Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stratená duša rozpráva univerzálnym jazykom

Bol raz jeden človek, ktorý veľa pracoval, žil veľmi rýchlo a svoju dušu nechal niekde ďaleko za sebou. Spal, jedol, pracoval, šoféroval a dokonca hral tenis... Niekedy mal však dojem, že svet okolo neho je príliš plochý, akoby sa pohyboval po hladkom hárku poznámkového bloku, hárku štvorčekového papiera...

Stratená duša je jemné a dojímavé rozprávanie o našej schopnosti žiť v mieri so samým sebou, je to apel, aby sme zostali trpezliví a všímaví k svetu.

V knihe sa prelína hlas poľskej prozaičky Olgy Tokarczuk, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru, s veľmi presnými, detailnými kresbami perom a atramentom od ilustrátorky Joanny Concejo.

Tieto dve línie rozprávania ‒ slovo a obraz ‒ spoločne vytvárajú paralelný rozprávačský vesmír plný tajomstiev. Kniha si nájde svoju vlastnú cestu ku každému jednému čitateľovi, pretože ponúka priestor pre naše vlastné spomienky a asociácie vyvolané z minulosti tenkou linkou atramentu.

Autorky nám spoločne pripomínajú, čo nás v živote robí šťastnými a na čom v skutočnosti záleží. Picturebook Stratená duša je vzácna pochúťka, ideálny darček, ktorý poteší nielen hlavu, oči, ale aj ‒ možno práve znova nájdenú ‒ dušu.

Kniha bola publikovaná vo viacerých svetových jazykoch vrátane francúzskeho, talianskeho či kórejského vydania. Ocenená bola cenami Bologna Ragazzi Award, Special Mention 2018 Prix de l’Union Internationale pour les Livres de Jeunesse (IBBY), The White Raven (IJB Munich) aj Łódź Design Festival Award.

V slovenčine ju vydáva vydavateľstvo Artforum a v kníhkupectvách je dostupná od 28. septembra 2020.

Zobraziť diskusiu (0)

Stratená duša

Stratená duša

Olga Tokarczuk, Joanna Concejo

Prvá kniha nobelistky Olgy Tokarczukovej, ktorá prehovára k čitateľovi nielen slovami, ale aj obrázkami. Ilustrátorka Joanna Concejo k jej textu vytvorila paralelný príbeh ukrytý v obrazoch. Vznikol picturebook ‒ kniha, ktorá rozvíja pred čitateľom príbeh vo forme stručného a výstižného textu a podmanivých celostránkových ilustrácií. Hlboko dojemná kniha o čakaní, trpezlivosti a všímavosti. Výnimočne krásny knižný zážitok.

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Vnímavý vyprávěč

Recenzie

Vnímavý vyprávěč

​Olga Tokarczuk, poľská laureátka Nobelovej ceny za literatúru v roku 2018, vydáva už dlhé roky články a eseje, ktoré vychádzajú aj ako súborné diela. Robí to mimovoľne a často hlas týchto kníh sekunduje veľmi kvalitnej beletrii z jej produkcie. V poslednej knihe, ktorá vyšla v Poľsku v roku 2020 pod názvom Czuły narrator, teda Vnímavý rozprávač, prináša svoje pohľady v zaujímavej štruktúre. Píše o sebe ako o čitateľke aj ako o autorke a pri čítaní vznikne pocit, že jedno ochotne podporuje druhé.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.