Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tajný život stromov

Mnohé javy nášho každodenného života máme sklon nevnímať, pretože ich považujeme za samozrejmé. Ich neprítomnosť, naopak, dokážeme zachytiť pomerne rýchlo a stromy patria určite do tejto skupiny. V literatúre sú stromy a lesy často prirodzenou súčasťou deja, málokedy sú však hlavnými postavami a presne na ne ich povýšil lesník Peter Wohlleben vo svojej podmaňujúcej knihe.

V desiatkach krátkych kapitol knihy Tajný život stromov môžu čitatelia pomerne rýchlo zistiť, aké závratné dobrodružstvo rozohrala príroda všade okolo nás. Už po prečítaní prvých strán je jasné, že o živote stromov nevieme ako laici takmer nič a vzhľadom na ľahkosť a zároveň pútavosť štýlu Petra Wohllebena sa aspoň z časti darí náš nedostatok vedomostí doplniť. Okrem toho je hlavný prínos knihy v budovaní vzťahu k stromom, pretože po jej prečítaní bude čitateľov pohľad na tieto stvorenia úplne odlišný.


Už od začiatku texty zaujmú popismi vlastností stromov, ktoré si na prvý pohľad neuvedomujeme. Stromy vytvárajú spoločenstvá a vládnu medzi nimi príbuzenské vzťahy. Vzájomne si pomáhajú, dokážu dokonca komunikovať prostredníctvom prepojenia koreňov. Z toho potom vyplýva určitá „etiketa“: ak ju stromy rešpektujú, dožívajú sa vysokého veku a dokážu prekonávať rozmanité prekážky. Rebeli oproti tomu dokážu krátkodobo prosperovať viac ako ostatné stromy, z dlhodobého hľadiska ich ale čakajú problémy. Wohlleben píše aj o „deťoch ulice“, osamelých stromoch vysadených človekom, ktoré nemajú kontrolu zo strany ostatných stromov a ich životy sú, predovšetkým v mestskom prostredí, dosť náročné.


Každého na stromoch pravdepodobne zaujme niečo iné, oplatí sa ale pozastaviť nad niektorými javmi. Okrem spomenutej komunikácie je fascinujúcim napríklad odlišné vnímanie plynutia času u stromov. Desiatky rokov sú stále len mladosť a ak je priemerný vek dožitia 300 alebo 400 rokov, výnimočne aj tisíce rokov, tak tvoria určitým spôsobom výnimočných svedkov premeny prostredia. Veľa priestoru preto venuje Wohlleben vysvetľovaniu, prečo sú rôzne typy stromov nevhodné v danom type lesa, aké sú nevýhody lesných škôlok a prečo je dôležité nechať v určitých momentoch prírodu, aby si sama poradila s chaosom, ktorý zanechá napríklad veterná kalamita.


Kniha je plná zaujímavostí aj o živočíchoch žijúcich v lesoch, o nepriateľoch a predátoroch stromov a hoci autor pristupuje k stromom takmer antropomorfickým spôsobom, využíva ho len na to, aby ľudia pochopili ich zásadný význam pre život. Elegantnosť knihy zdôrazňuje obal pripomínajúci kôru dreva. Osobitne atraktívne sa Tajný život stromov číta v jarnom a letnom období, kedy môžeme pozorovať mnohé prejavy v ňom opísané.



Peter Wohlleben: Tajný život stromov
Preklad: Katarína Széherová
Tatran 2016
208 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Tajný život stromov

Tajný život stromov

Peter Wohlleben

Nemecký bestseller Tajný život stromov už druhý rok neopustil miesto v rebríčku najpredávanejších kníh a nadšené ohlasy čitateľov doteraz neustali. Opantaní autorovou mágiou sa ponoria do lesa a stromy sa stanú ich najbližšími priateľmi. Les je vytúženým miestom oddychu mnohých ľudí. Je synonymom ticha a nedotknutej prírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben umožňuje nahliadnuť do skrytého sveta stromov – a odhaľuje pozoruhodné veci: stromy majú pamäť, vymieňajú si posolstvá, cítia bolesť, dokonca môžu dostať úpal a časom nadobudnúť vrásky. Niektoré, napríklad duby, navzájom komunikujú prostredníctvom chemických vonných látok. Ak hmyz napadne nejaký strom, ten začne vysielať vonné signály a všetky stromy v širokom okolí upozorní na nebezpečenstvo. Peter Wohlleben čerpá zo svojich dlhoročných skúseností lesníka a predstavuje nám les z celkom novej stránky. Jeho zábavná knižka, plná nových informácií o stromoch a lesoch, nás núti žasnúť nad zázrakmi prírody.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.