Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Trvalá prítomnosť Napoleona v európskych dejinách

Príbeh Napoleona, jeho vzostupu a pádu nie je len príbehom ambicióznosti, vytrvalosti a posadnutosti mocou. Pôsobenie Napoleona Bonaparteho dokážeme prostredníctvom geopolitických dosahov vnímať aj s odstupom storočí, čo v životopise významného vojenského vodcu predkladá Paul Johnson.

V predchádzajúcich rokoch mali priaznivci histórie možnosť zoznámiť sa s osudmi viacerých géniov, politikov či vedcov v sérii životopisov britského historika a novinára Paula Johnsona. Napr. Aristoteles, Ježiš, Churchill, Darwin, Mozart, Stalin, Eisenhower. Vo viacerých knihách predkladá Johnson tézu o vplyve mimoriadnych ľudí na dejiny a rovnako je tomu aj v knihe Napoleon. Je paradoxné, že hoci sa preslávil pomerne hrubými knihami, je veľmi zručný aj na menšom priestore a nič to neuberá na príťažlivosti jeho textov.


Obľúbenosť Johnsonových kníh spočíva vo viacerých presahoch, kombinácii historickej literatúry s popisom viacerých ťažko overiteľných legiend, pikantných historiek alebo rozšírených mýtov. Vždy je to ale v kontexte príbehu. Trochu tým, samozrejme, nadbieha čitateľom, ukazuje však, že aj známe osobnosti mali slabé stránky. Nie je tomu inak ani v životopise Napoleona. Vplyv Napoleona Bonaparteho na 20. storočie Johnson zdôraznil aj v predchádzajúcej knihe Stalin (Barrister & Principal 2014). Pripomína, že diktátori často čítali Napoleonov životopis, bol pre nich akýmsi vzorom hodným nasledovania.


V siedmich kapitolách sa postupne zoznamujeme s kariérou, vzostupom a pádom vplyvného vodcu. Už v úvode Paul Johnson vyzdvihuje Napoleonov osud ako príklad popretia predstavy o štruktúrnych okolnostiach podmieňujúcich smerovanie dejín. Hlavnou Johnsonovou tézou je predstava o Napoleonovi ako „oportunistovi“, ktorý využil Francúzsku revolúciu, „aby se vyšvihl na vrchol moci“:


„Jen málokterý jedinec dokázal ovlivnit dějiny zásadněji než Napoleon Bonaparte. Tento muž představuje nejskvělejší možné vyvrácení názorů deterministů, kteří mají za to, že události jsou řízeny silami, třídami, ekonomikou a zeměpisem spíše než mocnou vůli lidských bytostí.“


Napoleon bol predovšetkým vojakom a jeho pôsobenie rozpútalo mimoriadne ničivé vojny. Zároveň to bolo jeho novátorstvo v oblasti organizácie armády umožňujúce vojny vyhrávať. Dobyvačnosť a obrovské škody, ktoré vojny zanechávali, prinútili Napoleonových odporcov spolupracovať, vytvárať rôzne koalície a Johnsonov prínos spočíva aj v popísaní rôznorodých skupín snažiacich sa o zvrhnutie francúzskeho vládcu európskeho kontinentu. Johnsonov verdikt je jednoznačný: Napoleonovo pôsobenie spôsobilo pokles významu Francúzska v geopolitike a donútilo ostatné mocnosti vytvoriť určité poistky proti plánom neprimerane násilne rozpínavých krajín.


Životopis Napoleona bude fascinovať asi všetky nasledujúce generácie. Spôsob, ako dokáže jeden človek uchopiť ponúkajúce sa príležitosti a stať sa jednou z najvplyvnejších osôb svojej doby bez toho, aby musel patriť k niektorej dominantnej ideológii, neprestane priťahovať ani po stáročiach od jeho konečnej porážky. V istom zmysle bol obeťou vlastnej vôle: tá ho nútila opätovne sa uchádzať o moc, aj po porážkach a smerovaní ku dnu. Možno práve táto nikdy nekončiaca posadnutosť vlastnou osobou robí z Napoleona takú obľúbenú postavu u diktátorov našich čias.



Paul Johnson: Napoleon
Barrister & Principal 2015
Preklad: Tomáš Suchomel
200 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Napoleon

Napoleon

Paul Johnson

Jen málokterý jednotlivec dokázal ovlivnit dějiny zásadněji než Napoleon Bonaparte. I když byl u moci jen po desetiletí a půl, jeho vliv nepřestal být patrný dodnes a mnoho lidí stále obdivuje jeho nezdolnou vůli. Jednou z hlavních tezí Johnsonovy knihy je, že Bonaparte nebyl ideolog, nýbrž oportunista, kterému se podařilo využít dějinné náhody Francouzské revoluce k tomu, aby se vyšvihl na vrchol moci. Poté rozpoutal v Evropě nejničivější války, jaké starý světadíl do té doby zažil. Vůbec poprvé hrály v obrovském růstu armád podstatnou roli masové odvody a v bitvách se střetávaly celé národy. Zrodil ze nový koncept totální války a vyrostly instituce jako tajná policie, rozsáhlá profesionální špionáž, vládní propagandistická mašinérie nebo předstírání údajně demokratických postupů, voleb a plebiscitů. Johnson čtenáře poutavým způsobem seznamuje i s mnoha fakty Napoleonova soukromého života, ať už jde o jeho rodinu, dvě manželky, milenky či vyhnanství a smrt na Svaté Heleně.

Kúpiť za 10,17 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.