Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Štrkáč Callahan

V slovenskej literárnej fantastike dlhodobo znie silným hlasom tvorba viacerých autorov, no azda najsilnejší z nich patrí Jurajovi Červenákovi. Etablovaný autor, známa postava vo fandome, ale aj publicista venujúci sa literatúre a kinematografii pripravil šťavnatý popkultúrny koktail, ktorý osvieži horúce letné dni.

V priebehu rokov sa Červenákove prózy vyvíjali v rôznych žánroch a môžeme ich rozdeliť predovšetkým na historickú fantasy (séria o Bohatierovi, Černokňažníkovi, Čiernom Roganovi, román Sekera z bronzu, rúno zo zlata), historickú detektívku a historické romány (séria o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi a Dobrodružstvá kapitána Báthoryho). Tri prózy v knihe Štrkáč Callahan predstavujú samostatnú líniu, no s predchádzajúcimi dielami ich predsa len spája meno Červenákovho dvorného ilustrátora Michala Ivana, ktorý sa postaral nielen o obálku, ale aj o ilustrácie k príbehom.


Štrkáč Callahan je hororový remix diel Karla Maya a spaghetti westernov a popri neustálej aktivite strelných zbraní tu zachytíme aj ozveny Indiana Jonesa, ktorý sa, naopak, strelným zbraniam vyhýbal. Do hlavnej postavy si čitateľ môže naprojektovať akéhokoľvek obľúbeného herca z dobrodružného alebo westernového žánru, no silný prvok sebairónie hlavnej postavy je ako žmurknutie na každého, kto by chcel Callahana brať príliš vážne. Tomu zodpovedajú aj niektoré vedľajšie postavy, v ktorých síce hneď rozpoznáme predlohy Sama Hawkinsa, Old Shatterhanda a Winnetoua, no v ich prípade ide až o travestiu, pretože predkladané charaktery sú značne odlišné od svojich predobrazov. Pri troche zveličenia by sme mohli povedať, že ide o špecifickú podobu fanfiction, kde Červenák po svojom zobrazuje tie vlastnosti, ktoré mu u hrdinov dlhodobo chýbali, alebo ho iritovali tie existujúce. Oproti iným Červenákovým prózam tu nehrajú veľkú úlohu historické kulisy, ide o priamu akciu a zábavu z vlastnej verzie divokého Západu.


V zombie horore sa už asi nedá len tak ľahko vymyslieť nič originálne, no stále je tu nespočetné množstvo historických období, do ktorých sa dá umiestniť dej, tak prečo nie divoký Západ? Kulisy miesta uprostred ničoho v prvej poviedke dobre poslúžili na krvavý kúpeľ, mordovanie nemŕtvych aj melodrámu súvisiacu s dôvodom ich príchodu. V ďalších poviedkach sa zas hlavný hrdina konfrontuje s odlišnými typmi príšer: od tých ľudských po démonické. Jeho verní spoločníci, zbrane s menami Kráska a Beštia, dostávajú primeraný priestor na vlastný prejav, no na Červenákovom písaní je úplne zrejmé, že okrem prvotriednej akcie zvláda dialógy, prostredie, gradáciu napätia a hoci tušíme ako to všetko dopadne, Štrkáč Callahan je hrdina, ktorého osud nás zaujíma. Ak si chcete pri literatúre dobre oddýchnuť a zároveň si užiť zručne napísané príbehy, bude táto kniha skutočne vhodným výberom.



Juraj Červenák: Štrkáč Callahan

Artis Omnis 2020

240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Štrkáč Callahan

Štrkáč Callahan

Juraj Červenák

Zaprášené arizonské pohraničie je rajom banditov, nájomných vrahov, fľandier, lovcov skalpov a indiánskych hrdlorezov. Azda iba jeden človek si s tou chamraďou dokáže poradiť keď Callahan tasí Krásku a Beštiu, štvanci padajú po tuctoch. Lenže, čo keď lovec ľudí natrafí na nebezpečenstvo, ktoré nie je celkom ľudského pôvodu? Na mŕtvych, čo odmietajú hniť v hroboch, na obludy z prastarých podzemných chrámov alebo na démonov, ktorí sa živia ľudskou krvou? Stačí vám búchačka, aby ste zastavili rozzúrené indiánske božstvo? Westernová divočina s prvkami fantasy a hororu od Juraja Červenáka, tvorcu Černokňažníka, Bohatiera, Báthoryho či historických detektívok o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi.

Kúpiť za 12,83 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.