Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spy Story Love Story

Ruské kriminálne podsvetie je obávaný pojem nechválne preslávený po celom svete. Tento ťažko preniknuteľný svet má dlhú a pohnutú históriu siahajúcu naozaj hlboko do minulosti. Nájsť preto niekoho, kto by o tomto nebezpečnom organizme vedel spísať čosi relevantné asi nebude úplne jednoduché. Taký Nicolai Lilin je však v tomto smere skutočne dobrá voľba. Autor už nejaký čas žije v Taliansku, ale pochádza z podnesterského Benderu, pričom jeho korene siahajú až na ďalekú Sibír a sú silno späté s jednou starou zločineckou komunitou.

Práve o tom pojednáva jeho vynikajúca prvotina Sibiřská výchova, ktorá bola i sfilmovaná. V jednej z hlavných úloh sa potom blysol aj legendárny John Malkovich. Nasledovali ďalšie, takisto úspešné časti „sibírskej trilógie“ Volný pád a Dech tmy.

A hanbu si Lilin určite neurobil ani posledným do češtiny preloženým románom Spy Story Love Story, ktorého leitmotívom je práve vzostup ruského organizovaného zločinu po páde Železnej opony.

Príbeh je to maximálne priamočiary, postavený na pár postavách. Aljoša je nájomný vrah, ktorý sa chce po rokoch konečne natrvalo stiahnuť zo scény. Jeho šéf Rakov, „po starom“ všemohúci mafiánsky boss, „po novom“ opozičný politik a veľká nádej ruskej demokracie, za sebou potrebuje zmazať všetky stopy po temnej kriminálnej minulosti.

Posiela Aljošu na poslednú misiu, po ktorej má jeho najnebezpečnejší komplic ostať slobodný. Dopomôcť mu má nový nástupca Ivan, traumatizujúcimi zážitkami prenasledovaný veterán z druhej čečenskej vojny. Ich úlohou je likvidácia istej mladej ženy, ktorá by v prípade neuvážených, či skôr nevedomých činov, mohla priamo ohroziť Rakovovu sľubne sa vyvíjajúcu politickú kariéru.

Aljoša, síce skrz-naskrz poznačený najťažšími hriechmi, predsa len vyznáva istý, pre bežného smrteľníka ťažko pochopiteľný morálny kódex, takže zoči-voči ženskej nevinnosti sa v ňom pohne svedomie. Z vražednej misie sa tak obratom stáva misia záchranná, ktorej následky budú fatálne pre všetkých zúčastnených.

Nicolai Lilin

Nicolai Lilin sa ani tento raz absolútne s ničím nebabre. Viac-menej celú dobu ideme rovno z kopca a ešte k tomu na plný plyn. Lilinov rukopis je nekompromisný, zbavený akýchkoľvek nepotrebných vypchávok. Rozpráva prudko, hrubo, neotesane a úderne, ale zároveň s ohromným emocionálnym nábojom. Občas preradí na nižšiu rýchlosť v podobe svojráznych reflexií, ktorým nechýba veľmi osobitá, ale napriek tomu opodstatnená (zločinecká) logika.

Okrem búrlivých osudov jednotlivých postáv Lilin poodkryje aj mechanizmy ohromného nárastu organizovaného zločinu v rozpadnutom sovietskom impériu a jeho následnú expanziu do Európy a prakticky celého ďalšieho sveta. Nevynecháva ani pohľad na jeho dlhý historický vývoj siahajúci minimálne k boľševickej revolúcii. (V skutočnosti to celé začalo ešte oveľa skôr.) Nuž, v zóne kremeľských záujmov sa kriminalite vždy mimoriadne darilo, čo autor patrične zdôrazňuje, keď poukáže, aj trocha objasní príčiny jej tesnej spätosti s oficiálnymi vládnymi štruktúrami.

Holt, Nicolai Lilin pomerne presne vie, do čoho s radosťou drzo zabŕda. Spy Story Love Story je drsný, znepokojivý až desivý, ale inteligentne napísaný akčný thriller nepostrádajúci jasnú myšlienku. Super. Na divokom Východe vždy „vedeli.“

Nicolai Lilin: Spy Story Love Story

Vydal: Paseka 2017

Preklad: Helena Lergetporer

248 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Spy Story Love Story

Spy Story Love Story

Nicolai Lilin

Čtyřicátník Aljoša je zkušený nájemný vrah, který by rád odešel do důchodu. Jeho zaměstnavatel, mocný boss a ruský politik Rakov, ho ale vydírá.

Kúpiť za 14,73 €

Podobný obsah

Na pokojné večery celkom nevhodné

Recenzie

Na pokojné večery celkom nevhodné

Jedna z najväčších hviezd aktuálnej holandskej tvorby reaguje na meno Marieke Lucas Rijneveld. Skutočne mimoriadne náročné čítanie ponúka ich (Marieke sa už dlhšie identifikuje rodovo neutrálne) debutový román s názvom Večerný nepokoj. Prozaická prvotina zaznamenala pozoruhodný úspech, keď získala Medzinárodnú Bookerovu cenu a stihli ju preložiť už do takmer štyroch desiatok jazykov. Zásluhou skvelej práce Adama Bžocha sa medzi ne zaraďuje i slovenčina, takže aj vďaka nemu tento text provokatívne čnie v edícii MM Vydavateľstva Slovart.

Spievaj pravdu! – Billie Holiday

Recenzie

Spievaj pravdu! – Billie Holiday

Keď sa mi vo februári tohto roku dostala do rúk kniha Trpké ovocie: Bolesti srdca a triumf posledného roku Billie Holidayovej, nebola som si istá, či ešte nejaká publikácia môže zapôsobiť na čitateľa viac ako jej pôvodná autobiografia Lady Sings the Blues z roku 1956. Moje pochybnosti sa rozplynuli hneď po prečítaní prvých strán knihy Paula Alexandra, profesora na Hunter College v New Yorku. Kniha, nabitá faktmi, ma zaujala natoľko, že som si z nej začala robiť poznámky. Keď som ju dočítala a prezrela si svoje zápisky, pustila som sa do nej opäť od začiatku a prečítala si ju ešte raz.

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.