Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spev o Achillovi

Slávne mytologické príbehy zosobňujú predovšetkým veľkí hrdinovia, avšak svoj podiel na záverečných dejstvách neraz niesli aj vedľajšie postavy. V trójskej vojne takto zohral dôležitú úlohu Patroklos, verný spoločník Achilla. Práve z Patrokla vytvorila rozprávača Madeline Millerová vo veľkolepej freske Spev o Achillovi. Ako základ príbehu jej poslúžil epos Íllias a z časti Odysea. Rozprávačské nadanie Millerovej je pritom naozaj pôsobivé.

V roku 2019 sme mali príležitosť zoznámiť sa s v poradí druhým románom Madeline Millerovej, podmaňujúcim príbehom o čarodejnici Kirké. Ešte pred ním, v roku 2011 vyšiel autorkin debut Spev o Achillovi a nemal by ho minúť nielen žiadny milovník antických mýtov, no ani tí, ktorí majú radi silné príbehy. Spev o Achillovi nie je totiž len prerozprávaná trójska vojna, takmer celú prvú polovicu knihy tvorí príbeh princa Patrokla, jeho vyhnanstva, zoznámenie sa s Achillom, ich iniciačné roky u kentaura Cheiróna a predovšetkým zachytáva vývoj ich vzájomného vzťahu, ktorý prerástol do hlbokej, celoživotnej lásky.


Dej postupne odvíja jednotlivé dejstvá tragédie. Tak ako každý človek, aj Achilles sa nachádzal v sieti vzťahov a jeho skutky niesli smutné následky takmer pre každého, kto s ním prišiel do kontaktu. Dôležitú úlohu tu zohrávajú aj proroctvá. Tie mali pre účastníkov mýtov absolútnu záväznosť a hoci sa poniektoré postavy pokúšajú vyjednávať o svojom osude, nebola žiadna šanca, aby mu unikli. Okrem Achilla, Patrokla a ich rodín sa v románe stretneme s mnohými významnými postavami, smrteľníkmi aj bohmi. Medzi inými tu vystupuje Odyseus, Agamemnón, Hektor, Paris, Apolón, kentaur Cheirón, boh rieky Skamandros, morská nymfa Tetis a ďalší.


Práve pasáže, v ktorých sa objavuje Achillova matka, nymfa Tetis, sú značne sugestívne, majú až hororový nádych. Tetis sa zjavuje nečakane, pôsobí nedotknuteľne, výrazne sa od smrteľníkov odlišuje pohľadom svojich čiernych očí: „pripomínala prvý zimný mráz“. Jej prítomnosť pôsobí na ostatných až deštruktívne: „Jej nesmrteľnosť nás zaliala ako vlna, pálila nás v očiach a oškvŕkla vylomené pánty. Cítil som, ako mi ťahá kosti a saje krv zo žíl, akoby ma chcela vypiť. Vystrašene som sa prikrčil ako každý normálny človek“.


Achillovi bolo predurčené stať sa jedným z najvýznamnejších bojovníkov gréckych vojen. No nielen to. V priebehu obliehania Tróje sa medzi radovými vojakmi začala prejavovať nespokojnosť a hrozila vzbura. Prudké slnko, choroby, komáre, príliš dlhá vojna s minimálnou korisťou, to všetko vzbudzovalo u vojakov silnú nevôľu. V kritickom okamihu sa Achilles prejavil ako potenciálne dôležitý vodca, čo ovplyvnilo predovšetkým Agamemnónov postoj k nemu. A tak ako všetci hrdinovia antických mýtov, aj Achilles bojoval so spupnosťou, aroganciou a namyslenosťou iných. O nič menej významný nebol ani jeho vlastný vnútorný konflikt, pýcha a vzdor. Spev o Achillovi síce vypovedá o udalostiach starých tisíce rokov, no formou a viacerými témami ide o súčasnú, modernú prózu plnú emócií a napätia.


"Bol skutočne taký úchvatný, ako tvrdili Odyseus a Diomedes? Verili, že jeho štíhle končatiny premôžu trójsku armádu? Naozaj mohol byť šestnásťročný chlapec náš najlepší bojovník? Všade, kde sa vynárali tieto otázky som videl aj odpoveď. Áno, prikyvovali presvedčene, áno, áno."


Madeline Millerová: Spev o Achillovi

Preklad: Jana Pernišová

Tatran 2019

272 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Spev o Achillovi

Spev o Achillovi

Madeline Millerová

Spev o Achillovi vás zavedie do Grécka, do veku hrdinov. V dávnom veku hrdinov vypovedali nesmelého gréckeho princa Patrokla za mladícku nerozvážnosť z vlasti do Ftie. Z dediča trónu sa razom stal bezvýznamný dvoran žijúci v tieni kráľa Pelea a jeho výnimočného syna Achilla. Najväčší grécky hrdina Achilles bol pravým opakom Patrokla silný, krásny, rozumný, odvážny, obratný v boji oplýval všetkým, čo zdobí a ctí muža, a navyše bol synom bohyne. Za normálnych okolností by sa nikdy nestretli, no Achilles sa jedného dňa rozhodne rozprestrieť nad potupeným princom ochranné krídla. Ich váhavý vzťah čoskoro vystrieda vrúcne a nerozlučné priateľstvo. Z chlapcov vyrastú mladí muži, udatný bojovník a nadaný liečiteľ. Ich vzájomná náklonnosť sa aj napriek nevôli Achillovej matky Tetidy, krutej morskej nymfy, ktorá nenávidí smrteľníkov, čoraz väčšmi prehlbuje. Nad šťastím priateľov však visí hrozba neblahej veštby. Keď sa Gréci dozvedia, že spartskú kráľovnú Helenu, najkrajšiu zo smrteľných žien, uniesol trójsky princ Paris, rozhodnú sa spojiť sily a zaútočiť na mocnú Tróju. Aj Achilles sa dá zlákať prísľubom veľkej slávy a vypláva s ostatnými do boja. Nerozhodný Patroklos sa zmieta medzi láskou a strachom, ale nasleduje ho. Netuší, že ďalšie roky, plné strastí a vojenských útrap, podrobia skúške všetko, čo sa obaja naučili a čo im je drahé, a že čoskoro bude musieť prenechať priateľa neodvratnému osudu, aj keď na to nebude pripravený. Spev o Achillovi je živé, dojímavé a nápadité podanie známeho eposu o trójskej vojne. Madeline Millerová nám krásnym lyrickým jazykom spojeným so zmyslom pre dramatickosť rozpráva tragický ľúbostný príbeh odohrávajúci sa na pozadí neľútostného boja medzi bohmi a kráľmi, mierom a vojenským uznaním, medzi nesmrteľnou slávou a prostým ľudským citom. Za túto knihu získala mnoho ocenení, najvýznamnejšia z nich je Orange prize for fiction.

Kúpiť za 16,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.