Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stávám se sám sebou

Nájsť si celoživotného mentora, ktorý by nás sprevádzal v náročných situáciách a bol nám oporou v ťažkých chvíľach patrí k nevypovedaným prianiam mnohých ľudí. Priznáva sa k tomu aj psychiater a terapeut Irvin D. Yalom vo svojich memoároch. Miestami intímne, inokedy analyticky ladené spomienky zoznamujú čitateľov s výraznou osobnosťou schopnou až dojímavo písať o závažných duševných procesoch a ľudských drámach, vrátane svojej vlastnej.

Stávám se sám sebou patrí medzi tie knihy, ktoré vás udržiavajú v neustálom očakávaní toho, čo všetko sa prihodilo v dlhom a plodnom živote Irvina D. Yaloma, popredného psychiatra praktikujúceho tzv. existenciálnu terapiu. Yalom sa preslávil aj ako spisovateľ, napísal romány o zásadných postavách západného myslenia (Problém Spinoza, Keď Nietzsche plakal, Liečba Schopenhauerom), poviedky s prvkami eseje (Láska a jej kat) a prózu využíval aj na šírenie povedomia o terapii (Lži na pohovke, Mama a zmysel života). Z odborných kníh sú k dispozícii rady a tipy pre terapeutov (Chvála psychoterapie), no spomenuté boli len niektoré z jeho diel, ktoré sú dostupné. Bohatstvo Yalomovej tvorby ale nespočíva v žiadnom prípade v kvantite – dlhé roky sníval, že bude spisovateľom a svoj sen si splnil, pričom je naozaj pozoruhodné ako podrobne vysvetľuje v memoároch zdroje svojich nápadov.


Vôbec nie je potrebné, aby bol čitateľ vopred oboznámený s Yalomovou tvorbou, no ak ju už nejaký čas sleduje, prinesie mu čítanie pamätí veľký zážitok. Počas svojho pôsobenia od študenta, cez praktizujúceho lekára až po celosvetovo uznávaného mysliteľa nikdy nezabudol zdôrazňovať a aplikovať humanizmus, trval na empatii a osobnom prístupe terapeuta k pacientovi. Otvorene píše aj o vlastných chybách a nedostatkoch, spätne prehodnocuje vzťahy a dokáže nájsť presne tie okamihy, ktoré mu spôsobujú dlhodobo trápenie. Osobitné miesto v knihe patrí pacientom, mnohí z nich sa pritom stali jeho literárnymi postavami.


Desaťročia pôsobenia v terapii a intelektuálnom prostredí sprostredkovali Yalomovi kontakt s poprednými znalcami z oblasti psychológie a psychiatrie: Carl Rogers, Viktor Frankl, Rollo May, Bruno Bettelheim a ďalší sú len časťou z rozsiahlej siete intelektuálov, s ktorými Yalom buď spolupracoval alebo ich osobne poznal. V určitom okamihu však zistil, že terapia, tak ako bola dlho praktikovaná, sa nezaoberala dôležitou témou smrti a preto sa rozhodol venovať existenciálnej terapii, a stal sa terapeutom napr. pre onkologických pacientov. Aby mohol rozvíjať tento smer, musel (a chcel) sa zoznámiť s filozofiou existencializmu. Hlavnými témami existencializmu a z nej vyplývajúcej terapie sú smrť, sloboda, osamelosť a zmysel.

„Svoboda je pro mnoho existenciálních myslitelů na prvním místě. Podle mého chápání to souvisí s ideou, že všichni žijeme v univerzu bez základního plánu, takže musíme být autorem svého vlastního života, rozhodnutí a činů. Taková svoboda plodí tolik úzkosti, že mnozí z nás se uchýlí k bohům nebo diktátorům, aby z nás to břemeno sňali.“

Je až neuveriteľné ako si dokázal na všetko nájsť čas. Jeho manželka Marilyn sa špecializovala na európsku a francúzsku kultúru a spoločne precestovali nemalý počet krajín. Obaja sú celý život zarytí knihomoli a veľmi poteší aj zmienka o ich obľúbených spisovateľoch a knihách. Rozvetvená rodina, ktorou sa obklopujú tiež dokazuje, ako prirodzene sa dá kombinovať láska k intelektu s kvalitou medziľudských vzťahov. Stávám se sám sebou ponúka bohatstvo myslenia, ktoré bude doznievať ešte dlho po prečítaní.



Irvin D. Yalom: Stávám se sám sebou. Vzpomínky terapeuta

Preklad: Linda Bartošková

Portál 2018

336 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Stávám se sám sebou. Vzpomínky terapeuta

Stávám se sám sebou. Vzpomínky terapeuta

Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom celý svůj profesní život strávil zkoumáním života druhých lidí. Ve svých vzpomínkách obrací své terapeutické oko na sebe samého. Svůj příběh začíná jednou noční můrou: Je mu dvanáct a jede na kole podél domu, kde bydlí dívka s výrazným akné. Tak jako každé ráno na ni ve snaze se s ní skamarádit volá: „Ahoj, Vosypko!“ Ale dívčin otec mu ve snu vysvětluje, že tenhle pozdrav dívku zraňuje. V Yalomovi se tehdy zrodila empatie. Tato kniha není pouhým popisem jednoho života. Yalom se v ní vrací ke svým klientům a ke knihám, které napsal. Důležité jsou ale hlavně vztahy, které prožil a prožívá. Mluví v ní o své ženě, s níž se seznámil díky tomu, že ho jeho kamarád vtáhl do okna domu, kde se konala party její rodiny, a s níž žije více než 65 let. Vrací se k různým cestám, které se svou ženou uskutečnil, ať už to byly líbánky, na kterých si půjčili starou Vespu a projeli Francii, nebo cesta na Bali, kterou oslavili, že jejich nejmladší dítě odešlo z domu. Reflektuje svůj život i svou práci, smutně mluví o rozpadu manželství svých dětí a o tom, jak s Marylin budovali svůj vztah a překonali různé krizové momenty. Jeho kniha je také vzpomínkami oboru. Zmiňuje v ní řadu významných psychologů, s nimiž se setkal a spolupracoval, a také své kolegy, od nichž se i dnes učí novým přístupům. Se čtenářem se loučí jako starý muž, který bere občasné výpadky paměti jako jistou výhodu. Knihy, na které pozapomněl, si může přečíst znovu. Irvin D. Yalom je emeritním profesorem psychiatrie na Stanfordově univerzitě. V Portále vyšly jeho knihy Lži na pohovce, Existenciální psychoterapie, Když Nietzsche plakal, Máma a smysl života, Chvála psychoterapie, Láska a její kat, Každý den o trochu blíž, Léčba Schopenhauerem, Problém Spinoza a Hovory k sobě. V časopise Psychologie dnes vyšla jeho povídka Volám policii.

Kúpiť za 18,99 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.