Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Úprimnú sústrasť

Málokto sa prihlási do zamestnania v pohrebnom ústave dobrovoľne. Výnimkou nie je ani Guillaume Bailly, pracovník francúzskeho pohrebného ústavu. Aj on sa dostal k takejto práci náhodou. V knihe Upřímnou soustrast prináša vlastné pohľady na morbídnu prácu a zoznamuje nás tak s mŕtvymi, ako aj s pozostalými. Tí sa často postarajú o veľmi korenisté a bizarné odchody na druhý svet.

Čo predchádza smrti

Kancelária v pohrebnom ústave nie je obľúbeným miestom, pretože 99 % zákazníkov sem vstupuje s negatívnymi emóciami po strate blízkeho. Autor knihy približuje náplň svojej práce. Úlohou pohrebného ústavu nie je len prijímanie, čistenie, balzamovanie a pochovávanie ľudí čo najdôstojnejším spôsobom. Výjazdy podnikajú aj na miesta rôznych nehôd a sú jedni z prvých, ktorí sa s mŕtvolou stretnú v nepredvídateľnom stave. Samovraždy, autonehody, zabudnutí príbuzní, podozrivo tichí susedia, vraždy. Nikdy nevedia, čo ich okrem polície a už nepotrebných zdravotníkov čaká za zatvorenými dverami. Práca vyžaduje odhodlanie, ale aj zdravú dávku nadhľadu a zmyslu pre humor. Veď sú to len mŕtvi. Veď je to len práca.

Osudom bezbranných tiel je oddať sa profesionalite príslušného pohrebného ústavu. Diskrétny odstup od minulosti nevládnych zákazníkov sa väčšinou eliminuje pri pohrebných obradoch. Príbuzní sú dokonalou štúdiou charakterov a vytvárajú o mŕtvom človeku pomerne presný obraz. Niektorí sa chladne vrhnú na dedičstvo a nevedia sa dočkať konca pietnych ceremónií, iní by obetovali všetko na svete pre kultivovanejší pohreb, ale nemajú potrebné prostriedky. Vtedy nastupuje súcit, aký drieme pod formálnym povrchom ľudí v servisných službách posledného odpočinku.

Práve situačná úprimnosť vie pohnúť s náladami tak ostrieľaných ľudí, akými sú pracovníci v pohrebnom ústave najautentickejšie.

Nadprirodzené javy

bude čitateľ hľadať márne. Guillaume Bailly je realista a považuje smrť za absolútne prirodzenú, žiadne priehľadné a fosforeskujúce projekcie v plachtách, tancujúce kostričky alebo hluční duchovia. Pohrebný ústav robí všetko pre blaho a pokoj nebohého. Pri bizarnosti všetkých zmienených obradov by sa nadpozemská prítomnosť mohla reklamovať a postaviť pred súd.

Zaujímavým prvkom knihy je dramaturgia textu. Príbehy so sebou vnútorne nesúvisia, nemajú identickú atmosféru, ba naopak, často si protirečia. Gradácia čierneho humoru v krátkom texte je vzápätí konfrontovaná s dojímavým a dobre podaným príbehom s úvodom, jadrom aj pointovaným záverom. „Oddychové”, informatívne vsuvky dotvárajú komplexnejšiu perspektívu nie príliš atraktívnej práce. Aj tá sa dá odvádzať s gentlemanskou gráciou a úprimnou odovzdanosťou. Stačí si utriediť termíny a zoznámiť sa s pôvodom mnohých remesiel od balzamovača až po nosiča alebo vedúceho obradov. Originalita, kreativita a schopnosť improvizácie vedia mnohé situácie zachrániť. „Funebrák” musí vedieť promptne reagovať na chaotické podnety pozostalých, svojské posledné vôle a nájsť profesionálny poriadok v emocionálnom chaose. Nemôže pritom narušiť komorný proces smútočných obradov.

Guillaume Bailly neprináša prvotriednu beletriu, ale pravdivú, dokumentárnu výpoveď morbídneho remesla. Je zarážajúce, koľko o nás dokáže povedať smrť.

Preklad: Markéta Stammová

Zobraziť diskusiu (0)

Upřímnou soustrast

Upřímnou soustrast

Guillaume Bailly

Upřímné soustrasti – nejlepší perličky ze smutečních obřadů je soubor krátkých vyprávění zaměstnance pohřebního ústavu ve Francii. Jeho historky jsou založené na skutečných událostech v jeho každodenní praxi, ať už při organizování, či vykonávání smutečních obřadů.

Kúpiť za 16,40 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.