Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Telo svine je tak stavané, že sa nedokáže pozrieť na oblohu

​Atlasy zvierat nie sú na knižnom trhu žiadnou novinkou. Tie špeciálne určené pre deti sú typické zjednodušenými definíciami, kratším textom a názornejším popisom. Švédka Maja Säfströmová zvolila vo svojej knihe Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách podobný kľúč, lebo využíva minimum textu a veľa obrazu, čo je pre detského čitateľa príťažlivé.

Na predstavovanie zvierat však nepoužíva rovnakú schému, na akú sme z atlasov zvyknutí. Neradí zvieratá do čeľadí, druhov, neopisuje ich kostru, nevymenúva anatomicky, vedecky známe informácie, ktoré sme my dospelí kedysi vedeli alebo niekde počuli, ale už sme na ne zabudli. Na každé zviera pozerá cez optiku neuveriteľnosti, hľadá niečo špeciálne, čím zviera vyniká. Neuspokojí sa tým, že informáciami ohúri čitateľa – dieťa, lebo v takom prípade by jej stačilo uvádzať hoci aj niektoré elementárnosti, deti predsa mnohé veci ešte nepoznajú. Autorka iste ohúri alebo aspoň zaujme aj dospelého čitateľa, lebo jej stručné texty majú ozaj punc neuveriteľnosti a zároveň vyznievajú v niektorých prípadoch vtipne alebo poeticky:

Vydry morské sa počas spánku navzájom pridŕžajú prednými končatinami, aby ich prúd vody od seba neoddelil. (s. 30)

Kolibríky. Sú to jediné vtáky, ktoré dokážu lietať pospiatky! (s. 47)

Tučniaky sú šteklivé a smejú sa! (s. 51)

Telo svine je tak stavané, že sa nedokáže pozrieť na oblohu. (s. 67)

Kozy majú rôzne prízvuky. Záleží od toho, skadiaľ pochádzajú. (s. 80)

Najuveriteľnejšie na atlase Säfströmovej sú ilustrácie. Ide o čierno-bielu kresbu, autorka využíva línie, plochy, postavičky zvierat v jej prevedení pôsobia subtílne a miestami akoby s anatomickými disproporciami. Každému zvieraťu vyčlenila jednu dvojstranu a spolu umiestnila do knihy 55 zvierat (kobylky, netopiere, koaly, myši, komáre, tulene, mravce, havrany a iné).

Maja Säfströmová je známa svojim typickým ilustrátorským rukopisom a pre jej obdivovateľov sú dostupné aj rôzne suveníry a maličkosti potlačené jej obrázkami (látkové tašky a peňaženky, pohľadnice, obálky, hrnčeky a pod.). Pracuje aj ako architektka. Ilustrácie tejto autorky sú v celej jej tvorbe všetky v prevažnej miere čierno-biele, farbu využíva len občasne.

Zdalo by sa, že knihy pre deti, táto je oficiálne určená deťom 8+, by mali byť nielen farebné, ale pestrofarebné, mali by to byť hotové ohňostroje farieb. Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách obstojí, aj keď je len čierno-biely. Kniha nepresýtená ťažkým obsahom a najmä nakreslená kniha, môže prilákať dieťa bližšie k prírode, aj keď sa mu do nej práve nechce ísť pešo.

Príjemný formát knihy, ktorý tiež vybočuje z klasicky známych podôb atlasov, aj celá grafická úprava, kvalita papiera a tlače len podčiarkujú umeleckú hodnotu knižky. V tomto prípade nejde iba o čítanie, ale aj o pozeranie. Táto kniha je ako galéria, a možno by to bol aj výstižnejší názov ako spomínaný názov atlas.

Čo s knihou, ktorú prečítame za desať minút? Presne toľko trvalo prelúskať zaujímavé pikošky zo sveta zvierat. Nedá sa urobiť nič iné, len si ju dookola prezerať a žasnúť. Priznávam, že pri tom prezeraní úplne strácam odhodlanie byť objektívna a musím napísať, že ide o prekrásne kresby, oslovujúce, čarovné a že vstúpiť do tejto galérie bol skvelý nápad! Odporúčam!


Silvia Kaščáková


Maja Säfströmová

Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách

preklad: Magdaléna Poppelková

Albatros, 2018.

Zobraziť diskusiu (0)

Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách

Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách

Säfströmová Maja

Vedeli ste, že chobotnica má tri srdcia? Alebo že pštrosy nevedia cúvať?

Kúpiť za 8,09 €

Podobný obsah

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Správy

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Ocenění Zlatá stuha, které pořádá česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu), hodnotí knižní tvorbu pro děti a mládež za uplynulý rok. Porotci letos volili z více než 230 přihlášených titulů, které hodnotili z pohledu literárního i výtvarného; svou kategorii má i komiks, jež kombinuje obojí, a vybíraly se i nejlepší překlady.

Štedrá kôpka kníh alebo Knižné sady a boxy ako darček

Recenzie

Štedrá kôpka kníh alebo Knižné sady a boxy ako darček

Mali ste vo svojej izbe poličku verneoviek alebo potteroviek? Ak sa vám páči nápad s knižným boxom alebo sadou kníh, máme pre vás štedrý výber. Pretože v niektorých knihách sa oplatí stratiť na dlhší čas. Dôvodom môže byť napínavé putovanie s hlavným hrdinom. Vtedy je dobré mať poruke všetky diely. Inokedy nás očarí spôsob rozprávania a chceme mať doma všetko, čo obľúbený autor napísal. Pestujme vo svojich najbližších knižné zberateľstvo.

Jak pěstovat plodiny v čase klimatické nestálosti

Jak pěstovat plodiny v čase klimatické nestálosti

Americká bioložka a odbornice na zahradničení Carol Deppe čerpala z vědeckých objevů v mnoha odvětvích a vyvinula obecné principy „nezdolného“ zahradničení. Zahradníci se podle autorčiných podrobných instrukcí naučí pěstovat, získávat, skladovat a používat pět potravin, které jsou z hlediska soběstačnosti zásadní: brambory, kukuřici, fazole, dýně a vejce.