Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vedia, čo robíš

Viac ako kedykoľvek predtým naberajú na váhe otázky, čo sa deje s našimi osobnými údajmi získanými zo sociálnych médií, ako a kde sa ukladajú, akými nástrojmi sa analyzujú a ako sa následne využívajú výsledky týchto analýz. V beletrii podobné témy ešte nie sú štandardné a preto je potrebné oceniť novátorský prístup rakúskeho spisovateľa Marca Elsberga v románe Zero, v ktorom ukazuje aké ďalekosiahle následky má hromadenie dát na bežné životy. O fikciu ide pritom len čiastočne.

Marc Elsberg je pseudonym rakúskeho spisovateľa Marcusa Rafelsbergera, ktorý pod svojím pôvodným menom napísal tri romány. Ako Marc Elsberg publikoval v slovenskom preklade knihu Blackout s podtitulom Zajtra už bude neskoro (Zelený kocúr 2016). V tomto titule sa do neuveriteľných detailov venoval situácii, kedy dlhodobo vypadne elektrina v celej Európe, pričom následkom je prakticky úplné zrútenie existujúcej spoločenskej štruktúry so všetkými mysliteľnými, aj mimoriadne tragickými, dôsledkami. Nejde pritom o žáner antiutópie, pretože krátkodobé blackouty sú známe z celého sveta a predstavujú stále reálne riziko.


Spisovateľská zručnosť Marca Elsberga spočíva v originálnej kombinácii beletrie s takmer až vedeckým opisom rôznych javov súčasného technického vývoja. Jeho prístup najviac ocenia zvedaví čitatelia s tendenciou pátrať po vysvetleniach spomínaných javov. Romány sú podložené značnou prípravou a vidieť to nielen v technických detailoch, ale aj v celospoločenských súvislostiach, aké autor objavuje. Dej pritom udržiava pomerne akčný a vidieť to práve v románe Zero. Pod týmto názvom sa skrýva skupina ľudí pripomínajúca hnutie Anonymous. Prejav skupiny Zero sa dá nazvať slovom hacktivismus: prostredníctvom ovládnutia technológií dronov napr. upozornia na začiatku románu na slabiny v ochrane prezidenta USA a neskôr predvedú ďalšie pozoruhodné kúsky.


Hlavná dejová línia sleduje prácu novinárky Cynthie Bonsantovej, ktorá dostane v redakcii ako pomôcku dátové okuliare, požičia ich svojej dcére a tá sa počas prechádzky mestom s kamarátmi stane svedkom tragédie. Cynthia neskôr prostredníctvom využívania vyspelých smart technológií pri investigatívnej reportáži odhalí pôsobenie spoločnosti Freemee. Tá okrem prevádzkovania sociálneho média zameraného na interakciu medzi ľuďmi vyvíja aplikácie pomáhajúce užívateľom meniť celý životný štýl: od oblečenia, športových výkonov až po zmenu postojov. Prostredníctvom mobilných technológií o užívateľoch zbiera osobné údaje, spracuje ich a následne využíva s cieľom dosahovať svoje predstavy.


Hlavnou témou knihy je sociálne inžinierstvo, dokonca aj kriminálna až špionážna zápletka slúži ako výstraha pred využívaním dát na usmerňovanie správania druhých ľudí. Nechceme prezrádzať viac z deja, spomeňme preto len pár technologických javov, ktoré autor spomína a sú zároveň vo svete využívané, hoci sa vedú diskusie o ich rizikách: rozpoznávanie tvárí, dátové okuliare, stratifikačné softvéry (zaraďujú ľudí do určitých spoločenských skupín), big data alebo umelá inteligencia. Do hry sú zapletené aj médiá a tajné služby, každý so snahou odhaliť identitu Zero. Vzhľadom na to, že sa v texte často vyskytujú termíny z oblasti počítačových sietí, internetovej prevádzky, informačnej bezpečnosti a ďalších odborných oblastí, je na konci knihy vhodne umiestnený slovník pojmov.


Román Zero je určený predovšetkým čitateľom so záujmom o nové trendy v technológiách a ich dopadoch na bežný život, ale aj politiku. Prudká dynamika deja zláka asi aj čitateľov obľubujúcich akciu. Marc Elsberg nám opäť ukazuje, v akom zložitom a komplexnom svete žijeme a ako málo v skutočnosti vieme o všadeprítomnej technike.


Marc Elsberg: Zero. Vedia, čo robíš

Preklad: Ľubica Henssen

Zelený kocúr 2019

308 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Zero. Vedia, čo robíš

Zero. Vedia, čo robíš

Marc Elsberg

Príbeh sa odohráva vo svete, ktorý ovládajú moderné technológie, sociálne siete a všemožné zábavné aplikácie. Nezdá sa Vám to povedomé? Londýn. Pri naháňačke je zastrelený mladý chlapec. Novinárka Cynthia Bonsant pátra po príčine jeho smrti a dostáva sa na stopu internetová platformy Freemee. Tato sieť zhromažďuje a analyzuje dáta a miliónom užívateľov sľubuje lepší život a úspech. Len jeden človek pred Freemee varuje: ZERO – najhľadanejší internetový aktivista na svete.

Kúpiť za 13,78 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.