Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Súmrak demokracie

Anne Applebaum píše o hlbokom rozkole vnútri súčasných spoločností. O rokmi prehlbovanej polarizácii a o politike konfliktu, kde je čoraz náročnejšie hľadať zhodu, dokonca neraz aj spoločnú tému. No predovšetkým o autoritárskych tendenciách, ich vzostupe a o ľuďoch, ktorí kedysi boli jej priateľmi, no teraz by pri stretnutí s ňou radšej prešli na druhú stranu ulice.

Historička a novinárka Anne Applebaum dôverne pozná stredoeurópsky región. Ako sama píše v knihe Súmrak demokracie: Zvodné lákadlo autoritárstva, žila striedavo v Poľsku od roku 1988. Vydala sa tam, jej manžel patril medzi politickú elitu a mala príležitosť spoznať nielen politikov, ale aj umelcov a ďalších výnimočných ľudí. Mnohí z nich patrili kedysi k obhajcom demokracie, no zmenili svoj postoj a priklonili sa k obhajobe autoritárstva. Hľadanie odpovedí na otázku, prečo sa tak stalo, je jednou z hlavných tém Súmraku demokracie. Autorku poznáme z viacerých prekladov do češtiny, napr. Rudý hladomor. Stalinova válka proti Ukrajině (Beta ‒ Dobrovský, 2018); Mezi Východem a Západem. Napříč pohraničím Evropy (Pant, 2014); Železná opona ‒ Východní Evropa v letech 1944‒1956 (Beta – Dobrovský, 2014). Za dielo Gulag. Historie (Beta – Dobrovský, 2004) získala v roku 2004 Pulitzerovu cenu.

V Súmraku demokracie sa Anne Applebaum venuje v šiestich kapitolách analýzam autoritárskych politikov a spôsobom, ako narábajú so svojou mocou. Je pre nich mimoriadne dôležité hľadať a označovať nepriateľov spoločnosti: v Poľsku sú to nechválne známe „zóny bez LGBT“; antisemitské konšpiračné teórie zažívajú rozkvet v Poľsku, Maďarsku, sčasti aj na Slovensku; nenávisť voči potenciálnym migrantom je všeobecný jav v celej strednej Európe. Na dosiahnutie svojich populistických cieľov ale politici potrebujú, aby ich volili celé skupiny obyvateľstva. A tie treba nejako presvedčiť. Politici preto potrebujú na svoju stranu získať názorových vodcov, ktorí nebudú váhať šíriť klamstvá, fake news, dezinformácie alebo bludné alternatívne verzie udalostí: spisovateľov, blogerov, rešpektované osobnosti, intelektuálov. Títo všetci sú protagonisti, tvoria jednu z dôležitých tém knihy. Geopoliticky pritom Applebaum zasahuje strednú Európu, Veľkú Britániu, Španielsko, USA a Rusko.

Súmrak demokracie je znepokojujúce čítanie. Vytrháva z komfortnej zóny, praská sociálnu bublinu všetkým, ktorí sa navzájom uisťujú, že nič závažné sa nedeje a nakoniec sa vraj všetko nejako vyrieši. V skutočnosti sa môže stať presný opak: presadzovanie korupcie, odmeňovanie verných strane, dosadzovanie amatérov do rozhodovacích pozícií ako prejav vďaky za podporu: to sú len niektoré z negatívnych javov, akých sme už dnes svedkami. Anne Applebaum o nich píše zrozumiteľne, presne, stačí jej malý priestor na to, aby vyjadrila svoje tézy. Fakty spája do kontextu, ukazuje analógie histórie neliberálnych štátov so súčasnosťou. Od flagrantného porušovania práva v Poľsku cez brexit až po Trumpa vidí trendy, ktoré sú plné rizík, no nie nezvratné, ako ukazuje v záverečnej kapitole, kde sa už stretávame s vplyvmi začiatku šírenia koronavírusu.

Už od prvých stránok si čitateľ uvedomí, že kniha ponúka aj množstvo impulzov na premýšľanie o slovenskom kontexte. Pretože nejde len o snahu niektorých politikov rozvrátiť demokratické princípy a zvrátiť smer k autoritárskym režimom. Je potrebné aj analyzovať zlyhania liberálnej demokracie samotnej a nachádzať riešenia na ich korekciu. O niektorých rizikách týkajúcich sa práve Slovenska píše vo svojom úvode Martin M. Šimečka a oplatí sa zapamätať si ich, pretože budeme môcť v priamom prenose pozorovať, či ich naplnia nové generácie politikov vrátane tých, ktorí sú už na scéne.

Súmrak demokracie môžeme tiež vnímať ako prienik malých dejín jednotlivcov s veľkými dejinami celých štátov. Schopnosťou takto uvažovať a písať sa vyznačovali veľkí myslitelia a Anne Applebaum medzi tých súčasných nepochybne patrí. A čitateľom zahlteným internetovým smogom môžeme odporučiť: nechajte sa vyrušiť touto knihou, vytrhnite myslenie zo zajatia sociálnych médií a ponúknite mu poctivú analýzu napísanú kvalitným štýlom.



Anne Applebaum: Súmrak demokracie. Zvodné lákadlo autoritárstva

Preklad: Peter Tkačenko

N Press, 2020

192 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Súmrak demokracie. Zvodné lákadlo autoritárstva

Súmrak demokracie. Zvodné lákadlo autoritárstva

Anne Applebaum

Liberálna demokracia je v Británii, kontinentálnej Európe, v USA aj v ďalších krajinách pod paľbou kritiky, zatiaľ čo autoritárstvo je na vzostupe. Oceňovaná historička a držiteľka Pulitzerovej ceny Anne Applebaum v brilantnej eseji Súmrak demokracie vysvetľuje, prečo sa elity v demokratických krajinách začali prikláňať k nacionalizmu a autoritárstvu. Opisuje nových advokátov iliberalizmu a ukazuje, ako na zmenu spoločenského poriadku využívajú konšpiračné teórie, politickú polarizáciu, sociálne médiá, ba aj nostalgiu. Despotickí lídri totiž nevládnu sami ‒ spoliehajú sa na svojich politických spojencov, úradníkov a mediálne osobnosti, ktoré im dláždia cestu a podporujú ich vládu.

Kúpiť za 12,51 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.