Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Uspávanka

Čítanie Uspávanky možno prirovnať k emocionálnej smršti. Už od prvej strany sa ocitneme v lavíne tak silných dojmov, že nie je úplne jasné, do akého rizika sa dostaneme pri pokračovaní čítania. Leïla Slimani napísala román o patologických rodinných javoch našich čias. V silnej psychologickej dráme nás zavedie do temnoty ukrytej v ľuďoch neraz obývajúcich ten istý priestor ako my.

Na Uspávanke na prvý pohľad zaujme, na akom malom priestore dokázala jej autorka vykresliť javy, na ktoré neraz nestačia dlhé štúdie. Tam, kde zlyhávajú odborné výrazy a kvantifikovateľné ukazovatele stačia v próze jednoduché gestá, nevraživé pohľady, pocity hanby a intuitívne zrozumiteľná reč tela. V roku 2016 Leïla Slimani získala za Uspávanku Goncourtovu cenu, v tom čase už bola kniha francúzskej verejnosti pomerne známa, pretože dosahovala značnú predajnosť. Príbeh z časti vychádza z autorkiných spomienok z detstva a z časti zo skutočných udalostí z New Yorku z roku 2012.


Dej knihy pokrýva obdobie, počas ktorého sa manželský pár Paul a Myriam s dvomi malými deťmi rozhodnú najať pestúnku, pretože Myriam sa rozhodla vrátiť do zamestnania a Paul je tým svojím naplno vyťažený. Konkurz vyhrá Louise a postupne sa stane prirodzenou súčasťou rodiny, deti ju zbožňujú a kariérne orientovaným rodičom daný stav vyhovuje. Vzťah pestúnky, rodičov a detí prerastie do vzájomnej závislosti a nepostrádateľnosti a vzhľadom na to, že od začiatku vieme, ako skončí, môžeme sa naplno sústrediť na hľadanie motívov všetkých postáv.


Okrem psychických ponorov sú v románe v plnej nahote odkryté závažné problémy súčasného postavenia rodiny: výchova detí prenesená na tretieho človeka, konzum a spotreba (vyhadzovanie potravín, neustále kupovanie nového oblečenia), spoločenské nerovnosti medzi strednou a vyššou vrstvou na jednej strane a chudobou pestúnok na strane druhej. Až nepríjemne pôsobia pasáže, v ktorých sa Myriam snaží zakryť bohatstvo a Louise sa oproti tomu vyhraňuje prinášaním vyhodených odpadkov naspäť do bytu.


Uspávanka kladie znepokojujúce otázky zamerané na zmysel rodiny, rodičovstva a manželstva, pokrytectva ľudí predpokladajúcich, že si môžu všetko zaplatiť; ich blahosklonnosť a povznesenosť nad problémy chudobných ľudí. Leïla Slimani napísali mimoriadne silný román, sondu do myslenia tých, ktorí sa v súčasnej spoločnosti stratili a nevedia usporiadať chaos svojich životov. Ukážku z tejto vynikajúcej knihy si môžu čitatelia prečítať na medziknihami.



Leïla Slimani: Uspávanka
Preklad: Aňa Ostrihoňová
Inaque 2017 edícia Pandora
160 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Uspávanka

Uspávanka

Leïla Slimani

Román ocenený prestížnou Goucourtovou cenou prináša príbeh jednej rodiny, do sveta ktorej vstúpila slúžka Louise. Prostredníctvom priliehavého opisu mladého manželstva a fascinujúcej a záhadnej postavy pestúnky sa nám odhaľuje dnešná doba so svojimi predstavami o láske a výchove, nerovnocenných vzťahoch a peniazoch, spoločenských a kultúrnych predsudkoch.

Kúpiť za 11,69 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.