Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tarantinove dejiny kinematografie

Kniha Vtedy v Hollywoode obstojí úplne samostatne ako plnohodnotný román, hoci sa zdá málo pravdepodobné, že ju budú čítať čitatelia neznalí filmu. Ak už však film videli, tak by si určite román prečítať aj tak mali. Pretože sa dozvedia veľa o motiváciách postáv, o ich osobnej histórii aj prepojeniach na iné postavy. Okrem toho sú tu rôzne drobné epizódy s výbornou atmosférou, napätím, humorom a predovšetkým brilantnými dialógmi, ktorými je Tarantino známy už od svojich prvých filmov.

Filmy režiséra a scenáristu Quentina Tarantina majú svojich oddaných fanúšikov už tri desaťročia. V roku 1992 natočil čiernu komédiu alebo kriminálny triler (v závislosti od toho, koho sa opýtate) Reservoir Dogs (Gauneri). V plnom rozsahu je tu vidieť viaceré prvky, ktoré charakterizujú celú jeho nasledujúcu tvorbu: dôraz na scenár, komplikované zápletky s prelínajúcimi sa dejovými líniami, prepracované postavy, dialógy s nadštandardnou kvalitou, čierny humor vyplývajúci z bizarných dejových zákrut a odbočiek. Každým ďalším filmom potvrdzoval svoj status nadaného a zručného tvorcu, či už išlo o Pulp Fiction, Jackie Brownovú, Kill Bill a ďalšie, celosvetovo známe a úspešné filmy. Nateraz posledným je takmer trojhodinová pocta Hollywoodu s názvom Once Upon a Time in a Hollywood (Vtedy v Hollywoode) a jeho románová podoba svedčí aj o literárnej zručnosti Tarantina. Pretože ide naozaj o samostatný román, nielen o spracovanie filmu do textovej podoby.

Prečo čítať knihu Vtedy v Hollywoode? Nazdávam sa, že najdôležitejší dôvod je, že sa tu ukazuje výnimočná vášeň Quentina Tarantina pre kinematografiu, a zatiaľ čo vo filme sa táto vášeň prejavuje vizuálne (a diváci často nemajú šancu rozoznať, k čomu sa zábery vzťahujú), v románe ide o explicitne napísané odkazy k seriálom a filmom (je ich viac ako sto), na ktoré autor odkazuje, a ich zoznam tvorí štyri strany. Oproti filmu je tu tiež podrobne opísaná práca filmových tvorcov, ako prebieha natáčanie, čo sa od koho očakáva, predovšetkým však od hercov a kaskadérov. A to z jednoduchého dôvodu: hlavnými postavami sú herec Rick Dalton s upadajúcou kariérou a jeho kaskadér Cliff Booth s pochybnou povesťou. Na svojej púti hollywoodskym panoptikom sa ich osudy pretnú so skutočnými postavami: režisér Roman Polanski, herečka Sharon Tate, majster bojových umení Bruce Lee, vodca sekty Rodina Charles Manson so svojím snom o rockovej kariére a ďalší tvoria nepochybne pestrú scenériu prelomu 60. a 70. rokov 20. storočia v epicentre svetového filmu. Nebol by to však Tarantino, keby neponúkol vlastnú verziu udalostí, ktorých skutočná povaha bola extrémne brutálna. Dej románu predstavuje sled epizód, nezávislých udalostí počas pár dní, ktoré sa občas prepoja, aby sa neskôr zas rozišli a za iných okolností opäť pretli.

V súvislosti s tvorbou Quentina Tarantina je trochu chúlostivé hľadať hlbší význam jeho diel, pretože sám Tarantino sa tomu vyhýba alebo až posmieva, no napriek tomu je vhodné poukázať na možné interpretácie, ktoré platia aj pre Vtedy v Hollywoode. Za pozornosť stojí jeho neustály pokus o podvratnosť žánru, keď postavy pochybnej morálky dokážu diskutovať o témach presahujúcich daný žáner (napr. rozhovor Ricka Daltona s dievčatkom počas natáčania béčkového westernu). V zbierke esejí Quentin Tarantino a filozofie (XYZ, 2009) sa napr. uvádza, že jeho diela sú špecifickým druhom originality: „Je to originalita s fasádou odkazů a referencí. Tímto způsobem Tarantino zřejmě píše své vlastní dějiny kinematografie podle své vlastní filmové knihovny.“ (s. 45). Predchádzajúce vety výborne vystihujú jadro Vtedy v Hollywoode ako alternatívnych dejín bez niektorých beštiálnych udalostí. Na postavu Cliffa Bootha by sa zase dala aplikovať pasáž o morálke gaunera. On sám bojoval v druhej svetovej vojne a vrátil sa ako vojnový hrdina. Jeho ďalšie pôsobenie sa už však dá len ťažko nazvať hrdinské a medzi kaskadérmi sa stal známy svojimi sklonmi k násiliu. „Když se nelze vyhnout násilí, které sa stane banální samozřejmostí, odlidšťujeme ty, jejichž utrpení sme způsobili.“ (s. 95).

Určite by sa dalo pokračovať ďalej v podobných súvislostiach, cieľom však nie je unaviť čitateľa, skôr poukázať na javy ukryté v na prvý pohľad niekedy až prvoplánovej zápletke. Pre román Vtedy v Hollywoode však platí, že ide o pútavú knihu, niekedy až rozmarnú zábavu a sofistikovanú hru s čitateľom vzdávajúcu poctu kinematografii.



Quentin Tarantino: Vtedy v Hollywoode
Preklad: Saskia Hudecová
Tatran, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Vtedy v Hollywoode

Vtedy v Hollywoode

Tarantino Quentin

Ako je už z názvu zrejmé, ide o románovú verziu jeho posledného filmu Once a time in Hollywood. Tarantino nás zavedie späť do Hollywoodu roku 1969, kde zasadil rôzne príbehy svojich postáv.

Kúpiť za 22,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.