Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sobí hora

Z času na čas sa objavia knihy, ktoré zaskočia výnimočnou imagináciou svojho autora a presne takou je aj zbierka poviedok Sobí hora. Kombinácia odcudzenia moderného sveta, severského folklóru a až borgesovskej fikcie je úkaz, ktorý by nemal ujsť pozornosti.

Poviedky švédskej spisovateľky Karin Tidbeckovej sa bránia akejkoľvek žánrovej klasifikácii – niektoré sa podobajú na magický realizmus, v iných dominuje fantastické ozvláštnenie, dali by sa prípadne označiť ako špekulatívna fikcia alebo „weird fiction“. Pochvalný citát Ursuly K. Le Guinovej z prednej strany obálky v tomto prípade nie je žiadny marketingový trik. V zbierke Sobí hora sú využité nielen rôzne surrealistické prvky, ale čerpá sa tu aj z bohatstva švédskeho folklóru, ľudových príbehov a povier. Ako píše hneď v úvode spisovateľka Elizabeth Handová, poviedky v Sobej hore nás nasmerujú k trhline v tomto svete „z níž se může vynořovat (a také vynořuje) leccos nepředstavitelného“.

V niektorých prózach zachytíme ozvenu Franza Kafku: podobne ako v jeho dielach, aj tu blúdia hlavné postavy stratené v naoko známom svete, v iných prípadoch zas dochádza k zvláštnym, až nepochopiteľným transformáciám, napríklad v poviedkach Beatrice, Pan Cederberg a Džagannáth. Ďalší, dokonca priamy odkaz na iného slávneho autora nájdeme v štruktúre poviedky Pyret. Jorge Luis Borges v diele Fantastická zoológia vytvoril zoznam bájnych a neexistujúcich tvorov a zoradil ich podľa určitých kritérií. Tidbeckovej Pyret je akoby jednou kapitolou, heslom z encyklopédie imaginárnych bytostí, pričom v prípade tohto živočícha predkladá hypotézu, že pyret je skutočný. Rovnako ako Borges, aj Tidbecková používa na podporu svojho textu úryvky z iných diel a umocňuje predstavu o reálnosti predkladaných domnienok.

Postavy z poviedok Sobí hora sa vždy ocitnú v nezvyčajnej situácii: dostanú sa do spoločnosti čudných, až bizarných bytostí, to však neznamená, že sú nimi ohrozené. Práve naopak – v poviedkach Slečna Nybergová a já alebo Moruškový džem sú citové väzby na tieto bytosti silné a kompenzujú potrebu lásky, porozumenia alebo prítomnosti niekoho blízkeho. Inokedy, ako v texte Tety alebo Augusta Prima, sú hlavné postavy samé mimoriadne neobyčajné a zmysel ich života je nepochopiteľný. Spomenuli sme len niekoľko poviedok, v zbierke je ich ale ešte viac a všetky sú originálne, pútavé a fascinujúce. Knihu uzatvára autorkin Doslov, v ktorom pojednáva o dilemách a špecifikách písania v dvoch jazykoch alebo prekladov medzi švédčinou a angličtinou. Rozsahom neveľká zbierka Sobí hora je zjavným dôkazom, že ani zďaleka všetko ešte nebolo napísané a ľudská imaginácia je nekonečná.


Karin Tidbecková: Sobí hora

Preklad: Lukáš Novák

Kniha Zlín 2018

157 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Sobí hora

Sobí hora

Karin Tidbecková

Pozoruhodná sbírka třinácti povídek, tak zvláštních, že je velmi obtížné vypudit je z mysli. Zasahují do světa fantasy, magického realismu, science fiction i severských lidových pověstí s imaginárními bytostmi. Některé z těchto příběhů jsou značně znepokojivé, ale zároveň humorné a neuvěřitelně zvláštní. Výrazný autorský rukopis Karin Tidbeckové má schopnost vyvolat v nás intenzivní pocit odcizení vůči světu, o němž jsme se domnívali, že ho známe, a nasměrovat k trhlině v něm, z níž se může vynořovat leccos nepředstavitelného. Sobí hora obsahuje texty přeložené ze švédštiny a publikované původně v knize Kdo je Arvid Pekon?, i nové povídky – napsané buď přímo v angličtině, nebo samotnou autorkou přeložené ze švédštiny. Některé z nich již samostatně vyšly v letech 2010 až 2012 v různých amerických publikacích.

Kúpiť za 8,54 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.