Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Věk supernovy

Predstava sveta bez dospelých sa zdá zvláštna a ťažko prijateľná. Prostredníctvom románu Věk supernovy nielenže uvidíme, ako by takáto verzia Zeme mohla fungovať, no je to predovšetkým zrkadlo komplexnosti a krehkosti nášho postavenia v sieti spoločenských vzťahov.

Významný čínsky spisovateľ vedeckej fantastiky Liou Cch’-sin sa celosvetovo preslávil trilógiou vydanou v českom preklade vo vydavateľstve Host pod názvom Vzpomínka na Zemi. Monumentálny epos o kontakte ľudstva s mimozemskou civilizáciou sa rozpína v čase a priestore, a hoci má celá trilógia takmer 1 800 strán, jej sofistikovanosť, strhujúci dej a nápaditosť sú také pôsobivé, že väčšina čitateľov aj kritikov má sklon vyjadrovať sa o nej len v superlatívoch. Tvoria ju knihy Problém tří těles, Temný les a Vzpomínka na Zemi. Komplexnosť tohto literárneho sveta doplní tento rok nadväzujúci román od ďalšieho čínskeho spisovateľa Pao-Šu s názvom Nesmrtelnost (očakávaný dátum vydania je 15. 3. 2021). V preklade vyšlo ešte sci-fi Kulový blesk (Host, 2019) a naposledy pôsobivý román Věk supernovy.

Po výbuchu supernovy vzdialenej osem svetelných rokov dopadlo na Zem vysokoenergetické žiarenie, ktoré zničilo chromozómy v bunkách ľudských tiel. Schopnosť regenerácie majú len deti mladšie ako 13 rokov, ostatní do roka zomrú. Nastáva „vek supernovy“, končí sa „vek bežného letopočtu“. V najväčšej kríze ľudstva v dejinách bola formou hernej simulácie vybraná skupina detí s úlohou riadiť štát. Vo svete dospelých zatiaľ došlo k zrúteniu spoločenských noriem, zavládol chaos. A úplným kolapsom sa začína aj nová etapa dejín ľudstva po vymretí dospelej populácie. Práve tieto pasáže sú napísané skutočne sugestívne a nenechajú nás na pochybách, že žijeme v krehkom, navzájom veľmi závislom svete. V každej nasledujúcej kapitole sme svedkami nových a nových nápadov, rébusov, komplexnosti sociálnych javov a originálnych riešení, s akými autor prichádza.

Autora zaujímajú predovšetkým makrosociálne útvary a dynamika ich vývoja. Vidíme to už na začiatku románu, keď čínska vláda privedie tisíc detí do špeciálne zriadenej oblasti, rozdelí ich a každá skupina má zriadiť vlastný štát. Dynamiku vzťahu medzi štátmi má určovať obchod a výroba, no v neposlednom rade presadzovanie moci. Deti sú spočiatku nadšené, ale už po pár dňoch prichádzajú problémy a dlho na seba nenechajú čakať ani prvé výstrely. Po plnom prevzatí sveta na deti čaká ohromná zložitosť, s akou nikdy predtým neprichádzali do kontaktu. Energetika, zdravotníctvo, armáda, zvláštna demografia (bez rodín), základná infraštruktúra (opravovanie všetkého možného), vzdelávanie, poľnohospodárstvo atď. Nekladú sa na deti príliš racionálne očakávania? Kladú, žalostne im chýbajú nielen dospelí, ale aj hranie. Dôsledkom bude veľký sociálny konflikt, do ktorého sa zapojí aj umelá inteligencia. Spôsob spracovania tejto témy je v románe mimoriadne pôsobivý.

Aká je úloha jednotlivca, keď sa prvom rade sleduje funkčnosť alebo dysfunkčnosť veľkých sociálnych útvarov? Pre charakteristiku postáv v románoch Liou Cch’-sina nie je ani taká dôležitá psychológia, ale skôr sociálna rola alebo funkcia v spoločenskej štruktúre. Jeho postavy sú skôr typy než ľudia so silnými emóciami (hoci tie rozhodne nechýbajú, ale sú skôr vyhradené pre obdobie kríz). Napríklad v správaní detí je určujúce, kto je vodca, koho nápady sa realizujú, kto dokáže urovnávať konflikty, kto disponuje schopnosťou ovládať zbrane a pod. Deti, hoci aj s nadaním, nedokážu svoje schopnosti realizovať v nevhodnom prostredí, no ak sa ocitnú v skupine, ktorá im umožní talent využiť, vzniká synergický efekt a celá skupina dosahuje mimoriadne výsledky.

O Věku supernovy by sa toho dalo napísať ešte určite veľa, niektoré aspekty, napríklad umelá inteligencia, by si zaslúžili samostatnú zmienku, ale čítanie je vždy predovšetkým dobrodružstvom myslenia, a preto už ponecháme objavovanie nápadov Liou Cch’-sina na čitateľov. Vedecká fantastika poskytuje výborný priestor na výskum možností rôznych variantov vývoja spoločnosti a Věk supernovy je toho naozaj pôsobivým dôkazom.


Liou Cch'-sin: Věk supernovy

Preklad: Hana Do

Host, 2020

463 strán

Foto: pixy.org

Zobraziť diskusiu (0)

Věk supernovy

Věk supernovy

Cch'-sin Liou

Postapokalyptický román autora bestselleru Problém tří těles Dospělí umírají. Za rok budou děti všechno, co z lidstva zbylo.

Kúpiť za 10,00 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.