Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spomienky na Sherlocka Holmesa

Skutočný Doyleov zámer bolo písanie historických románov, ako sa však čoskoro ukázalo, dopyt verejnosti po detektívnych dobrodružstvách výrazne presahoval vtedajšiu ponuku. Pripomeňme len, že Doyle postavu Holmesa vôbec nemal rád a aj preto ho nechal neskôr zabiť. Opätovne ho vzkriesil, keď honoráre za nové príbehy dosiahli závratné čísla a požiadavky čitateľov sa tiež nedali prehliadnuť. V bežnom živote nás dokáže zmiasť absurdita a zraziť nešťastie, v knihách o Sherlockovi Holmesovi ale všetko dáva zmysel, nech je zápletka akokoľvek krkolomná.

Vydavateľstvo SnowMouse publishing nám tentokrát už vo štvrtom zväzku s názvom Spomienky na Sherlocka Holmesa ponúka exkluzívnu možnosť pokračovať v príhodách kanonickej postavy žánru. Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) ako lekár nedosiahol žiadne mimoriadne úspechy, nevybudoval si prestížnu klientelu a nenaplnili sa ani jeho predstavy o prináležiacom spoločenskom postavení. Zo začiatku sa nijako výnimočne nepresadil ani s príbehom Štúdia v krvavočervenom, kde sa prvýkrát objavil Sherlock Holmes a Dr. Watson.

V novom, vizuálne skutočne nádhernom spracovaní sa so slávnym detektívom stretávame v nových prekladoch Jána Kamenistého od roku 2016, v prvej knihe s názvom Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch, nasledovali pokračovania Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (2017) a Pes rodu Baskervillovcov (2017). Nemôžeme však nespomenúť aj príbehy s ďalším hrdinom A. C. Doylea: profesorom Chandlerom, pričom k dispozícii máme úplne nové vydania Strateného sveta (2017) a Pás plný jedu (2018). Spomienky na Sherlocka Holmesa sú práve tou knihou, ktorú musí každý fanúšik detektívok povinne prečítať už len z toho dôvodu, že sa v nej vyskytuje poviedka Posledný problém, v ktorej dôjde k osudovej konfrontácii medzi majstrom zločinu profesorom Moriartym a majstrom riešenia zložitých prípadov v blízkosti Reichenbašských vodopádov...

Úspech Sherlocka Holmesa nebol podmienený len štýlom písania a sympatickou ústrednou dvojicou detektívov. Josef Škvorecký vo svojich esejach venovaných slávnym detektívnym postavám a ich autorom s názvom Nápady čtenáře detektivek napr. uvádzal, že zdrojom literárneho triumfu bola sociálna situácia más obyvateľstva danej doby. Píše o nude a „vražednej šedi všedného života“. Následkom toho je rozmach zábavnej literatúry, fantázia, napätie a dobrodružstvo, dopĺňajúce neznesiteľnosť továrenskej práce a obyčajnosť po návrate domov. „Holmes tedy zastával v duchovním životě mas na sklonku století stejnou funkci, jakou mají dnes filmové hvězdy nebo hvězdy populární hudby.“ A z časti sa mu to darí dodnes.

Holmes vo svojom pátraní nepostupuje väčšinou sám. Okrem Dr. Watsona mu hojne pomáhali aj jeho pomocníci, pouličná skupinka chlapcov zvaná Baker Street Irregulars na čele s chlapcom s menom Wiggins. Známou postavou je aj jeho brat Mycroft. Vo vzťahu ku geniálnej mysli schopnej porozumieť kriminálnym postupom znepokojenie vyvoláva predstava, ktorá napadne mnohým čitateľom: čo by sa stalo, ak by sa sám Holmes stal zločincom. Zážitok z knihy navyše ako vždy prehlbujú aj ilustrácie Jula Nagya, pričom pôvodné ilustrácie sú farebné - odporúčam nájsť si ich galériu a časozberné videá ich vytvárania. Z niektorých príbehov v knihe mrazí, iné pobavia, určite ale patria medzi zásadné v dejinách detektívneho žánru.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 4. Spomienky na Sherlocka Holmesa

Preklad: Ján Kamenistý

SnowMouse Publishing 2018

336 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Sherlock Holmes 4. Spomienky na Sherlocka Holmesa

Sherlock Holmes 4. Spomienky na Sherlocka Holmesa

Arthur Conan Doyle

Pri publikovaní jedenástich krátkych príbehov v zbierke Spomienky na Sherlocka Holmesa doktor Watson opäť vychádzal z početných prípadov, kde sa jeho priateľ preslávil svojimi mimoriadnymi schopnosťami, a my sa stávame nielen poslucháčmi, ale priamo aktérmi nejednej čudnej drámy. Čaká nás výber toho najzaujímavejšieho a najzamotanejšieho z kriminálnych procesov viktoriánskeho Anglicka. Od príbehu, v ktorom nám Sherlock sediac v ušiaku pri kozube vyrozpráva, ako sa zhostil svojho prvého dobrodružstva a čo predurčilo jeho dráhu detektíva – konzultanta, až po najzávažnejší prípad kariéry, v ktorom si zmeria sily s protivníkom disponujúcim intelektom rovnako brilantným, ako je jeho vlastný. Na scénu prichádza špička zločineckého podsvetia Londýna, Napoleon zločinu, profesor James Moriarty. Spomienky na Sherlocka Holmesa vychádzajú ako štvrtá kniha série Sherlock Holmes v novom preklade Jána Kamenistého a poviedky tradične sprevádzajú nádherné ilustrácie Jula Nagya.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.