Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

V čase nepredvídateľnej budúcnosti poďme na Cestu časom

Zložité. Zamotané. Turbulentné. To sú asi niektoré zo slov, ktoré nám napadnú, keď sa niekto spýta, aké dni teraz žijeme. Cítia to tak dospelí a určite aj deti, už pol roka vytrhnuté z bezpečia rutiny prebiehajúceho školského roka. Veľkým aj malým odporúčam hľadať útočisko pod perinou ‒ s dobrou knihou. To je miesto, kde sa vie zastaviť čas ‒ alebo ešte lepšie, kde sa dá tým časom cestovať hore-dolu.

Veľký celoilustrovaný sprievodca dejinami od počiatkov civilizácií až do 21. storočia od Petra Goesa je ako magnet. Začnete si ho listovať a hneď vás pritiahnu detailné ilustrácie, výjavy z celého sveta na spoločných dvojstránkach.

Všetko do seba zapadá ako skladačka. Známe fakty aj neznáme zaujímavosti, ktoré objavíte až keď pozorne ‒ kúsok po kúsku ‒ pohľadom preštudujete stranu. Neušiel mi nejaký detail? Nakreslený? Neprehliadla som jeden z krátkych textíkov, ktoré obrázky dopĺňajú?

Peter Goes z nás ‒ čitateľov rôzneho veku ‒ spravil detektívov, objaviteľov súvislostí a zákonitostí dejín. Ak by boli všetky učebnice dejepisu atraktívne a pútavé tak ako Cesta časom belgického autora, bola by Katedra histórie na Univerzite Komenského asi najvyhľadávanejším odborom.

Ak chcete podsunúť svojmu školákovi 10+ nejakú inšpiráciu, toto je ona. A najmä ‒ dejiny už boli, nezmení ich najnovšia tlačová konferencia. A v tom je akýsi pokoj.

Tak poďme cestovať ‒ prstom po mape dejín. To je zábava do každej situácie aj počasia. Veď ako písal Ján Blažovský vo svojej recenzii pre Medzi knihami: „Prebudiť nadšenie pre históriu u detí môže byť naozaj nákazlivé a dokáže vydržať roky. A niektorí dospelí si za istých okolností na toto zanietenie spomenú, obzvlášť ak sa im dostane do rúk taká znamenitá kniha, ako je Cesta časom.“

Zobraziť diskusiu (0)

Cesta časom

Cesta časom

Goes Peter

Vydajte sa s nami na cestu časom, ktorá nás prevedie dejinami sveta od veľkého tresku až po súčasnosť. Spoločne sa pozrieme na zuby prehistorickým dinosaurom, na život a vynálezy obyvateľov starovekých miest, zažijeme kruté grécko-perzské vojny, spoznáme jedinečné stavby Egypťanov, budeme sa plaviť na lodiach s Vikingami a tancovať s deťmi kvetov. Spoznáme civilizácie Sumerov, Rimanov, Aztékov aj moderné národy, ktoré menili obraz nášho sveta a zažili svoje vrcholy i pády. Vytvorili úžasné kultúry, vzácne umelecké diela, vystavali jedinečné stavby, ale zakúsili aj vojny, mocenské boje či hladomory. Putovanie nás privedie až k búrlivému 20. storočiu ‒ a smeruje k nejasnej budúcnosti.

Kúpiť za 7,43 €

Podobný obsah

Jefferson

Jefferson

Jean-Claude Mourlevat

Ježko Jefferson sa jedného krásneho rána rozhodne zájsť do mesta dať si upraviť frizúru, pričom netuší, že sa tým spustí lavína nečakane dramatických udalostí… Čitateľov od 10 rokov čaká napínavý príbeh s krimi zápletkou plný láskavého humoru a radosti zo života. Táto brilantne napísaná detektívna komédia plná svižných dialógov a živo vykreslených postáv získala už po prvom vydaní trinásť literárnych cien. Jean Claude Mourlevat získal v roku 2021 za svoje súhrnné dielo prestížnu Cenu Astrid Lindgrenovej, ekvivalent Nobelovej ceny pre detskú literatúru.

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Správy

Knihy pre ukrajinské deti a ich cesta na Slovensko

Ako prejaviť solidaritu a prijatie tým, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou? Túto otázku si položili mnohí z nás vrátane ľudí z kníhkupectva Artforum. Keďže knihy sú nám najbližšie, prvou myšlienkou bolo ponúknuť Ukrajincom a Ukrajinkám kúsok domova v podobe príbehu – knihy v rodnom či dobre známom jazyku.

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Správy

Vianočné lahôdky ‒ pre vaše deti a mládež

Doprajte si k Vianociam naozajstný pokoj. Vybavte darčeky pre svoje deti ‒ náročnú mládež aj najmenších čitateľov ‒ čím skôr! S naším výberom vianočných lahôdok sa ľahko zorientujete v širokej ponuke. Výber sme zostavili úprimne, bez algoritmov. Jednoducho podľa nášho aj vášho dobrého vkusu a hlavne tak, aby nové generácie čitateľov čítali dobré knihy.