Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

To najlepšie z literatúry faktu 2018.

Knihy pre tých čo hľadajú, dúfajú alebo si zúfajú. Čo sa deje so svetom a čo sa deje s nami. Tie najlepšie z tohtoročných nie beletristických kníh.


Spomienka na detské dobrodružstvá

Podivuhodný svět Zdeňka Buriana, Ondřej Müller, Rostislav Walica, Ondřej Neff

Jedinečné ilustrácie Zdeňka Buriana vrátia ako stroj času naspäť do detstva každého, kto pátral po záhade Tajuplného ostrova alebo sa plavil Dvadsať tisíc míľ pod morom.



Dve veľké knihy plné Satinského

Gundžovníky, Július Satinský

Aké to bolo, keď prišli Rusi a ako vyzerala normalizácia v Bratislave pri pohľade z Dunajskej ulice. 87 čísiel časopisu, ktorý Július Satinský písal v rokoch 1967 až 1984 pre rodinu roztrúsenú po svete.



Príbehy z krajiny, ktorú poznáme zo všetkých najmenej

Slon na Zemplíne, Andrej Bán

Vyrazte na cestu po Slovensku spolu s reportérom Andrejom Bánom. Cesta z východu na západ, od Čiernej nad Tisou po Bratislavu, a rovnako aj kľukatá púť v čase, od Jánošíka, cez Tisa, až po ´Ndranghetu a „našich ľudí“.




Stručné dejiny ľahostajnosti od Dubčeka k Ficovi

Medzi Slovákmi, Martin M. Šimečka

Martin M. Šimečka sa dva krát stal nepriateľom štátu. Najskôr za komunizmu, potom za mečiarizmu, a táto skúsenosť mu umožňuje nazerať na Slovensko z unikátnej perspektívy. Je možné milovať krajinu, ktorá vás zavrhne len preto, lebo chcete žiť slobodne?



Spoznajme politika, ktorý sa stal symbolom normalizácie

Gustáv Husák, Michal Macháček

Monografia Gustáv Husák Tvár, ktorá nás - Husákove deti - roky strašila v triedach, sa vracia v rozsiahlej monografii českého historika Michala Macháčka, kde je zachytená ako komplexná osobnosť.





Kniha, ktorá nás učí, ako nestratiť svoju slobodu

Cesta do neslobody, Tim Snyder

Popredný americký historik prichádza s kronikou nástupu autoritárstva od Ruska cez Európu po Ameriku. Po skončení studenej vojny sa zdalo, že víťazstvo liberálnej demokracie je definitívne. Kde sa stala chyba?





Neprehliadnuteľný kňaz Tomáš Halík

To že byl život?, Tomáš Halík

V autobiografickej knihe sledujeme autorovo detstvo, atmosféru rodinného zázemia a jeho štúdiá na pražskej filozofickej fakulte v čase Pražskej jari. Po tejto zdanlivo priaznivej etape prichádza ostrý zlom, keď sa autorove životné osudy spájajú s prostredím "podzemnej cirkvi" a bytových seminárov.



Zábavný sprievodca svetom fyziky

Fyzika všedních věcí, James Kakalios

Základné fyzikálne princípy ovládajú naše životy. Ich praktické využitie je v novej knihe z edície ZIP vydavateľstva Dokořán vysvetlené pomocou predmetov, s ktorými prichádzame denne do styku, ako sú napríklad budík, toaster, GPS alebo mobil.




Starman a jeho ilustrovaný životopis

Bowie, Fran Ruiz

Beletrizovaný životopis s fantasknými ilustráciami a surrealistickými motívmi odráža to, čo Bowie celý život predstavoval - zmes obrovského talentu, výrazného štýlu a krehkej duše. Budete mať pocit, že životný príbeh Davida Bowieho počúvate priamo z jeho úst.




Medzivojnová Bratislava v obrazoch

Frech K., Patrícia Balx

Kniha o maliarovi a grafikovi Karlovi Frechovi (1883-1945) predstavuje jeho zaujímavý životný príbeh. Na jeho dielach môže čitateľ obdivovať neopakovateľnú atmosféru, rozprávkový charakter dnes už neexistujúcich zákutí a uličiek starej Bratislavy – romantického a pokojného mesta medzi dvoma svetovými vojnami.



