmi medzi človekom a prostredím, ktoré ho obklopuje. Je prirodzené, že veľkosť vecí okolo seba vnímame v relatívnych pojmoch, pretože ich porovnávame s našimi telami. Pamätné zážitky vznikajú, keď narazíme na veľkosti neočakávané.

Inou prekvapujúcou súvislosťou je vzťah medzi telesnou výškou a úspechom. Vyšším ľuďom sa výraznejšie zvyšuje príjem. Dokonca v Číne každý centimeter nárastu telesnej výšky vedie k polpercentnému nárastu pravdepodobnosti, že dotyčný sa stane členom strany. Výška má, žiaľ, aj nevýhody – vyšší sa skôr stávajú obeťami rakoviny. Viac buniek poskytuje viac cieľov pre mutácie spôsobujúce zákernú chorobu.

Smil sa snaží pomenovať základné pravidlá pre proporcie, symetriu a asymetriu. Je to dôležité pre telá, budovy i obrazy. Symetria má v ľudskom dizajne hlboké evolučné korene. Oproti tomu asymetria predovšetkým v staviteľstve znamenala oddávna odchýlku z normy a bežných očakávaní. Svoje miesto v Smilovom texte si v tejto súvislosti našiel aj Oravský hrad, ktorý spolu s Korvínovým hradom v Rumunsku dokumentuje asymetrickú verziu architektonickej opovážlivosti.

Život s asymetriami
Dizajn bežne používaných vecí je, žiaľ, často nefunkčný, stačí si spomenúť na cylindre a iné zákernosti z módneho dizajnu. Dnes sú takou dysfunkčnou módou gumené sandále s tenkou podošvou, ktoré držia na nohe vďaka pásiku vedenému medzi prstami. Kedysi to bývala obuv najchudobnejších, dnes je „predpísaná“ na uliciach najbohatších metropol sveta a medzi letnými cestovateľmi v biznis triede. Čo na tom, že nemajú pevnú podošvu, neposkytujú šírkovú oporu a ich majiteľ musí neprirodzene vyvíjať dodatočný tlak na chodidlá?

Veľkým ergonomickým zúfalstvom je dizajn (a veľkosť) sedadiel v ekonomickej triede leteckých spoločnosti. Po sprístupnení tejto dopravy masám sa sedadlá v záujme ziskov zužujú. V protiklade oproti čoraz širším pasažierom...

V záverečných pasážach sa Smil posúva k sociologickým javom (reč je o slávnej Gaussovej krivke). Aj v spoločenských úkazoch je možné zmapovať výskyt symetrií, ale aj vládu asymetrie. Objaviť symetriu vo frekvencii prírodných nebezpečenstiev a katastrofických javov je oveľa ťažšie. Vďaka tomu si však môžeme uvedomiť, „aká povážlivá je podstata našej existencie ako údajne rozumnej civilizácie na tejto malej planéte v jednej z nespočetných, očividne ničím nevynikajúcich hviezdnych sústav našej Galaxie“.

Smil opäť namiešal poučný interdisciplinárny mix. Dokazuje takpovediac renesančné založenie. Čerpá z histórie, psychológie, umenia a vie o ekonomických aj sociologických zákonoch. Nebojí sa veľkých otázok, hoci veľkosť nezriedka vzbudzuje obavy.


Václav Smil: Veľkosť

Preklad: Zdeněk Urban

Premedia, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Veľkosť

Veľkosť

Smil Václav

Autor bestselleru Ako naozaj funguje svet sa v najnovšej knihe pozrel na to, ako fenomén veľkosti riadi naše životy a ponúka kľúč k pochopeniu zdravia, bohatstva a dokonca aj šťastia. Ak chceme odpovedať na najdôležitejšie otázky našej doby, musíme pochopiť veľkosť.

Kúpiť za 16,16 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.