Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Temný Ian hlasuje za Právo na život

Ian Mc Ewan patrí k dlhoročným stáliciam súčasnej svetovej tvorby. Tento britský autor disponuje pomerne širokým žánrovým rozsahom. Na svojom konte má divadelné hry, knihy pre deti, dve poviedkové zbierky a takmer dve desiatky románov, z ktorých niektoré dostali aj filmovú podobu. Neobchádzajú ho ani rôzne významné ocenenia, slávneho Bookera nevynímajúc. Námety jeho diel bývajú častokrát zaťažkané, kontroverzné, pretkané medziľudskými vzťahmi silne prekračujúcimi bežne chápané hranice normality, takže prezývku „Temný Ian“ si vydobyl vcelku právom. Tunajšiemu čitateľstvu sa nedávno pripomenul zatiaľ posledným (novinka už klope na dvere) radovým počinom s nádherným názvom Právo na život.

Ústrednou postavou skôr komornejšie vystavaného rozprávania je Fiona Mayeová. Sudkyňa vyššieho súdu, uznávaná vážená dáma, mimoriadne cenená pre svoje profesijné schopnosti a nadpriemernú inteligenciu. Bezdetná Fiona prakticky celý súkromný život podriadila kariére, čo jej aspoň čiastočne vykompenzovalo obetované a nenaplnené materstvo. Problémy nastanú, keď jej manžel Jack, bezdetnosť znášajúci podstatne horšie, zacíti istú možnosť otcovstva v inom vzťahu. Doposiaľ až prekvapivo bezproblémové manželstvo začne naberať vážne trhliny. Napätie sa vystupňuje, keď Fionu povolajú k neodkladnému súdnemu sporu. Neplnoletý mladík Adam a jeho najbližšia rodina – všetci členovia cirkvi Jehovových svedkov – odmieta krvnú transfúziu, ktorá ho môže zachrániť pred prudko postupujúcou leukémiou. Hra o záchranu cudzieho života i vlastnej rodiny sa môže začať.

McEwan tu s ľahkosťou prelína hneď niekoľko myšlienkových rovín. Pomerne útly a strohý, zato však mimoriadne hutný a obsažný text, organicky spája prvky rodinnej, súdnej i sociálnej drámy. Príbeh zložený z perfektne vybrúsených, skvele čitateľných viet, ponúka viaceré, rozlične interpretovateľné pohľady na spoločnosť, považujúcu sa za slobodnú, demokratickú, vyspelú a sekulárnu. Autor s bravúrou odkrýva odvrátenú stránku úspechu vo svete plnom prakticky nekonečných možností. Jeho častý deštruktívny zásah do súkromia, mnohokrát zanechávajúci nenapraviteľné škody. Všíma si zvláštne paradoxy, voči ktorým rozhodne nie je imúnna ani moderná liberálna spoločnosť. Človek v práve na vlastné slobodné sebaurčenie dokáže z rôznych dôvodov podľahnúť absurdným doktrínam, ktoré ho v konečnom dôsledku nijako neoslobodzujú, ale slobodu v rozmanitých podobách systematicky likvidujú. Kniha citlivo vraví o tom, ako je v čoraz relatívnejšom svete zbavenom zodpovedných morálnych autorít ľahké prepadnúť nehoráznym bludom, následky ktorých sú vždy len katastrofálne.

Ian McEwan píše s istotou ostrieľaného matadora, ktorý už má svoje obľúbené ťahy, ale nepostráda ani dostatok potrebnej invencie. Jeho rukopis zdobí rokmi vypilovaný úsporný minimalizmus, poskytujúci však maximálnu výpovednú hodnotu. Opiera sa o adekvátnu znalosť prostredia, do ktorého umiestnil svojich hrdinov, takže k nejakej lacnej povrchnosti neskĺzne ani na moment. Výsledný tvar je kompaktný a presne vyvážený, pričom ponecháva dostatočne široký priestor čitateľovi na to, aby si v texte našiel „ten svoj“ pohľad.

Právo na život predstavuje skôr pokojnejšiu, takpovediac uhladenejšiu spisovateľovu tvár. McEwan už toľko neprovokuje a nebúri sa voči zavedeným poriadkom. So stíšenými emóciami a s pôsobivou dávkou kultivovaného racionalizmu zobrazuje niektoré z paradoxov modernej liberálnej doby, ktoré dokážu jednotlivca morálne rozložiť a priviesť až k nezvratnej osobnej tragédii. Výborne čitateľná a zároveň trvácna, premýšľavá záležitosť.


Ian McEwan: Právo na život

Vydal: Slovart 2016 (edícia MM)

Preklad: Katarína Jusková

176 strán


ukážku z knihy si môžete prečítaťTU

Zobraziť diskusiu (0)

Právo na život

Právo na život

McEwan Ian

Ian McEwan sa radí medzi najuznávanejších súčasných prozaikov. Vydal štrnásť románov a dve zbierky poviedok. Za svoj román Amsterdam dostal v roku 1998 Bookerovu cenu, podľa niektorých jeho kníh boli nakrútené úspešné filmy. Sudkyňa vyššieho súdu Fiona Mayeová, známa vysokým intelektom, citlivosťou a erudovanosťou, stojí pred vážnym rozhodnutím v naliehavom prípade. Sedemnásťročný mladík z náboženských dôvodov odmieta liečbu, ktorá by mu mohla zachrániť život. Čas beží. Návšteva chlapca v nemocnici v nej prebudí hlboko skryté city a v chlapcovi nečakané emócie. Iba Fiona však môže rozhodnúť, či Adam bude žiť, alebo zomrie, a jej rozsudok bude mať následky pre oboch.

Kúpiť za 11,66 €

Podobný obsah

Ian McEwan: Právo na život

Tip ane ostrihoňovej

Ian McEwan: Právo na život

Sudkyňa vyššieho súdu Fiona Mayeová, známa vysokým intelektom, citlivosťou a erudovanosťou, stojí pred vážnym rozhodnutím v naliehavom prípade. Sedemnásťročný mladík z náboženských dôvodov odmieta liečbu, ktorá by mu mohla zachrániť život. Čas beží. Návšteva chlapca v nemocnici v nej prebudí hlboko skryté city a v chlapcovi nečakané emócie. Iba Fiona však môže rozhodnúť, či Adam bude žiť, alebo zomrie, a jej rozsudok bude mať následky pre oboch. Nový román skvelého Iana McEwana odporúča Aňa Ostrihoňová, vypočujte si ju v zázname z Rádia_FM.

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Ian McEwan: V orechovej škrupinke

Ian McEwan: V orechovej škrupinke

„A tak som tu, dolu hlavou v žene, ruky trpezlivo skrížené, vyčkávam, vyčkávam a uvažujem, v kom to som a čo ma čaká." Áno, aj nenarodené dieťa v maternici má svoj hlas, svoj názor a môže vyrozprávať príbeh svojej matky, jej milenca, jej manžela, jej neusporiadaného života. Ďalší román jedného z najväčších britských románopiscov Iana McEwana sa oplatí prečítať nielen preto, aby sme sa dozvedeli, ako sa dá vyrozprávať príbeh z perspektívy nenarodeného dieťaťa.