Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Superveľmoc?

Na pultoch kníhkupectiev je celkom nová publikácia z vydavateľstva Hadart, ktorá ponúka odpovede na spektrum otázok týkajúcich sa súčasnej Číny. Dokáže Čína inovovať? Existuje v Číne spravodlivosť? Prečo sa Čína dostala na hranicu ekologickej katastrofy? Ako sa z perly Orientu stalo mesto protestov?

Kniha sa tiež snaží vysvetliť otázky z minulosti, ktoré zásadne ovplyvnili vývoj Číny, ako napríklad potlačenie demonštrácií na námestí Tiananmen, pričlenenie Tibetu k Číne alebo premena Číny na technologického giganta. V najaktuálnejších častiach kniha objasňuje, ako čínska vláda kontroluje internet, prečo úrady zatajovali informácie o šírení vírusu covid-19, čo je sociálny kredit, ako Číňania využívajú sociálne siete na komunikáciu so súdmi či koľko by Čínu stála jednodňová blokáda Melackého prielivu, cez ktorý dováža zásadnú časť surovín.

Titul je napísaný pútavo a zároveň odborne, s využitím zdrojov z renomovaných svetových vydavateľstiev ako napríklad Oxford University Press. Zároveň však nezaťažuje čitateľa nadmerným množstvom odkazov. Publikácia sa vyhýba prílišným zjednodušeniam, pričom autori zvolili vhodný pomer medzi všeobecnosťou a prílišnými detailmi. Nepresnosti či faktické chyby sa v knihe vyskytujú len veľmi výnimočne: napríklad Čínska ľudová republika získala namiesto Taiwanu kreslo v Organizácii spojených národov nie vďaka podpore, ale napriek odporu USA, keď si, ako uvádza Samuel S. Kim, získala premyslenou diplomaciou priazeň krajín tretieho sveta.

V časti, ktorá rozoberá vzťahy Číny so Slovenskom, prevažuje triezvy, vecný pohľad, ktorý upozorňuje na riziká kontaktov s Čínou. Všíma si aj cielenú aktivitu Číny vytvárať si väzby na vplyvné osoby na Slovensku a najnovšie snahy budovať pozitívny obraz Číny prostredníctvom Facebooku či Twittera, ktoré sú v Číne inak zakázané. Kniha je graficky pekne spracovaná a dopĺňajú ju vhodné obrázky. Napísalo ju osem mladých odborníkov a odborníčok zo Slovenska a jeden z Českej republiky. Na jej vydanie zozbierali prostriedky aj formou crowdfundingu: na Startlabe knihu finančne podporilo viac ako dvestopäťdesiat jednotlivcov.

Zostavovatelia Kristína Kironská a Richard Turcsányi pripravili publikáciu, ktorá sa dobre číta a istotne zaujme tak mladých ľudí, ktorí o Číne toho ešte veľa nevedia, ako aj rozhľadenejších čitateľov. Kniha je venovaná zosnulému profesorovi Martinovi Slobodníkovi, poprednému slovenskému odborníkovi na Čínu a Tibet, ktorý skupinu mladých slovenských odborníkov na Čínu podporoval od ich začiatkov.


Kristína Kironská, Richard Turcsányi (eds.): Superveľmoc?

Hadart, 2020

Zobraziť diskusiu (0)

Superveľmoc?

Superveľmoc?

Kironská Kristína

Čína zaznamenáva v posledných rokoch unikátny vzostup. Jej nadobudnutá moc sa pritom prejavuje rôzne.

Kúpiť za 17,91 €

Podobný obsah

Dobré duše

Dobré duše

Dietmar Grieser

Žiaden z velikánov kultúry či politických dejín by sa nezaobišiel bez pomoci svojho služobníctva, či už to boli komorníci, slúžky, kuchárky alebo tajomníci. Rakúsky autor Dietmar Grieser v pútavých príbehoch predstavuje „dobré duše“, ktoré sa starali o blaho spisovateľov ako Goethe a Dostojevskij, osobností ako pápež Pius XII. a kráľovná Alžbeta II. alebo hudobných géniov ako Beethoven a Karajan.

Slová môjho otca

Slová môjho otca

Júsuf Chalíl Bašír

Slová môjho otca je kniha o vzťahu syna a otca na pozadí konfliktu na Blízkom východe. Júsuf vyrastal v Pásme Gazy v nepredstaviteľných podmienkach druhej intifády. Júsufov otec Chalíl napriek všetkému nevzdal vieru v mierové spolužitie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Júsuf Bašír spomína, ako ho previezli do izraelskej nemocnice, kde ho vyliečili a znova naučili chodiť. Opisuje zmätok, keď bol konfrontovaný so svetom nepriateľa. Táto skúsenosť bola preňho zlomovým momentom, keď sa rozhodol ísť v otcových šľapajach, prijať jeho slová za svoje a vybrať sa cestou nádeje, odpustenia a zmierenia.

Strácame Zem je príbehom nás všetkých

Strácame Zem je príbehom nás všetkých

Hrdinami knihy Strácame Zem sú environmentálny lobista Rafe Pomerance a astrofyzik a klimatológ James Hansen. Títo dvaja nepravdepodobní hrdinovia sa snažia informovať verejnosť o hrozbách pre životné prostredie, ktoré sú spôsobené najväčšími znečisťovateľmi, a prinútiť vlády, aby sa zaviazali k dlhodobej zmene.