Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Usáma

Náhodná prítomnosť na viacerých miestach, kde sa len prednedávnom udiali teroristické útoky pôsobí traumaticky a zanechá to hlboké stopy. Izraelský spisovateľ Lavie Tidhar sa v podobnej situácii viackrát ocitol a, ako sám povedal, nemohol o tom nepísať. Román Usáma sa zaoberá témou medzinárodného terorizmu z osobitne poňatej perspektívy, hľadaný zločinec je tu totiž vymyslenou postavou z brakovej literatúry.

Výrazná oranžová obálka knihy Usáma upúta hneď na prvý pohľad a siahnutie po nej sa čitateľovi vráti v podobe napínavého pátrania a sugestívnej literárnej hry. Čitatelia mali možnosť zoznámiť sa s Lavie Tidharom prostredníctvom románu Muž leží a sní (Argo 2016) a obidve diela dokazujú, aký rafinovaný spisovateľ Tidhar je. Oceňuje ho aj kritika, napríklad neustále sa pripomína jeho víťazstvo prestížnej ceny World Fantasy Award for Best Novel za rok 2012 za Usámu, pričom jeho konkurentom nebol nikto menší než Stephen King s 11.22.63 a George R. R. Martin s Tancom s drakmi.


Čo poznáme z nášho sveta ako príbeh meniaci vnímanie terorizmu na každodennú potenciálnu hrozbu, môže byť za istých okolností fikcia v inom svete. Hlavná postava Usámu je súkromný detektív Joe poverený vypátraním spisovateľa píšuceho brakovú literatúru, dobrodružné romány v sérii s názvom Usáma mstitel. Identitu autora nepozná ani vydavateľ, ale v momente, keď Joea prepadnú neznámi hrdlorezi je jasné, že jeho pátranie natrafilo na veľmi znepokojujúce skutočnosti. Opisy udalostí v brakových knihách sú tiež akési zvláštne: takmer dokumentárnym spôsobom zachytávajú teroristické aktivity akoby pochádzali z nášho sveta a čitateľ už vie, že sa ocitol v alternatívnej histórii. Naša realita je pritom pre detektíva iba fikciou, ale hranice sa postupne stierajú, pátranie v metropolách Európy sa dramatizuje a neistota naberá na váhe.


Zhodne s dielom Muž leží a sní, aj Usáma patrí do žánru alternatívnej histórie. Vo svete, ktorý nepoznal teroristické útoky sa podobné činy nejavia ani možné a honba za zločincami je skôr výnosným literárnym biznisom než vojenským problémom. Lavie Tidhar navyše obľubuje detektívky noir a priaznivci tohto žánru nájdu viacero povinných situácií, ktoré s ním súvisia: záhadnú krásnu ženu využívajúcu služby súkromného detektíva, prepadnutie bandou zlovestných mužov s vyhrážaním, pochybné existencie na okraji spoločnosti a pochmúrne prostredie veľkomesta.


Kombinácia detektívky, prvkov sci-fi, témy utečencov a globálneho terorizmu robí z knihy naozaj napínavé čítanie, nie však šokujúce. Usáma je originálnou reflexiou života v spoločnostiach ohrozených ťažko postihnuteľným nepriateľom a Tidhar ponecháva čitateľom dostatočný priestor na vlastné úvahy aj interpretovanie konca. Príležitostne hrozí riziko, že sa čitateľ v deji stratí, postavy sa nečakane objavujú a znovu miznú, ale tento stav len umocňuje celkovú paranoju stále viac ovládajúcu hlavnú postavu. Na všetko nenájdeme odpoveď, preto dej ocenia skôr tí, ktorí obľubujú otvorené konce a majú radi literatúru vo forme hry s nie úplne jasnými pravidlami.



Lavie Tidhar: Usáma
Preklad: Johana Poncarová
Argo 2017
336 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Usáma

Usáma

Lavie Tidhar

Vo svete, kde žiadny globálny terorizmus neexistuje, si neznáma kráska najme súkromného detektíva Joea, aby jej našiel istého muža - tajomného autora brakových románov s hlavným hrdinom menom Usáma bin Ládin. Tak začína Joeova cesta okolo sveta, a ako sa okolo neho uťahuje slučka nebezpečenstva a tajomstva, začína Joe sám pochybovať o tom, čo je fikcia a čo realita. Odkiaľ sa berú utečenci, na ktorých naráža v temných kútoch nebezpečného sveta? Akú pravdu sa dozvie na kopci nad Kábulom? Lavie Tidhar v Usámovi brilantne skúma podvedomie sveta po 11. septembri a s bravúrou sebe vlastnou v ňom mieša prvky románu noir, literatúry faktu, alternatívnej histórie i thrilleru. Výsledkom je znepokojujúci, ale napriek tomu neodolateľný portrét našej doby.

Kúpiť za 14,67 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.