Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Snežná leopardica

Hľadanie zvieraťa, o ktorom sa predpokladá, že už mohlo vyhynúť, je proces podobný zasväteniu do tajnej spoločnosti. Vynaložené úsilie môže byť značné, výsledok viac než neistý. Lenže niekedy je aj cesta dôležitá rovnako ako cieľ a ponuka na cestu do Tibetu kvôli foteniu legendárneho snežného leoparda sa jednoducho neodmieta. Svoje o tom vie spisovateľ Sylvain Tesson, ktorý za knihu Snežná leopardica získal v roku 2019 ocenenie Prix Renaudot.

Ak sa v anotácii píše, že kniha je „chválospevom na trpezlivosť a nehybnosť“, tak čitatelia čoskoro zistia, že nejde o žiadne symbolické postoje, ale o doslovné umiestnenie tela. Sylvain Tesson bol účastníkom expedície fotografa Vincenta Muniera do Tibetu, pričom cieľom síce bolo fotografovať snežnú leopardicu, ale okrem nej Munier fotil aj ďalšie živočíšne druhy. Aby to bolo možné uskutočniť, museli členovia expedície zotrvávať hodiny v nehybnej pozícii. Každý, kto sa niekedy pokúšal odfotiť plaché zviera, vie, aké náročné je nemeniť svoje umiestnenie a v tichosti ležať alebo sedieť.

Tesson napísal knihu s presahmi do viacerých žánrov, no zároveň nadžánrovú. Sčasti ide o umelecký text, sčasti je to reportáž. Prelínajú sa v nej esej aj poézia, geografické aj zoologické fakty, zamyslenia nad povahou človeka a jeho vzťahu k svetu, ktorý s istotou postupne ničí. K viacerým pasážam sa oplatí vrátiť a prečítať si ich znovu alebo na chvíľu odložiť text a uvažovať o ňom. Pozorovanie prírody u Tessona spôsobí aj určitý druh zmeny vedomia: asociačnými skokmi sa mu pred očami objavujú obrazy mŕtvych aj minulej lásky.

V prostredí s teplotou do mínus 35 stupňov Celzia a náročnými podmienkami na udržanie života je prirodzené, že čas a energia ostávajú iba na dôležité veci. Možno aj to je dôvod neveľkého rozsahu knihy: autor nič nezdržiava, ani nepridáva nadbytočné slová, tam, kde by už len zavadzali. Svojím štýlom písania sa dostáva takmer hneď k jadru, preto tu nenájdeme ani odbočky do kultúry Tibetu alebo Číny. K prehĺbeniu čitateľského zážitku môže prispieť aj prezeranie fotografií Vincenta Muniera, sú skutočne nádherné. Snežná leopardica určite zaujme každého, kto rád rozjíma o prírode a vzťahu človeka k nej.

Sylvain Tesson: Snežná leopardica

Preklad: Lucia Švecová

Tatran, 2020

156 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Snežná leopardica

Snežná leopardica

Tesson Sylvain

Tessonova Snežná leopardica získala v roku 2019 druhé najvýznamnejšie literárne ocenenie vo Francúzsku ‒ Prix Renaudot. Autor prijme pozvanie svojho priateľa, chýrneho fotografa zvierat Vincenta Muniera, aby ho sprevádzal do Tibetu, kde chce zachytiť objektívom snežné leopardy.

Kúpiť za 9,81 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.