Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stratený muž

Spisovateľka Jane Harperová sa síce narodila v Anglicku, no v detstve sa s rodinou presťahovali do Austrálie, neskôr naspäť do Anglicka, kde aj vyštudovala. V dospelosti ju novinárska dráha opäť zaviedla do Austrálie, kde publikovala svoje romány Dry, Force of Nature, The Lost Man, The Survivors. Už od začiatku boli jej prózy oceňované a chválené ako silné drámy s prepracovanou psychológiou postáv a takou je aj román Stratený muž.

Vnútrozemie Austrálie je kruté a extrémne horúce. Napriek tomu v ňom žijú rodiny farmárov, akou sú aj Brightovci: bratia Bub, Nathan a Cameron. Avšak Cameron jedného dňa zmizne a nájdu ho za až podozrivo obyčajných okolností mŕtveho. Už od druhej kapitoly, v ktorej Bub a Nathan objavia auto svojho mŕtveho brata sa objavuje zlovestná predtucha: „Všetko bolo v poriadku a z toho mal naozaj veľmi zlý pocit“. Plne funkčné auto plné zásob do nehostinnej horúcej austrálskej klímy a telo nájdené o niekoľko kilometrov ďalej nedávalo nikomu zmysel.


Autorka buduje napätie dôvtipne, značnú časť románu sa stretávame so samými náznakmi a postavy sa prejavujú ako nespoľahliví rozprávači: ukrývajú celú pravdu, pravdepodobne v snahe chrániť samých seba alebo rodinu. No kostlivci v skrini čakajú na svoje odhalenie a izolácia na austrálskom vidieku pomáha stupňovať psychický tlak. Ani malá komunita nie je priaznivé prostredie pre dlho potlačované tajomstvá. Takmer každá z postáv nesie bremeno z vlastnej minulosti, stigma hriechov neostala zabudnutá.


Stratený muž nie je kriminálny román, hoci od začiatku tušíme, že Cameron nezomrel náhodou. Nathan postupne skladá obraz posledných dní svojho brata, no zisťuje, že príčiny niektorých súčasných udalostí je potrebné hľadať v oveľa hlbšej minulosti. Celú rodinu totiž spája zložitá história: tajomstvá, spojenectvá aj zrady, otec tyran; neustále ohrozenie z okolitej prírody tiež zanechalo stopy na ich psychike.


Navyše je tu sila neformálnej kontroly vyplývajúca z malého spoločenstva: jednotlivé farmy sú od seba vzdialené hodiny jazdy autom a najbližšie mesto je v našom ponímaní naozaj strašne ďaleko. Do toho vstupuje austrálske vnútrozemie: horúce a nehostinné podmienky, v ktorých môžu ľudia prežiť bez pomoci len pár hodín. Autorka nenápadne neustále pripomína, o akú horúčavu v tejto klíme ide, pretože značná časť čitateľov s ňou nemá pravdepodobne žiadne skúsenosti. Stratený muž je silná rodinná dráma, čitatelia môžu očakávať napínavé pátranie, ktoré vyvoláva veľa otázok o povahe človeka aj skutkov, ktorých sa dopúšťa.


Jane Harperová: Stratený muž

Preklad: Simona Klimková

Tatran 2020

280 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Stratený muž

Stratený muž

Jane Harperová

Stratený muž je silný, drsný a sugestívny príbeh, odohrávajúci sa na pozadí impozantnej, no neľútostnej austrálskej scenérie. Jane Harperová opäť potvrdzuje, že je jednou z najlepších austrálskych spisovateliek súčasnosti. Bratia Nathan a Bub Brightovci hospodária ako rančeri v juhozápadnej časti austrálskeho Queenslandu. Jedného dňa sa stretnú na odľahlom mieste pri plote oddeľujúcom ich hospodárstva. Tretí brat Cameron bol nezvestný a teraz im leží mŕtvy pri nohách...

Kúpiť za 17,25 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.