Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Smútok je tvor s krídlami

Strata blízkej osoby patrí medzi najhoršie udalosti v živote, vyvoláva hlbokú krízu a dokáže viesť k nezvyčajným skúsenostiam. Kniha Smútok je tvor s krídlami konfrontuje manžela a otca s priepasťou vlastnej psychiky po strate manželky a čitateľa s poetickým textom plným zvláštnych obrazov. Autorom uhrančivého debutu je anglický autor Max Porter.

Schopnosť napísať tak presvedčivý a sugestívny debut je obdivuhodná, hoci určitá úroveň experimentálnejšieho textu nemusí vyhovovať všetkým čitateľom. Kto vytrvá bude odmenený silným zážitkom. Hlavná postava je muž, ktorému zomrie manželka a ostáva na tomto svete sám s dvoma deťmi a tajomným návštevníkom, Vranou. Kniha nemá dej s úvodom, jadrom a záverom, kapitoly sa menia podľa rozprávača, postavy pritom nemajú mená, čo príbehu dodáva až archetypálny charakter.

Vrana navštevuje muža ako určitá forma azda terapie alebo premietnutia silnej bolesti a smútku, sprevádza ho závažným životným zlomom, a svoju osobnosť hojne čerpá z básnickej zbierky Krá básnika Teda Hughesa. Muž je totiž odborníkom práve na poéziu tohto výnimočného anglického básnika, ktorého tvorba bola previazaná s mytológiou, hlbinnou psychológiou a až hypnotickou prácou s jazykom. Pre hlbší ponor do Porterovej knihy môžeme naozaj odporučiť prečítať si aj knihu Krá (Drewo a srd 2006), ktorej originál sa nazýva Crow. From the Life and Songs of the Crow.

„Koniec koncov som vták v strede a na všetkých okrajoch. Som vzor. Viem to ja, vie to on. Mýtus, do ktorého skĺzneš. V ktorom uviazneš.“


O spriaznenosti Porterovho textu s poéziou svedčí aj úvodná báseň Emily Dickinsonovej a celková štruktúra knihy. Veľmi sa podobá práve na poéziu voľného verša. Rozštiepenosť, nesúvislosť uvažovania a občasná emocionálna paralýza sú v texte zobrazené ako štylisticky neúplné vety, graficky osamelo umiestnené. Vytvarované slová pripomínajú s trochou predstavivosti dokonca vtáčie krídla. Pozoruhodnou hrou sú aj nočné mory vrany a hoci je text experimentálny, nie je nezrozumiteľný, skôr poukazuje na spôsob, ako ľudia uvažujú, keď sa pokúšajú vyrovnať sa s prudkými emóciami. Smútok je tvor s krídlami hlboko ľudsky zachytáva rodinnú tragédiu, postavám ukazuje cestu v beznádeji a čitateľ len tají dych nad monumentálnosťou tejto útlej knihy.


Max Porter: Smútok je tvor s krídlami
Preklad: Aňa Ostrihoňová
Báseň Emily Dickinsonovej preložil Peter Bilý
Inaque 2017
130 strán




Zobraziť diskusiu (0)

Smútok je tvor s krídlami

Smútok je tvor s krídlami

Max Porter

Dvaja malí chlapci v londýnskom byte čelia neznesiteľnému smútku z náhlej straty matky. Ich otec, ktorý sa venuje poézii Teda Hughesa, si predstavuje budúcnosť naplnenú láskavými návštevami a prázdnotou. V tejto temnej noci ich navštívi Vrana – zákerný, smutný tvor, ktorý lieči a dozerá na deti. Smutný vták je priťahovaný touto rodinou a vyhráža sa, že zostane dovtedy, kým ho už nebude potrebovať. Výnimočný debut Maxa Portera je naplnený nečakaným humorom a pravdou.

Kúpiť za 10,35 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.