Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Svědectví o životě v KLDR

Diktátorské režimy sú tajnostkárske zo svojej povahy. Totalitný vodca nemá záujem, aby okolitý svet poznal okolnosti jeho vlády, ekonomické a sociálne dosahy likvidačných nápadov na obyvateľstvo, a preto je snom každého tyrana udržať toľko tajomstiev, koľko sa len dá. Zo súčasných diktatúr v tom predsa len jedna dosiahla výnimočné postavenie: Severná Kórea. Preto je veľmi dôležité poznať očité svedectvá utečencov z tejto krajiny.

Pri audioknihe Svědectví o životě v KLDR vystupujú do popredia benefity tohto média. Spočívajú hlavne v možnosti zachytiť rôzne emócie respondentov, prípadne aj odmlky v prehovoroch. Ticho v rozhovore je dôležitý aspekt a má silnú výpovednú hodnotu, rovnako ako emócie prejavené rozochveným hlasom alebo plačom. A emócií je v tomto prípade celá škála, pretože život pred útekom bol vo väčšine prípadov biedny.

Nina Špitálníková vyštudovala koreanistiku, absolvovala študijný pobyt v Soule, dokonca aj na Univerzite Kim Il-songa v Pchjongjangu. Zažila tam režim Kim Čong-ila aj Kim Čong-una a z týchto pobytov vznikla kniha Mezi dvěma Kimy (NLN, 2016). Okrem literárneho pôsobenia je aj aktivistka, venuje sa problematike slobodných matiek. V literatúre dosiahla značný úspech: v roku 2021 vyhrala cenu Magnesia Litera v kategórii publicistika za knihu Svědectví o životě v KLDR (NLN, 2020). A práve túto knihu si môžeme vypočuť aj v audio podobe. Keďže ide o rozhovory, účinkujúcich je hneď niekoľko – okrem autorky tu môžeme počuť nasledujúcich interpretov v réžii Michala Bureša: Milena Steinmasslová, Gustav Hašek, Vladimír Javorský, Eliška Zbranková, Kristýna Podzimková, Alexej Pyško, Johanna Tesařová.

Protagonistami audioknihy sú utečenci a Severná Kórea. Naozaj môžeme o tejto krajine hovoriť ako o samostatnej postave, komplikovanej, zatajujúcej svoje motívy, predstierajúcej vlastnosti, aké nemá, štylizujúcej sa do pozície, aká jej neprináleží. Autorka sa stretala s ľuďmi, ktorým sa podarilo prísť do slobodného sveta, viedla s nimi rozhovory a v záujme ich bezpečnosti anonymizovala ich identitu. Poznáme však ich povolanie, resp. sociálnu rolu: profesorka, robotník a šmelinár, vysokoškoláčka, feministka, vodič, dôchodkyňa.

Ich výpovede sa týkajú rôznych tém, no jedno majú spoločné. Kórea je pre všetkých bez rozdielu krajina nedostatku. Chýbajú tu elementárne služby, ľudia hladujú, neexistuje prakticky nič, čo by ich uspokojovalo a to stále ostávame len vo sfére základných ľudských potrieb. Dopočujeme sa o čiernych trhoch, prenasledovaní ľudí, sociálnej stratifikácii a prepadoch v rámci spoločenských vrstiev. Neustále je tu aj prítomnosť propagandy – pri tejto téme je obzvlášť výpovedný rozhovor s respondentkou, ktorá zažila ešte režim Kim Il-songa, pretože tu znie nezanedbateľný spomienkový optimizmus spojený s vedomím budovania nového sveta po vojne a rodiace sa sklamanie z toho, čo nasledovalo.

Svedectvá sú rôznorodé, no nájdeme tu aj spoločné prvky: korupcia prítomná vo všetkých oblastiach života; strach prejaviť svoj názor; v istom okamihu prekročenie hranice toho, čo je človek ešte ochotný trpieť od vlastnej vlády alebo komunity, priateľov, susedov. Každý respondent v určitom okamihu vyhodnotil, že život v totalite sa už stal neznesiteľný a rozhodol sa emigrovať. Rôznorodá povaha respondentov kládla aj odlišné nároky na interpretov. Odlišnosti sa týkajú emócií spojených so spomienkami, pretože nový život nepriniesol len potrebu socializovať sa v úplne odlišnej krajine, ale dôležitý je aj fakt opustenia rodiny na severe. Strach, hnev, obavy, frustrácie, ale aj určitý citový odstup charakterizujú viaceré rozhovory. Audioknihu by si určite mali vypočuť všetci, ktorých zaujíma orálna história, povaha totalitných režimov z pohľadu každodenného života, a tiež každý, komu nie je ľahostajný osud utečencov, nech už pochádzajú z akejkoľvek ťažko skúšanej krajiny.


Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR

Interpreti: Milena Steinmasslová, Gustav Hašek, Vladimír Javorský, Eliška Zbranková, Kristýna Podzimková, Alexej Pyško, Johanna Tesařová, Nina Špitálníková

Réžia: Michal Bureš

OneHotBook, 2021

Dĺžka: 5 hodín 55 minút

Zobraziť diskusiu (0)

Svědectví o životě v KLDR

Svědectví o životě v KLDR

Špitálníková Nina

Všechno, co jste chtěli vědět o životě v KLDR (a totalitě vůbec), ale báli jste se zeptat…Z několika desítek rozhovorů, jež pořídila s uprchlíky ze Severní Koreje, vybrala česká koreanistka sedm, které nejvýmluvněji zachycují různé aspekty každodenního života v nejuzavřenější zemi světa. A role tazatelky se Nina Špitálníková zhostila také při nahrávání audioknižní verze svého díla.Mezi vybranými respondenty,ztvárněnými sedmičlenným hereckým ansámblem, najdeme vysokoškolskou studentku i důchodkyni, šmelinářei feministku – ti všichni se empatické tazatelce svěřili se svými zážitky, vzpomínkami, pocity a obavami, při jejichž poslechu našinec jen nevěřícně kroutí hlavou.

Kúpiť za 13,87 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.