Pamäti psychiatra

Ako som sa stal sám sebou, Irvin D. Yalom

Príbeh psychiatra, ktorý sa dokázal naplno ponoriť do príbehov svojich pacientov. Čo ho formovalo, čo ho inšpirovalo, plus prípady jeho najznámejších pacientov.





21 tém, nad ktorými by sme mali rozmýšľať

21 Lessons for the 21st Century, Yuval Noah Harari

Najväčším prekvapením po prečítaní tejto knihy možno bude uvedomenie si, ako málo, zahltení neustále víriacou sa penou každodennosti, rozmýšľame o otázkach, ktoré sú z dlhodobého pohľadu najdôležitejšie.Harari sa stal svojho druhu guru, napriek tomu sa mu stále darí byť inšpiráciou na rozmýšľanie a nie iba zdrojom jednoduchých odpovedí na zložité otázky. Najnovšia Harariho kniha je zatiaľ dostupná iba v angličtine.



Vzrušujúca biogarfia

Leonardo da Vinci, Walter Isaacson

Nový životopis plný odhalených tajomstiev. Nemanželské dieťa, ľavák, píšuci zrkadlovo sprava doľava, ťažko udržiavajúci pozornosť, ale pritom s nesmierne zvedavou mysľou, pragmatik s príležitostne kacírskymi názormi, ktorého osobné presvedčenie viedlo k vegetariánstvu, ale nebránilo mu pracovať pre jedného z najbrutálnejších mužov tej doby a zároveň vytvoriť také umelecké skvosty, akými sú Posledná večera a Mona Líza.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Surviving Autocracy

Čo číta člen nadácie Integra Allan Bussard

Surviving Autocracy

Keďže sa Gessen narodila v Sovietskom zväze a dnes žije v Amerike, má jedinečnú pozíciu na zisťovanie pohybu smerom k autokracii alebo diktatúre. Pri identifikovaní týchto tendencií v krajinách ako Maďarsko a Poľsko sa jej najdesivejší pohľad týka Ameriky Donalda Trumpa. Veľmi triezvym spôsobom dokáže identifikovať malé a takmer nepozorované kroky, ktoré umožňujú „trumpizmu“ posunúť Ameriku k autokracii. Príkladom žaby vo varnej kanvici varuje, že cesta k autokracii sa často stáva reálnou skôr, ako si občania uvedomia, čo sa deje. Keďže táto tendencia v krajinách na celom svete rastie, ústup od liberálnej demokracie by mal spôsobiť znepokojenie nás všetkých. Gessenovej kniha je jasným a priamym varovaním od niekoho, kto tieto trendy pozoruje už roky.

Omlouvám se za svou nepřítomnost. Dopisy z Ruzyně 1981-1982

Čo číta kníhkupec Jaro Stančík

Omlouvám se za svou nepřítomnost. Dopisy z Ruzyně 1981-1982

Jiřina Šiklová posielala listy z väzenia z Ruzyně svojim deťom a rodine v rokoch 1981 až 1982. Je v nich skĺbená hlboká láska matky a žiaľ z násilného odlúčenia. Listy sú často kontemplatívne, lebo vo väzení je čas jedinou výplatou. Jiřina milovala život, a preto ho vedela žiť „naplno“ aj v komunistickom väzení, kde sa iní trápili. Ako sociologička sa v novej životnej role mohla obuť do topánok väznených a opísať svet z opačnej strany múra.

Punkové podnikáni

Čo číta vydavateľ Albert Marenčin

Punkové podnikáni

Keďže práca vydavateľa vypĺňa takmer všetok môj voľný aj pracovný čas, občas sa začítam do kníh o podnikaní a snažím sa pochopiť, čo robím zle. Táto kniha ma trochu upokojila. Pochopil som, že aj keď žijem a pracujem chaoticky, bez plánu a „proti všetkým pravidlám“, nemusí to byť ani v biznise katastrofa. Dokonca ma tá kniha inšpirovala natoľko, že už nejaký čas pozorujem, kto všetko v mojom okolí je PUNK.