Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sympatizant byť či nebyť? To je otázka.

Vojna vo Vietname zásadne a dlhodobo poznamenala geopolitický vývoj nie len v danom regióne, ale v globálnejšej miere mala výrazný vplyv aj na politické dianie v demokratickom svete. Hlavne pre Spojené štáty americké sa táto nekonečná kataklizma stala mimoriadne traumatizujúcou záležitosťou, s ktorou sa nešlo vyrovnať ľahko. O vietnamskej tragédii sa už toho spísalo, nakrútilo, prípadne inak pojalo naozaj dosť, pričom ohlas i kvalita sa pochopiteľne rôznia. Prísť preto s niečím nevídaným je dnes už možno aj trocha problém. Avšak stalo sa.

Frajeri z Absyntu totiž v „novej“ bravúrnej edícii 100% vydali skvelého vietnamsko-amerického debutanta Viet Thanh Nguyena s románom Sympatizant a treba povedať, že je to prvotina vskutku vysiľujúco intenzívna.

Bezmenný rozprávač a zároveň hlavný hlas v príbehu vystupuje pod „krycím menom“ Kapitán. Kapitán je spáč. Dvojitý agent, špiceľ v radoch imperialistického nepriateľa, ktorého však nakoniec uväznili jeho vlastní súdruhovia. Celé rozprávanie je potom svojho druhu osobná spoveď, ktorá zároveň slúži ako podrobná sonda do rozpoltenej vietnamskej duše. Duše kruto gniavenej kolonializmom, imperializmom, komunizmom, nejakými ďalšími -izmami či len ohromnou sociálnou priepasťou medzi jednotlivými spoločenskými triedami.

Kapitánova strastiplná životná púť je potom veľmi bolestivá výpoveď o absolútnom morálnom rozklade spoločnosti pohltenej nekončiacou špirálou chaosu, brutálneho násilia a straty akýchkoľvek zábran. Spoločnosti bez tváre a identity, kde sa prehadzujú kabáty podľa nevyhnutných existenčných potrieb. Ťažko tu s niekým sympatizovať, ešte ťažšie niekoho viniť, keď vina je všade, spravodlivosť nikde, takže znovu prehrávajú všetci a nevyhráva nikto.

Mohutný exodus do Ameriky a následný vznik silnej „vietnamerickej“ komunity dal vzniknúť novému spoločenskému rozvrstveniu nútenému nájsť prijateľné fungovanie so širším „domácim“ okolím. V tomto prostredí dočasne pobudne i rozprávač ako mimoriadne aktívny pozorovateľ amerického života.

Protichodnosť pocitov zachytená a spracovaná jeho dvojitou mysľou patrí k hlavným devízam románu, ktorý možno žánrovo popísať ako špionážny thriller „kompletne inak.“ Nguyen v žiadnom prípade nestavia na vonkajších lacných efektoch. Priaznivci rýchlej akcie a odvážnych hrdinských kúskov budú zrejme sklamaní. Tu sa v prvom rade pracuje s extrémne precíznou psychologickou drobnokresbou dôkladne mapujúcou osobnostný a následne i celospoločenský rozpad. Je to skôr o tlaku v hlave než o vonkajšom konflikte, ktorý, keď sa nakoniec predsa len v zopár momentoch ukáže, zverskou brutalitou zráža do kolien.

Sympatizant je v celkovom sumáre veľmi neľahko stráviteľná, antiideologická, antihrdinská psychologická perla, nad jagavým leskom ktorej by uznanlivo pohmkával aj majster Dostojevskij. Sťažka tu niekomu vyjadriť priazeň, čo je v podobných prípadoch len dobre.


Viet Thanh Nguyen: Sympatizant

Vydal: Absynt 2017 (edícia 100%)

Preklad: Peter Tkačenko


Zobraziť diskusiu (0)

Sympatizant

Sympatizant

Nguyen Viet Thanh

Jeden je agent vietnamských komunistov, druhý slúži juhovietnamskému demokratickému režimu. Sú dvaja a pritom je len jeden. Rozštiepená osobnosť i rozštiepená myseľ dvojitého agenta. Schizofrénia, alebo absolútna prispôsobivosť? Sever a juh Vietnamu tu proti sebe bojujú vo vnútri jedného človeka, ktorý vidí, že jeho krajina sa rozpadá na márne kúsky. Aj preto sa snaží na všetky udalosti pozerať mimoriadne objektívne, hoci každá jedna sa ho bytostne dotýka. Po úteku do Ameriky sa snaží začať nový život v zámorskej vietnamskej utečeneckej komunite – a práve to je príležitosť, aby zrekonštruoval svoj dovtedajší život. Príbeh knihy Sympatizant zachytáva hrôzostrašnosť a zároveň absurdnosť vietnamskej vojny, ktorá sa neodohráva len na úrovni armády, ale najmä medzi obyčajnými ľuďmi. Román Sympatizant je vynikajúcim špionážnym trilerom s pridanou hodnotou kvalitnej historickej reportáže, za ktorý dostal Viet Thanh Nguyen Pulitzerovu cenu. Kniha vychádza v preklade Petra Tkačenka.

Kúpiť za 13,99 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.