Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spasiteľ Duny

Román Duna od amerického spisovateľa Franka Herberta sa stal v posledných týždňoch významnou kultúrnou aj spoločenskou témou vďaka rovnomennému a mimoriadne úspešnému filmu od režiséra Denisa Villeneuvea. Zatiaľ čo v objemnom diele Herbert vybudoval komplexný svet, v ktorom dominovala mesianistická postava Paula Atreidesa, v pokračovaní Spasiteľ Duny sa tento obraz mesiáša postupne demaskuje a román môžeme vnímať ako podrobnú štúdiu moci.

V roku 1965 svet vedeckej fantastiky naplno zasiahol román Duna. Jeho autor, novinár Frank Herbert (1920 – 1986), založil svoj púštny svet Arrakis na vlastnom výskume oregonských dún a ekologických dosahov zmeny tohto pieskového javu. Postupne pridával do deja ďalšie vrstvy a takto pribudli témy náboženstva, mýtov, politických intríg, vojenskej stratégie, psychologickej manipulácie a prežitia v extrémnych podmienkach. V roku 2016 prinieslo vydavateľstvo OneHotBook audioknihu v podobe 22-hodinového opusu v interpretácii Jany Strykovej a Mareka Holého v réžii Petra Gojdu. Pre všetkých, ktorí nemajú čas čítať knihu, je táto audiokniha vynikajúcou voľbou, pretože naďalej ide o literárny fenomén hodný pozornosti.

V extrémnej skratke pripomeňme, že dej Duny je umiestnený na planétu Arrakis, ktorú po dlhoročnej správe rodu Harkonennovcov dostal do správy rod Atreidovcov. Ide však o komplikovanú intrigu imperátora padišáha Shaddama Corrina IV. s cieľom vyhubiť tento rod s mimoriadnymi vodcovskými schopnosťami. Na Arrakise sa ťaží korenie melanž, ktoré má zásadné účinky: predlžuje vek, umožňuje medziplanetárne lety, no vyskytuje sa len na tejto púštnej planéte. Mocenské boje sú kruté a prežije len mladý nasledovník rodu Paul Atreides a jeho matka Jessica. Tá je aj členkou vplyvného ženského rádu Ben Gesserit, ktorý vlastnou mystikou a genetickými pokusmi dlhodobo sleduje vytvorenie nadľudskej bytosti Kwisatz Haderach. Paul a Jessica sa stávajú členmi spoločenstva púštneho národa Fremenov, bojujú proti Harkonennovcom a zdá sa, že práve Paul je naplnením sna o príchode mesiáša a prisľúbeným spasiteľom prekonávajúcim čas a priestor.

OneHotBook nenecháva priaznivcov kvalitnej vedeckej fantastiky na pokoji a v interpretácii Jana Vlasáka, Mareka Holého a v réžii Petra Gojdu prináša pokračovanie Spasitel Duny, tentoraz už omnoho kratšieho diela v dĺžke necelých 10 hodín. Román sa odohráva 12 rokov po skončení Duny. Paul Atreides disponuje zvrchovanou mocou imperátora a zároveň stelesňuje mesianizmus očakávaný Fremenmi. Jeho postavenie viedlo k džihádu, vojne ohromných rozmerov s nespočetnými obeťami na životoch na iných planétach. Sám tomu nedokáže zabrániť, navyše má vízie o rôznych scenároch vývoja a nevie presne vyhodnotiť, ktoré sú viac reálne ako iné. Rád Ben Gesserit sa usiluje o Paulovho potomka s Irulán, dcérou zvrhnutého imperátora Shaddama IV., Paul ju však odmieta a upriamuje pozornosť na svoju vyvolenú Chani zo spoločenstva Fremenov. Navyše sa v pozadí odohráva pokus o konšpiráciu s cieľom zabiť Paula a objavuje sa inkarnácia postavy, ktorá však v predchádzajúcom románe zomrela: Duncan Idaho.

V jadre Spasiteľa Duny je téma moci, jej kontrastov, rozporov, vnútorných aj vonkajších konfliktov s tým spojených. Sám Paul neustále vyhodnocuje dôsledky svojho konania, správnosti vlastných skutkov, strategicky plánuje aliancie alebo zavrhuje rôzne scenáre. Iné podoby moci predstavuje sprisahanie proti nemu. Potreba vhodného načasovania, konfigurácie udalostí, použitie sily, hľadania vhodných spoluúčastníkov, to všetko sú náročné okolnosti a vyžadujú silné osobnosti.

Predchádzajúce vety svedčia aj o tom, že text kladie vysoké nároky na zvolených interpretov. Pretože dej sa posúva len pomaly, dôraz sa kladie na dialógy a vnútorné monológy postáv. Výber hlasov Jana Vlasáka a Mareka Holého je ideálny, kapitoly dopĺňa aj dramatická, napínavá hudba. Réžia Petra Gojdu prináša poslucháčom silný zážitok potvrdzujúci, že séria zo sveta Arrakisu si zasluhuje pozornosť, pretože ani desaťročia po vzniku Spasiteľa Duny (v origináli v roku 1969) nestratila nič na svojej pôsobivosti.


Frank Herbert: Spasitel Duny

Interpreti: Jan Vlasák, Marek Holý

Réžia: Petr Gojda

Preklad: Veronika Volhejnová

Dĺžka nahrávky: 9 hodín 44 minút

OneHotBook.cz

Zobraziť diskusiu (0)

Spasitel Duny - CD MP3 (audiokniha)

Spasitel Duny - CD MP3 (audiokniha)

Herbert Frank

Strhující příběh plný intrik představuje souboj člověka s nezvratným osudem Dvanáct let uplynulo od vítězství Paula Atreida a jeho pouštních fremenů nad Harkoneny na Duně a ovládnutí imperiálního trůnu. Z planety Arrakis se stalo centrum moci a ze všech koutů sem poutníci přijíždějí uctívat věštecké schopnosti Paula Muad'diba a jeho sestry Alie.

Kúpiť za 15,57 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.