Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Toľko života

Toľko života v sebe ľudstvo objavilo po skončení Veľkej vojny! Temné hrôzy prvej svetovej pomaly nadobro odznievajú. Svet je mladý, usporiadaný podľa nových pravidiel. Nastáva krátke obdobie prudkého rozmachu sprevádzané všeobecným spoločenským uvoľnením. Sloboda a nové nádeje dostávajú zelenú presne do toho momentu, od ktorého je jasné, že sa celá vojnová kataklizma v podstatne desivejšej miere znovu zopakuje.

Zhruba toto obdobie mapuje novinka s názvom Toľko života od výborného britského autora Louisa de Bernièra rozvíjajúca ďalšie osudy hrdinov jeho predošlého, taktiež vynikajúceho, románu Prach, čo padá zo snov. V MMku na vavrínoch rozhodne nespia, takže nová vec je promptne vonku. Navyše v klasicky skvelom preklade Otta Havrilu.

Začíname viac-menej presne tam, kde predchodca skončil. Nosná dejová línia znovu zachytáva v prvom rade životné peripetie rodín McCoshovcov a Pittovcov, ktorých cesty aj po vojne naberajú zaujímavé smery. Rosie s Danielom a malou dcérkou (dočasne) cestujú na Cejlón v ústrety novým výzvam s nádejou na pokojnejší rodinný život, ktorý by mal raz a navždy zažehnať démonov minulosti. Zvyšné tri Rosiine sestry sa v domovskom Anglicku taktiež púšťajú do vlastných, občas až neuveriteľne bizarných, zápasov o vlastnú budúcnosť.

Medzi hlavných protagonistov sú opäť vkusne vtlačené mnohé ďalšie veľmi živé postavy a postavičky z najrôznejších spoločenských vrstiev, ktoré do príbehu prehovárajú svojím neprehliadnuteľným dielom. Bernières tak s typickou ľahkosťou znovu sprostredkováva pestrofarebný dobový záznam o stave medzivojnovej spoločnosti. S chuťou dáva priestor mnohým rozprávačským hlasom vytvárajúc sýty sociálny obraz, kde je veľa miesta pre všetko od životného naplnenia po úplnú dezilúziu a hlboké tragédie.

Bernières svojho čitateľa v ničom nepodceňuje. Hrá s ním vyrovnanú partiu ponúkajúc mu naozaj širokú paletu pocitov od jemnohumorných cez vážne až k tým najboľavejším. Text je na dôvažok predchnutý nádhernou nostalgickou atmosférou, ktorá trefne vystihuje miznúcu slávu veľkolepého britského impéria. S pribúdajúcimi stranami však ovzdušie hustne. Prichádzajú obavy a nepokoj z neistej budúcnosti, pretože na európskom nebi sa zase sťahujú temné mračná zvestujúce ďalšiu totálnu apokalypsu.

Práca s náladami je naozaj majstrovská. Bernières poteší, uchlácholí, rozhodí nervy otrasnými naturalistickými scénami či presvedčivo (a nelacno) dojíma až k slzám. Zároveň v texte šikovne odkáže na viaceré predchádzajúce práce, čím si naozaj sympaticky uctí znalcov svojej tvorby. Toľko života je ďalší výnimočný román.

Funguje to ako výpravné predstavenie vierohodne približujúce jednu nadmieru zaťažkávajúcu éru ľudského veku. Super, u mňa znovu dobre.

Louis de Bernières: Toľko života

Vydal: Slovart 2019 (edícia MM)

Preklad: Otto Havrila

288 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Toľko života

Toľko života

Louis de Berniéres

Najnovšia kniha Louisa de Berniéra je voľným pokračovaním románu Prach, čo padá zo snov, o osudoch detí spriatelených rodín McCoshovcov a Pittovcov z anglického vidieka. Začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia Daniel odíde s Rosie a ich malou dcérkou na Cejlón, kde chcú začať nový život a zabudnúť na traumy vojny. No ani tu v pozemskom raji uprostred čajových plantáží sa nedokážu zbaviť pút, ktoré ich spájajú s domovom, a rozdielnych predstáv o plnohodnotnom živote.

Kúpiť za 14,95 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.