Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spev sirén

O najväčšom ozbrojenom konflikte našich čias som čítal so zatajeným dychom. Spev sirén ma omráčil a v mnohom obohatil.

Tvár vojny
Nová kniha nezávislého reportéra Tomáša Forróa nesie v štyroch obsažných častiach čerstvý náhľad na vojnu na Ukrajine. Čitateľovi ponúka možnosť zorientovať sa v problematike a taktiež uvedomiť si rôzne scenáre informačných realít vojny ako takej. Pri hrozivých obrazoch vojny zachádza hlbšie do detailov a nazerá tak do zákulisia jej medializovaných portrétov. Forróove kroky smerujú naprieč celou krajinou, od severu cez juh až na východ, od veľkomiest k mestečkám a dedinám, spustošeným nespočetnými bojovými frontmi. Sú to kroky novinára a zároveň humanitárneho aktivistu, ktorým sa priebežne podľa potreby stáva. Objektívny novinársky odstup, ako autor sám priznáva, sa možno dostáva na inú koľaj, no čítajúc ním zachytenú mozaiku dianí, môžem povedať, že práve tieto jeho skúsenosti dodávajú knihe silnú autenticitu skľučujúcej reality vojny.

Silné čítanie
Reportáž cez historickú genézu premosťuje vojnu z roku 2014 s tou, ktorú vnímame od 24. februára 2022. Je sondou do mechanizmov vojenských jednotiek v priamom strete s vojnovými zverstvami. Súčasne je aj sondou do životov civilistov, do konkrétnych ľudských osudov a konkrétnych činov v kľúčových momentoch ich života. Je sondou do reality ovládnutých území ruskými vojskami, odzrkadľuje sily totalitnej propagandy a stalinistických praktík v separatistických častiach pri akomkoľvek náznaku proukrajinskosti. Kniha otvára oči pred prítomným zlom a terorom, od ktorého nás delia práve ukrajinské životy. Citlivo podnecuje empatiu voči vojnovým utečencom, ktorí musia čeliť psychickej záťaži a existenčným potrebám. Pomáha aktivovať obozretnosť voči agresorovi, redukovať nezáujem a nabádať k podpore napadnutej krajiny a tých, ktorí tam zostali.

Paralyzujúci spev
Vojnové sirény neutíchli ani po dvoch rokoch bojov a ktovie, ako dlho ešte budú spievať. Všetko to, čo bolo samozrejmé, bežné a dostupné, ako napríklad kúpa mlieka v obchode či prechádzka ulicou, sa rozpadá v základoch a zdá sa na mnohých územiach ako niečo dávne. Vojna na Ukrajine stále trvá, rozlieha sa k nám všetkým. Sú to temné časy. Znamenajú stratu slobody a stratu ľudskosti. Jednoducho stratu 21. storočia, v ktorom by vojny mali byť len smutnými spomienkami a výstrahami z minulosti, nie realitou dneška. Kým ja o vojne prostredníctvom tejto knihy z bezpečia domova „len“ rozmýšľam, Ukrajinci vojnu stále zažívajú.

Forró
Podobne ako ostatné knihy Tomáša Forróa, ktoré sa oplatí prečítať (Donbas a Zlatá horúčka), aj táto je písaná spôsobom „page-turner“. A hoci som ju ledva vedel odložiť, občas som si od váhy obsahu potreboval oddýchnuť. Spev sirén je jednoznačne skvelá reportáž z prvej ruky (podčiarkujem) a odporúčam si ju prečítať, aby ste ju aj vy mohli odporúčať ďalej.


Tomáš Forró: Spev sirén

Absynt, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Spev sirén

Spev sirén

Forró Tomáš

Reportážna kniha Tomáša Forróa Spev sirén predstavuje monumentálnu cestu do srdca ukrajinského konfliktu, ktorá sa vymyká bežnému mediálnemu obrazu tejto vojny. Podáva jej brutálne zemitý príbeh, ktorého ďalšie kapitoly sa píšu dodnes.

Kúpiť za 26,91 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.