Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stratená duša

Poľská prozaička Olga Tokarczuk získala minulý rok Nobelovu cenu za literárne dielo, konkrétne za svoju „naratívnu imagináciu, ktorá s encyklopedickou vášňou reprezentuje prekračovanie hraníc ako formy života“.

Tentoraz sa môžeme tešiť z detskej knihy o stratenej duši, ktorá do bodky napĺňa slová Švédskej akadémie spred roka.

Kniha Stratená duša opisuje každodenný život človeka milión, ktorý v zhone a ruchu všedných dní stratil dušu, a takmer si to ani nevšimol. Pracovné povinnosti mu bránia zamýšľať sa detailnejšie nad kvalitou svojho života, i keď tak trochu tuší, že mu niečo chýba, akoby sa všetko sploštilo a pohyboval sa po hladkej stránke matematického zošita, stránke, ktorú pokrývajú všadeprítomé pravidelné mriežky.

Poznanie prichádza raz uprostred noci, keď sa s úzkosťou zobudí a hľadí na seba ako na rozmazanú šmuhu bez obsahu, bez mena. Po návšteve istej starej múdrej lekárky spozná svoju diagnózu: strata vlastnej duše. A tak od toho dňa nastáva čakanie a znovunájdenie svojho Ja, a ako možno tušiť, nebude to ľahká a rýchla cesta.

Autorkinej tvorbe mimoriadne pristane spolupráca s ilustrátorkou Joannou Concejo, ktorá svojimi kresbami povýšila text na dvojnásobné umelecké dielo.

Ilustrácie sa v priebehu deja menia: kým na začiatku panuje sneh, zima, chlad, obrázky sú výlučne čiernobiele a svetlo je zahalené modrým, zeleným či sivým nádychom, mriežkované obrazy vystriedajú postupne teplejšie farby a nelinajkové stránky. Zelená ako farba nádeje. Keď nájdeme svoju dušu, svet sa stáva farebnejším.

„Keby sa na nás niekto vedel pozrieť zhora, videl by, že svet je plný náhlivo pobehujúcich ľudí, spotených a veľmi unavených, a ich oneskorených, stratených duší…“

Olga Tokarczuk, Joanna Concejo: Stratená duša

Preklad: Karol Chmel

Artforum, 2020









Zobraziť diskusiu (0)

Stratená duša

Stratená duša

Olga Tokarczuk

Bol raz jeden človek, ktorý veľa pracoval, žil veľmi rýchlo a svoju dušu nechal niekde ďaleko za sebou. Spal, jedol, pracoval, šoféroval auto a dokonca hral tenis... Niekedy mal však dojem, že svet okolo neho je príliš plochý, akoby sa pohyboval po hladkom hárku poznámkového bloku, hárku štvorčekového papiera.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Vnímavý vyprávěč

Recenzie

Vnímavý vyprávěč

​Olga Tokarczuk, poľská laureátka Nobelovej ceny za literatúru v roku 2018, vydáva už dlhé roky články a eseje, ktoré vychádzajú aj ako súborné diela. Robí to mimovoľne a často hlas týchto kníh sekunduje veľmi kvalitnej beletrii z jej produkcie. V poslednej knihe, ktorá vyšla v Poľsku v roku 2020 pod názvom Czuły narrator, teda Vnímavý rozprávač, prináša svoje pohľady v zaujímavej štruktúre. Píše o sebe ako o čitateľke aj ako o autorke a pri čítaní vznikne pocit, že jedno ochotne podporuje druhé.

Poľsko si zaslúži Tokarczukovú

Recenzie

Poľsko si zaslúži Tokarczukovú

Kniha Bizarní povídky (Host, 2020) prináša v skratke najpútavejšie vlastnosti talentu Olgy Tokarczuk. Ani z pozície laureátky nobelovej ceny za literatúru nezabúda na to najelementárnejšie vo svojej zemi. Na citlivú hranicu medzi spomienkou a hlasom národa.

Opus magnum Olgy Tokarczukovej

Recenzie

Opus magnum Olgy Tokarczukovej

Poľská spisovateľka sa vo svojom historickom románe podujala na vážne a riskantné úlohy. Na takmer 900 stranách rozpísala bohatú kroniku príbehov. Nabúrala národný mýtus a upozornila na to, že príslušnosť k minulosti národa je niečo iné ako kolobeh jednej krvi. A k tomu všetkému rozohrala témy, ktoré v súčasnej Európe vtrhli do polemík (aj reálneho života) s nevídanou silou.