Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spev drozda

Svet budúcnosti nebude príjemné miesto na život, o tom sme sa mohli presvedčiť už pri čítaní mnohých antiutópií. Nie vždy to tak však vyhodnocujú literárne postavy, niekedy sú doslova ľahostajné k dianiu vo svete, v ktorom sa ocitli. Potrebujú impulz alebo pomalé prebúdzanie, aby zistili, že niečo nie je v poriadku. Zažívajú to aj hrdinovia audioknihy Zpěv drozda, sčasti sarkastického, no pomerne znepokojujúceho príbehu nominovaného na cenu Nebula v roku 1980.

Walter Tevis (1928 – 1984) písal romány, ktoré si museli nájsť svoje publikum, pretože boli pomerne originálne a zaujali niekedy až spätne po ich sfilmovaní. Zručne sa pohyboval v rôznych žánroch, jeho cieľom bolo skôr vyjadriť nejakú myšlienku ako opísať nezvyčajné kulisy. V roku 1963 vyšla jeho slávna kniha Muž, ktorý spadol na Zem (OneHotBook, 2022), adaptovaná do filmu v roku 1976, a v roku 1983 vydal román Dámsky gambit (OneHotBook, 2022), ktorý sa dočkal fenomenálne úspešnej minisérie z roku 2020. Nanovo tak môžeme objavovať autora vnášajúceho do svojich textov témy, ktoré dlhodobo démonizovali jeho vlastný život: závislosť od alkoholu a gamblerstvo. V réžii Hynka Pekárka vystupujú hneď traja interpreti: Martin Písařík, Tomáš Pavelka, Kateřina Winterová. Kombinácia hlasov bola veľmi kvalitne zvolená, vhodne sa dopĺňajú alebo majú vlastné prehovory, ktoré sa dobre počúvajú. Obzvlášť pri tomto titule platí, že dej sa neženie v rýchlom slede dopredu, autor postupne rozvíja úpadkovú predstavu budúcnosti, preto aj interpreti zohľadnili tento prístup a zodpovedá tomu tempo rozprávania. Hoci v niektorých momentoch cítiť, že Tevisove opisy v priebehu desaťročí zastarali, práve audioverzia robí dielo v týchto pasážach prístupnejšie, ako by to mohlo byť pri písanej forme.

Čo však určite nezastaralo, sú témy románu. V dôsledku mohutnej robotizácie v budúcnosti nastal taký úpadok ľudstva, že jednotlivci už nevedia nič opravovať ani vytvárať, a okrem toho nevedia ani čítať a písať. Negramotná populácia navyše vymiera, pretože sa už nerodia deti. Akýkoľvek nepríjemný stav (fyzický alebo psychický) sa odstraňuje narkotikami. V tejto spoločnosti sa odrazu pretnú osudy dvoch ľudí Bentleyho a Mary Lou s robotom poslednej generácie Spofforthom. Čoraz hlbšia znalosť sveta, v ktorom žijú, vedie ľudské postavy k zisteniam otriasajúcim ich prístupom k životu.

Pre Tevisa nie je vzťah robota a človeka postavený ako bipolárny, roboti tu nie sú hrozbou, ale prirodzenou súčasťou prostredia. Udržiavajú svet v čo najlepšej kondícii, čo však už nie je nič moc. Presnejšie, svet sa rozpadá, ľudia sú otupení z drog, deti sa nerodia ani to nikto neočakáva, gramotnosť zmizla v neurčitej minulosti. Čítanie sa síce vytratilo, no hlavná postava Paul Bentley sa túto zručnosť naučí a takto sa mu odrazu otvárajú nové významy sveta. Mimochodom, Paul číta aj knihu o šachu, čo akoby predznamenáva hlbší literárny záujem o túto hru od autora Dámskeho gambitu, keďže v tom čase kniha ešte nebola napísaná.

Význam čítania je pre formovanie ľudstva zásadný, ale podmienkou je aj medziľudská interakcia. Tá sa v Speve drozda obmedzila len na hedonizmus, z čoho vyplýva pocit osamelosti, na ktorý zas existuje v tomto svete len jedno riešenie: drogy. Prekonať prekážky medzi ľuďmi, nájsť si cestu k vnútru niekoho iného a vôbec mu sprostredkovať vlastné emócie, to sa môže stať v budúcnosti mimoriadne dôležitou témou. Tevis to vedel už pred desaťročiami a počúvať jeho hlas aj cez túto audioknihu môže snáď priviesť niektorých poslucháčov k úvahám, či by chceli, aby vývoj smeroval smerom k ľahostajnosti, a či sa s tým dá niečo urobiť.

Foto: OneHotBook


Walter Tevis: Zpěv drozda
Preklad: Miroslav Jindra
Interpreti: Martin Písařík, Tomáš Pavelka, Kateřina Winterová
Réžia: Hynek Pekárek
OneHotBook, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Zpěv drozda

Zpěv drozda

Tevis Walter

Když si s něčím nevíš rady, pusť to z hlavy. Ale budeš pak druhému ještě bližním? A máme tu 25. století, přesně jak jsme ho chtěli. V důsledku bezduché robotizace druh Homo sapiens degeneroval do stadia, kdy už nezvládá samostatně myslet, natož aby se množil. Nechce se mu – a už se tím ani netrápí. Pustí prostě problém z hlavy, zobne si narkokapsli jako někdejší příslušníci „krásného nového světa“ Aldouse Huxleyho a zařadí se zpět mezi otupělé ovce, jelikož dohled Orwellova Velkého bratra už není zapotřebí.Zmůže s tím něco newyorský odvážlivec Bentley, jenž jako jediný z přeživší hrstky mátoh umí číst – jelikož si pracně osvojil dovednost tříbící slovní zásobu, paměť, vědomí souvislostí i představu o kráse studiem svazků, které jsou tu zapovězeny jako ve sci-fi hororech Raye Bradburyho? Pokud ano, musí se nejdřív dostat z područí maniakálního robota deváté třídy Spoffortha. Superschopnosti tohoto androida však už vyspěly do té míry, že se mu stal sokem nejen v bojové strategii, ale i na poli milostném… Dystopie autora Muže, který spadl na Zemi a Dámského gambitu se dočkala nominace na cenu Nebula 1980. Silou sžíravé tragikomedie dokládá, jak je důležité mít filipa a vroucně uhájit planetární přežitek zvaný lidskost.

Kúpiť za 15,70 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.